Obavijesti

News

Komentari 114

Paravinja dobio 2 godine i 10 mjeseci za pokušaj silovanja

Paravinja dobio 2 godine i 10 mjeseci za pokušaj silovanja
8

Sutkinja je obrazlažući nepravomoćnu presudu rekla da su našli dovoljno dokaza, a i žrtva je nakon 9 godina prepoznala napadača. Tužitelji i obrana najavili su žalbe

VIDEO

Sutkinja Osnovnog suda u Sokolcu nedaleko Sarajeva u petak je Dragana Paravinju (43) nepravomoćno osudila na dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja djevojke S.G. u ljeto 2002. godine. Paravinja je sutkinjino obrazloženje saslušao mirno, lice mu je tek otkrivalo prikriveni smiješak. I cijelo vrijeme nije prestajao žvakati. Nakon što je sutkinja pročitala presudu, Paravinja je htio nešto reći.

- Sad ne možete, ono što želite reći napišite u žalbi. I prestanite žvakati! - odgovorila mu je sutkinja.

- Ali, ja nemam žvakaću! - rekao je Paravinja i mirno sjeo na svoje mjesto.

Prema optužnici, Paravinja je S.G., koja je tada imala 28 godina, ukrcao u svoj auto kao autostopisticu i poveo je cestom prema Jahorini. Nakon što su skrenuli s glavne ceste i zašli u šumu, Paravinja ju je poljubio i htio prisiliti na seks. S.G. se obranila od njegovih nasrtaja i pobjegla do prvih kuća, odakle je nazvala policiju i ispričala im cijelu priču. Na suđenju je Paravinja izjavio da se u S.G. zaljubio na prvi pogled te da mu se toliko svidjela da je odmah poželio spavati s njom. Također je ustvrdio da oštećenoj S.G. nije htio ništa loše učiniti te da je ona sve krivo shvatila. S.G. je, pak, i nakon devet godina odmah prepoznala svojeg napadača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To su te oči. I lice koje ću pamtiti cijeli život - rekla je oštećena u sudnici dodajući da ju je još više zaprepastilo kad je na vrata njezine kuće došla Paravinjina supruga moleći ju da promijeni svoj iskaz.

No, otkako je Paravinja u Istražnom zatvoru Kula supruga, koja se toliko puta zauzimala za njega, nije mu dolazila u posjet. Prema riječima njegove odvjetnice, dvaput ga je posjetila majka.

Sutkinja je u obrazloženju presude navela da su u sudskom postupku uspjeli pronaći materijalne dokaze njegova djela, a istragom su ustvrdili tjelesne ozljede na žrtvi, poput površinskih ozljeda i ranama na rukama i bedrima, masnica, ugrušaka krvi u nosu...

I tužiteljica i Paravinjina braniteljica najavili su žalbe na presudu.

Do pravomoćnosti presude Paravinja će ostati u pritvoru. Prema riječima Jusufa Halilagića, tajnika u bosanskohercegovačkom Ministarstvu pravde, presuda Paravinji nimalo ne utječe na proceduru njegova eventualnog izručenja Hrvatskoj.

- Pokušat ću biti vrlo ilustrativan - mi teoretski možemo Paravinju 'posuditi' Hrvatskoj do pravomoćnosti njegove presude u Bosni i Hercegovini. A onda tu presudu, ako bi ona ostala osuđujuća, Paravinja prema dogovoru dviju država može odslužiti i u Hrvatskoj. Dakle, Paravinja ne mora biti u Istražnom zatvoru u Kuli do pravomoćnosti svoje presude -  kaže Halilagić.

Inače, to je Paravinji već druga presuda za silovanje. Prvi put su ga u Srbiji osudili na četiri i pol godine zatvora. On je tada, izbjegavajući služenje zatvorske kazne, pobjegao u Hrvatsku. Imao je i hrvatsko državljanstvo, a bio je svjestan da Hrvatska ne izručuje svoje državljane. Zbog toga je Srbija za njim raspisala Interpolovu tjeralicu. No, Srbija je, također, odustala od zahtjeva za njegovim izručenjem te je prednost dala Hrvatskoj. 

Sud BiH je inače utvrdio da Paravinja nema državljanstvo BiH te da nema prepreka da ga se izruči Hrvatskoj.

Nastavili potragu za Antonijom

Policija će u petak u potrazi za nestalom Antonijom Bilić pretraživati područje Ervenika i Biovičina sela. U potrazi sudjeluje oko 50 policajaca, priopćili su iz PU šibensko-kninske. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina