Obavijesti

News

Komentari 8

"Ivo natjerao Kosor da proda dionice INA-e Fonda branitelja"

"Ivo natjerao Kosor da proda dionice INA-e Fonda branitelja"
4

Damir Polančec je na sudu posvjedočio kako je ključni trenutak bio kada je Fond hrvatskih branitelja prodao svoje dionice. Tada je MOL prvi put imao više dionica

VIDEO

Tužitelji su tijekom suđenja Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL pokušavali dokazati kako su izmjene međudioničarskog ugovora bile štetne za Hrvatsku. Jedan od svjedoka koji je  to posvjedočio bio je Davor Mayer, član Uprave INA-e. On je rekao kako nakon izmjena međudioničarskog ugovora između INA -e i MOL-a, predsjednika Uprave INA-e imenuje MOL te kako je zapravo operativno upravljanje prebačeno na njega koji firmu vodi skoro kao generalni direktor. 

- Uprava ima šest članova, od kojih po tri imenuju Vlada i MOL. No, kod izjednačenog broja glasanja, predsjednik Uprave, kojeg imenuje MOL, ima odlučujući glas. Uprava INA-e je posebna i ni jedna druga kompanija u Hrvatskoj nije takva, sve ovlasti su prebačene na predsjednika Uprave i izvršne direktore - rekao je Mayer. 

Slično je sudu rekao i Davor Štern, predsjednik nadzornog odbora INA-e koji je naglasio kako INA ugovorom nije prepuštena nego preuzeta. 

"INA nije mogla naći boljeg partnera"

Njihovo je svjedočenje pobijala MOL-ova "strana". Pravni savjetnik i direktor MOL-ova odjela za razvoj Gyorgy Bacsa je na suđenju rekao kako INA nije mogla pronaći boljeg partnera, koji je bio spreman na toliki stupanj kooperacije na koji je bio spreman MOL. Rekao je i kako  zbog gubitaka već 2007. postojali uvjeti za izmjenu međudioničarskog ugovora iz 2003. 

Ilona Fodor, odvjetnica za ekonomska pitanja u MOL-u zadužena za Hrvatsku, je pak rekla kako je  izmjenama međudioničarskog ugovora Hrvatska došla u bolju poziciju nego što je to bio slučaj s ugovorom iz 2003. godine. 

- Odredbe prvog ugovora davale su pravo MOL-u da nakon petogodišnjeg isteka može prodati svoj udio i da hrvatska strana na to ne može utjecati. Izmjenama ugovora koji je potpisala Sanaderova vlada, hrvatska strana imala je pravo prvokupa dionica INA-e - rekla je svjedokinja.

Olgica Spevec: Sanader nije odgovorio na moje pismo

Olgica Spevec, šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja je na suđenju svjedočila da je u travnju 2010. odlučila ocijeniti dozvoljenu koncentraciju MOL-a na hrvatskom tržištu u odnosu na izmjene međudioničarskog ugovora Vlade i MOL-a. Rekla je kako su uočili da dolazi do bitnih promjena u poslovanju s INA-om te da je o tome obavijestila tadašnjeg premijera Ivu Sanadera i ministra gospodarstva Damira Polančeca, odnosno poslala im je pismo. Naglasila je kako na njezinu obavijest i upozorenje nije bilo nikakve reakcije niti Sanadera niti Polančeca. 

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je nakon svjedočenja Olgice Spevec rekla kako je ono potpuno irelevantno. Ivo Sanader je pak rekao kako pismo Olgice Spevec nikada nije došlo u Vladu te da ga on nikada nije pročitao. 

Polančec objašnjavao pregovore s MOL-om

Damir Polančec, bivši ministar gospodarstva, je sudu u detalje objašnjavao pregovore s MOL-om. Rekao je kako je ključni trenutak bio kada je Fond hrvatskih branitelja prodao svoje dionice. Tada je MOL prvi put imao više dionica. Polančec se prisjetio i nekoliko sastanaka Vlade i MOL-a. U svjedočenju je rekao i kako je Ivo Sanader naredio Jadranki Kosor proda sedam posto dionica INA-e koje je imao Fond hrvatskih branitelja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.