Obavijesti

News

Komentari 21

'Eruptivni požar je jedini uzrok smrti vatrogasaca na Kornatu'

'Eruptivni požar je jedini uzrok smrti vatrogasaca na Kornatu'
1

Otac stradaloga vatrogasca Igor Marinović kaže da ima saznanja da su mrtva tijela bila u Zemuniku na pranju te vraćena na Kornat, kako bi se uklonili tragovi kerozina

VIDEO

Svjedočenjem četvoro vještaka iz Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a Ivan Vučetić u Zagrebu, u srijedu je nastavljeno suđenje Draženu Slavici za Kornatsku tragediju. Iako se njihova vještačenja ni u jednom dijelu nisu odnosila na optužbe koje se Slavici stavljaju na teret, sud je ipak prihvatio zahtjev obitelji stradalih vatrogasaca i ispitao vještake. 

Ivana Bačić i Renato Pačelat višekratno su odgovarali kako na mjestu tragedije nije bilo nikakvih drugih tragova lakozapaljivih tekućina osim najobičnijega motornoga benzina. 

- Kategorički tvrdim da na opožarenom području nije bilo tragova kerozina ili aviobenzina. Tragovi čestica motornoga benzina potječu iz kanistra u kojemu su vatrogasci nosili benzin za crpku za vodu - rekla je vještakinja Bačić. Dodala je kako su se tragovi benzinskih čestica našli na čitavom opožarenom prostoru tako što su ih obućom prenijeli spasioci i drugi koji su bili na mjestu nesreće nakon akcije spašavanja. 

- Stradali vatrogasci niti su bili zaliveni benzinom niti u dugotrajnom kontaktu s benzinom. Tragovi benzina na njihovoj odjeći mogli su se naći zbog načina skladištenja opreme ili tijekom pretakanja goriva u kanistar - odgovorila je vještakinja na sumnje odakle benzin na dijelu opreme. 

Na to je prigovorio otac stradaloga vatrogasca Igor Marinović koji, kako kaže, ima saznanja da su tijela poginulih vatrogasaca bila u Zemuniku na pranju te potom vraćena na Kornat, kako bi se uklonili tragovi kerozina. 

Vještak Davor Belak u svom je vještačkom iskazu govorio o načinu i brzini širenja požara te efektu "eruptivnoga požara" za koji smatra da je jedini uzrok tragedije. Međutim, treba reći kako je on vještački nalaz sačinio temeljem službenih bilješki iz spisa, a tek je naknadno je bio na mjestu tragedije. Među podacima koje je koristio bile su i dvije SMS poruke dvojice stradalih vatrogasaca. Stigla je najprije poruka da su opkoljeni vatrom, a minutu poslije s drugoga broja kako su izgorjeli. Nije isključio mogućnost da je brzina širenja vatre u tom trenutku bila i do 140 km/h. 

Igor Marinović prigovorio je i njegovom iskazu, posebnu u dijelu u kojem opisuje kretanje vatrogasaca i vatrene linije. 

Nalaz vještaka Belaka, smatraju obitelji oštećenih, u bitnome se razlikuje od multidisciplinarnoga vještačenja sedmorice vještaka, koji ne spominju eruptivni požar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu