Obavijesti

News

Komentari 72

Vodni val u Sisku: Najkritičnija područja zasad pod kontrolom

Vodni val u Sisku: Najkritičnija područja zasad pod kontrolom
80

Idućih dana bit ćemo na oprezu, dok sav višak vode ne ode iz ovih vodostaja. Bit će još problema sa zaobalnim vodama, ali situacija je pod kontrolom, rekao je Plišić

VIDEO

>>> Posljednje informacije (22.30 sati)

Vodni val će se u Sisku na svom vrhuncu zadržati sve do subote navečer. Zahvaljujući mjerodavnim službama i pomoći pripadnika Hrvatske vojske, 'Gromova' i 'Tigrova', stanje na najkritičnijim područjima je pod kontrolom, a nasipi se učvršćuju. 

Kako javlja HRT, ni najstariji mještani poplavljenih područja Sisačko-moslavačke županije ne pamte ovakav vodeni valCijela su sela odsječena od svijeta, rijeka Kupa poplavila je stotine kuća.  Stanje je veoma teško na području sisačkog Pokuplja. Do nekih se kuća u Starom Brodu može samo čamcem, pa je organizirana opskrba kruhom i vodom.

Šef Hrvatskih voda: Najgore je prošlo, puno toga smo obranili

Vodni val je stigao u Sisak i slijedećih četiri do pet dana bit ćemo na oprezu, sve dok cijeli ovaj višak vode ne ode iz ovih vodostaja. Nizvodno, u Jasenovcu ne očekujemo ovakve teškoće, budući da smo Savu uspjeli akumulirati s retencijama i ustavama. Najgore je prošlo, imat ćemo još problema sa zaobalnim vodama, ali situacija je pod kontrolom - rekao je za RTL Danas Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda

Plišić navodi kako je najteže bilo uzvodno od Siska.  

- To su sve bili maksimalni vodostaji u povijesti. Mi redovno gradimo nasipe, godišnje ih izgradimo 15 kilometara, grade se i retencije i ustave, ali na nekim mjestima to nije ni moguće napraviti. Puno toga smo obranili, Kupa je ostala u koritu nigdje nije probijen nasip. Lokalno ima dosta štete,  ali izbjegli smo veću katastrofu - rekao je Plišić.

Stanje vrlo ozbiljno: Najviši vodeni val Kupe i Save prolazi kroz Sisak

Najviši vodeni val Kupe i Save prolazi kroz Sisak, a stanje na poplavljenom području sisačkog Pokuplja vrlo je ozbiljno, doznaje se u Stožeru za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije. Najkritičnije je u Letovaniću i Starom Brodu na području općine Lekenik, gdje je sve veći broj obiteljskih kuća pod vodom, javlja HRT

Organizirana je opskrba mještana kruhom i vodom, a pomoć je pružio i Caritas Sisačke biskupije. 

Poplavljena je i cesta od Žažine prema Letovaniću pa je vojska na ugroženo područje poslala specijalna vojna vozila za opskrbu. Stiglo je još 300 vojnika koji su se s transportnim vozilima i radnim strojevima pridružili ekipama na terenu i Gardijskoj motoriziranoj brigadi HV-a, čijih je 100 pripadnika u četvrtak angažirano u Letovaniću. 

Pod vodom Letovanić, Stari Brod, Žažine...

Mještani Letovanića, Starog Broda , Žažine i drugih mjesta uz Kupu zacijelo će pamtiti dugo ovu poplavu. Vrh vodenog vala potopio je prometnice i izlio se na dvorišta kuća i oranica, s neke od kuća su pune vode. 

U Starom Brodu voda je čak gotovo potopila kapelicu, do pokupskih sela može se samo traktorom ili kamionima. Mještani kazuju kako ovakva kataklizma odavno nije zabilježena. Stanovnike ugroženih naselja očekuje besana noć puna strepnje i straha za živote i imovinu.

Štete su goleme stanje je takvo da se može proglasiti elementarna nepogoda i izvanredno stanje na tom području. Stanje je loše i na području Gline i Topuskog u kojem je voda doprla do Autobusnog kolodvora.

 Dramatične poruke stizale su iz Nova Drenčine i Petrinje.

  -Poplavljeni smo, u podrumu nam je voda, nikuda ne možemo, a ni od kuda pomoći. Voda raste ne znamo što će biti s nama jer raste voda -  vapaj je Petrinjke  Mare Turković.

Prema tvrdnjama vlasnika vikendice u Letovaniću, visina vode u tom naselju viša je od 50 centimetara u odnosu na dosadašnji rekord.

Vodni val na području Siska, koji bi trebao stići tokovima rijeke Kupe i Save očekuje se iza podneva. Nešto ranije iz MORH-a su priopćili kako su na poplavljena područja poslali dodatnih 300 vojnika koji će transportnim vozilima i radnim strojevima pomoći stanovništvu kako bi se pokušale obraniti ugrožene kuće. Broj kuća u koje nadire voda povećavao se od jutra, a organizirana je i opskrba mještana kruhom i vodom. Pomaže i Caritas Sisačke nadbiskupije

Šuica zatražila pomoć EU

Hrvatska zastupnica Dubravka Šuica u Europskom parlamentu zatražila je od Europske komisije da se izjasni na koju pomoć Hrvatska može računati kako bi sanirala štete nastale vremenskim nepogodama, poplavama i ledenoj kiši, koje su uništile dalekovode, nasade, šume, zgrade i domove ljudi. 

- Ovo je trenutak kada moramo svi udruženo djelovati kako bismo pomogli ugroženim krajevima i građanima koji su pogođeni vremenskim neprilikama. Činjenica je da Vlada ne koristi raspoložive EU fondove kako bi trebala, barem kada govorimo o poduzetništvu, poljoprivredi i zapošljavanju, no ovo je prilika da zajedno demonstriramo kako se povlače sredstva iz EU te stoga očekujem promptnu reakciju hrvatskih, a potom i europskih institucija - rekla je Šuica.

Kupa bi mogla rasti do 770 cm

Očekuju da će vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici doseći u naletu vodnog vala 770 cm. Vodostaj Kupe kod Karlovca u posljednjih nekoliko sati je u konstantnom padu. 

Iako tijekom noći i jutra padala kiša, Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda uvjerava kako kiša ne bi smjela utjecati na stanje na terenu. 

- Po ovim prognozama koje imamo ne bi smjela to biti jača kiša, u prosjeku od pet do deset milimetara, što je 10 puta manje od onog što smo imali. Dobra je vijest da su karlovački pritoci dobri, u opadanju su i trebala bi krenuti stabilizacija tog vodostaja na Karlovačkom području. Na sisačkom području očekujemo dolazak maksimalnog vala u Sisak i onda prema Jasenovcu - rekao je za Media Servis

Kod Topuskog je popustio zečji nasip

Besanu noć s četvrtka na petak stanovnici velikog dijela Sisačko-moslavačke županije dugo će pamtiti. Borba s vodom koja je nadirala odvijala se na više frontova, a najteže je bilo oko Siska, u naseljima uz Kupu i Savu, na glinskom području, u Topuskom i drugim mjestima. 

Vatrogasci, mještani, ali i pripadnici Hrvatske vojske nastojali su zaustaviti nadiranje vode. Na tom je području probijen zečji nasip i voda se razlila naseljima ugrozivši objekte. Branitelji i mještani su iscrpljeni, nitko ne zna ishod  borbe čovjeka i prirode. Mnogima je to bila treća neprospavana noć. 

Sisačko područje i dalje je najugroženije dok se očekuje prolazak vodnih valova Kupe i Save koji će se spojiti kod Siska.

U petak se očekuje rekordni vodostaj od 770 centimetara. Svi se nadaju da će kuće i vikendice obraniti.

U Karlovcu i Vojniću elementarna nepogoda 

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog velikih šteta koje su rijeke nanijele stanovnicima grada i općine. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.