Obavijesti

News

Komentari 83

Bačić: Barišić je rekao da su novac HDZ-u darovali donatori

Bačić: Barišić je rekao da su novac HDZ-u darovali donatori
5

Bačić se prisjetio da je Ivo Sanader, kao počasni predsjednik HDZ-a tražio da se zaštite članovi stranke zahvaćeni aferama HEP i Podravka. Nije tražio zataškavanje

VIDEO

U listopadu 2010. sam predao USKOK-u 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura. To sam učinio nakon što je Jadranka Kosor obavijestila glavnog državnog odvjetnika da je HDZ u siječnju 2010. godine položio taj novac u stranačku kasu, rekao je bivši glavni tajnik HDZ-a, Branko Bačić u nastavku suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media. Taj novac je u stranačku kasu položio bivši rizničar Mladen Barišić. On je, naime, na početku suđenja priznao optužbe da je novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija punio HDZ-ov crni fond.

- Barišić je dao novac Marici Glavaš koja ga je položila u kasu. Barišić nam je rekao kako je to novac kojeg su dali donatori, tako smo ga i tretirali - rekao je Bačić.  No, kada se nedugo nakon toga u medijima počelo pisati o Barišiću i aferi Fimi medija, Jadranka Kosor je o novcu položenom u kasi izvijestila glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a Bačić je u DORH odnio 2 milijuna kuna i 300.000 eura.

Prema njegovim riječima stranka nije raspolagala novcem jer je 2010. imala 13 milijuna kuna veće prihode od rashoda, no novac ipak nije bio upisan u stranačkim knjigama.

Bačić je rekao kako Predsjedništvo HDZ-a, u vrijeme dok je tu stranku vodio optuženi bivši premijer Ivo Sanader, nije raspravljalo o materijalnom i financijskom poslovanju stranke, što je po statutu bilo dužno činiti.

- U tom razdoblju Predsjedništvo u tom dijelu nije obavljalo svoju statutarnu obavezu. To znači da se o bitnim financijskim dokumentima nije raspravljalo - svjedočio je.

Podsjetio je i da je Sanader, kao počasni predsjednik HDZ-a, tražio da se zaštite članovi stranke zahvaćeni aferama HEP i Podravka. Nije znao reći što je Sanader točno htio, samo je rekao da nije tražio da se nešto zataška. Dodao je i da je nakon stupanja na dužnost glavnog tajnika HDZ-a otkrio kako dio stranačkog novca nije bio upisan u poslovne knjige.

Bačić je na mjesto glavnog tajnika stranke došao nakon Ivana Jarnjaka. Prema njegovim izjavama, za crne fondove saznao je nakon ostavke Sanadera i dolaska Jadranke Kosor na mjesto predsjednice HDZ-a. 

Bivša blagajnica stranke Branka Pavošević Uskoku je ranije rekla kako je Bačić nakon Sanaderova odlaska znao da u HDZ dolazi crni novac i tko ga dobiva. Uskoro joj je rekao da prestane s isplatama i pitao je ima li kakvu evidenciju. Donijela mu je bilježnicu i zajedno su je uništili. 

Bačić je demantirao da ga je bivša predsjednica za bilo što teretila. 

- Naši su iskazi u suglasju. To je spin i laž - rekao je tada Bačić. 

Suđenje se nastavlja sutra. Trebala bi svjedočiti Jadranka Kosor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.