Obavijesti

News

Komentari 206

Stanovnici Drežnice o potresu: 'Tutnjalo je kao da dolazi vlak'

Stanovnici Drežnice o potresu: 'Tutnjalo je kao da dolazi vlak'
5

Potres su osjetili na području Ogulina, Karlovca i Zagreba, a osjetilo se i u južnoj i središnjoj Sloveniji. Karlovački Centar 112 zaprimio je dvije dojave o šteti

VIDEO

Nešto prije 15 sati Hrvatsku je zatresao potres jačine 4,6 po Richteru. Epicentar potresa bio je u Drežnici, 15 kilometara sjeveroistočno od Senja. Osjetio se u Zagrebu, kao i na području Sjevernog primorja. Treslo se oko pola minute.

- Spavala sam u kući kada me probudilo lupanje. Tutnjalo je kao da ide vlak. Otvorila sam oči i na stolu vidjela cvijeće kako se njiše u vazi. Odmah mi ništa nije bilo jasno, no kada sam začula lupanje poluotvorenog prozora shvatila sam da je potres. Nisam se niti snašla i nakon dvadesetak sekunda je stalo - govori Stojanka Maravić (74), mještanka Drežnica, malenog mjesta tridesetak kilometara od Ogulina. 

Epicentar potresa jačine 4,6 po Richteru pogodio je područje između sela Drežnica i Lokvi. Podrhtavanje tla se osjetilo do Zagreba i sjevernog primorja. Stojanka dodaje da nije pretrpjela nikakvu štetu na kući, kao niti ostali stanovnici Drežnica.

Pomislio da će se susjed traktorom zaletjeti u kuću. Prvo je jako tutnjalo, a potom se treslo

- Bio sam u kuhinji kada sam čuo tutnjavu. Pomislio da će se susjed traktorom zaletjeti u kuću. Prvo je jako tutnjalo, a potom se treslo. Dobrano je treslo. Lonci su počeli lupati i shvatio sam da je potres i brzo sam pozvao ukućane da iziđemo iz kuće. Nakon dvadesetak sekundi je stalo. Dobro smo prošli. Sve sam pregledao i na kući nema nikakvih oštećenja. Niti susjedima nije ništa oštećeno, no potres je bio gotovo iste jačine kao i pred šest godina kada je gotovo svim susjedima porušio brojne krovove i oštetio zidove kuća, dimnjake kao i područnu školu - govori mještanin Drežnica, Dušan Maravić (64). 

Dobro su prošli i supružnici Lazo (66) i Ljubica Maravić kojima je posljednji potres oštetio kuću, no ovoga puta to se nije dogodilo. Kada se tlo zatreslo Lazo je drijemao u sobi, a Ljubica sjedila u dvorištu. 

- Primijetila sam da se stablo jabuke zatreslo. Iz kuće je dojurio i Lazo kojeg je potres probudio - govori Ljubica na koju se nadovezao Lazo i kaže da je dobro jer im je potres pred šest godina uništio kuću. Tada su im popucali zidovi u unutrašnjosti kuće, no ovoga puta nisu primijetili nikakvu štetu.        

Osjetili na području Senja, Zagreba, Karlovca

Potres koji je bio na dubini od 20 kilometara osjetio se na širem Senjskom području (Senj, Crikvenica, Novi Vinodolski), i u Lici (Otočac i okolna mjesta), izvijestili su iz Seizmološkog zavoda. Podrhtavanje su osjetili i na području Karlovca.

- Sve se počelo tresti, vidjela sam kako se ljulja televizor i luster. Prestrašili smo se. Srećom, trajalo je jako kratko - kazala nam je čitateljica iz Karlovca. 

Dojavili štete na fasadama

Doznajemo kako je karlovački Centar 112 zaprimio dvije dojave građana s područja Ogulina o napuknuću fasada. Riječ je o manjim štetama.  Iz 112 centra za Večernji list su rekli kako imaju jako puno dojava građana koji su osjetili potres. 

Snježan Prevolnik iz Seizmološkog zavoda kazao je kako je s obzirom na jačinu moguće da će biti materijalne štete.

Kako javlja 24ur.com, potres se osjetio i u južnoj i srednjoj Sloveniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...