Obavijesti

News

Komentari 4

Kramarić: Nisam znao da Reihl-Kir odlazi u Tenju

Kramarić: Nisam znao da Reihl-Kir odlazi u Tenju
1

Bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Osijeku svjedočio na suđenju Antunu Gudelju

VIDEO

Bivši osječki gradonačelnik, Zlatko Kramarić, svjedočeći na suđenju Antunu Gudelju u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku, naglasio je kako je večer prije ubojstva načelnika osječko-baranjske PU Josipa Reihla-Kira, bilo dogovoreno da se ne ide prema Tenji na pregovore s pobunjenim Srbima, već da ih se pozove u Osijek.
 - Ja sam Mirku Tubiću javio da, ako baš žele da dođemo u Tenju na pregovore, moraju ispuniti uvjet, odnosno reći kako i tko naoružava srpsko stanovništvo u Tenji. Oni su to odbili i tada sam naglasio da se pregovori mogu voditi samo u Osijeku - kazao je Kramarić. Prema njegovim riječima, neki članovi tadašnje Skupštine općine Osijek bez njegova znanja su ipak odlučili osnovati pregovarački tim i otići u Tenju.
- Da sam o tome bio obaviješten, ne bih im dozvolio da idu na pregovore - naglasio je Kramarić dodavši kako također nije znao da postoji paralelna aktivnost tadašnjih saborskih zastupnika Gordane Ajduković, Zvonka Eraka i Mate Arlovića, za formiranje tima i odlaska na pregovore.
Gordana Ajduković, koja sada stanuje u Srbiji, potvrdila je da se dva dana prije Reihl-Kirova ubojstva dogovorila sa Srbima u Tenji o dolasku na pregovore. Rekla je da je Mato Arlović bio u njezinom društvu kad su dogovarali odlazak u Tenju te da je on trebao obavijestiti Zlatka Kramarića o svemu. No, tvrdi, na dan odlaska u Tenju na pregovore nazvao ju je Mato Arlović i opravdao se potrebom hitnog odlaska u Zagreb. Otišla je u Skupštinu općine Osijek, no tamo nije bilo ni Zlatka Kramarića, koji je, također, hitno morao otići u Zagreb. Ajduković je tada okupila sve dostupne općinske vijećnike i osnovala novi pregovarački tim na čije čelo su izabrali Josipa Reihla-Kira.
Antun Gudelj je optužen da je 1. srpnja 1991. godine na cesti između Osijeke i Tenje ubio Josipa Reihl-Kira, općinskog vijećnika Milana Kneževića i potpredsjednika Izvršnog vijeća Općine Osijek Gorana Zobundžiju, te teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.