Obavijesti

News

Komentari 53

Biblioteka Lepoglava: Dileri i silovatelji ludi su za Coelhom

Biblioteka Lepoglava: Dileri i silovatelji ludi su za Coelhom
3

Najposuđivanijih pet, od 11.161 knjige iz lepoglavske knjižnice i čitaonice u 2015. bile su: “Oštrica besmrtnika” Hiroakia Samura, “Matareški krug” Roberta Ludluma...

VIDEO

U najsigurnijem i najstrožem zatvoru u zemlji, kaznionici u Lepoglavi, kaznu izdržavaju ubojice, dileri, silovatelji... Neki rade, drugi vježbaju, a dobar dio zatvorenika, kako bi im brže prošlo vrijeme, posegne za knjigom.

Najposuđivanijih pet, od 11.161 knjige iz lepoglavske knjižnice i čitaonice u 2015. bile su: “Oštrica besmrtnika” Hiroakia Samura, “Matareški krug” Roberta Ludluma, “Potpuni nadzor” Davida Baldaccia, “Alkemičar” Paula Coelha i “Hrvatski monstrumi 1. dio” Dušana Miljuša. U Miljušovoj knjizi riječ je o višestrukim ubojicama i njihovim zločinima koji su potresli Hrvatsku.

- Vjerojatno su u zatvoru i neki koji su i sami u toj knjizi, a neki drugi žele se upoznati s tim tko su im cimeri - smatra autor knjige Dušan Miljuš. Među najpoznatijim i najozlaglašenijim zatvorenicima lepoglavske kaznionice je trostruki ubojica Srđan Mlađan. Tu su smješteni i drugi višestruki ubojice.

- Zatvorenici se lako identificiraju s takvim ličnostima pa danas, sutra, kada izađu iz zatvora, kažu sugovorniku: “E ja sam bio s njim u zatvoru!” S njima su svaki dan. Dijele cigarete, svakodnevnicu... A kako gotovo svaki ubojica ima nekakvo opravdanje zašto je počinio zločin, vremenom im nisu tako “crni“ - smatra psihijatar Mijo Milas.

U odnosu na 2014. kada su načitaniji bili trileri i krimići - “Kobna pogreška” Williama Lashnera, “Paranoja” Josepha Findera, “Zaljev tamnih voda” Jamesa W. Halla, “Anđeo smrti” Johna Blehma i “Samo jedan pogled” Harlana Cobena - sada su popularne i mange te “Alkemičar“ u kojem pisac, kako navodi izdavač, govori “koliko je važno slušati svoje srce i vjerovati u snove jer oni mogu preobraziti naš život”.

Tijekom 2015. godine u kaznionici, za razliku od prijašnjih godina, nisu ugostili pisce koji bi zatvorenike upoznali sa svojim djelima. U Brazilu su zatvorenicima od 2012. pružili priliku da čitanjem do 12 raznih djela iz klasične nacionalne književnosti, znanosti ili filozofije skrate dužinu kazne za maksimalno 48 dana u godini. 

No nije dovoljno vjerovati zatvorenicima na riječ da su knjige pročitali već nakon toga moraju napisati i esej o tome što su pročitali. Za ovim mjerama brazilske vlasti posegnule su jer veliki broj zatvorenika nema niti osnovno obrazovanje te su gotovo nepismeni.

U Hrvatskoj je situacija što se toga tiče ipak bolja, no bilo bi zanimljivo vidjeti bi li, ako bi se takve mjere uvele i u Hrvatskoj, došlo do veće navale na knjižnice te koja djela bi u tom slučaju dospjela na listu najčitanijih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...