Obavijesti

News

Komentari 69

Kriv tehnički kvar: Piloti CA su odlično reagirali i spasili živote

Kriv tehnički kvar: Piloti CA su odlično reagirali i spasili živote
6

Švicarsko povjerenstvo za istraživanje nesreća objavilo je izvješće o uzroku prisilnog slijetanja aviona Croatia Airlinesa DASH Q400, 27. rujna 2013. u Zürichu

VIDEO

Pilot Zvonko Šitum i kopilot Ivan Ivanković bili su prisebni i svojom reakcijom u teškoj situaciji spasili živote 62 ljude u zrakoplovu Croatia Airlinesa koji je sletio bez prednjeg kotača.

Zrakoplov Croatia Airlinesa Dash 8-400 poletio je u rujnu 2013. godine u 17.45 sati iz Zagreba za Zürich. U njemu je bilo šezdeset putnika i četiri člana posade. Kad je stigao u blizinu aerodroma u Zürichu, pilot i kopilot imali su indikaciju da im jedan od kotača nije izišao van te da se vrata nisu otvorila. Iz sigurnosnih razloga odlučili su prekinuti slijetanje. Javili su kontroli letenja da imaju problem. Iznad aerodroma su kružili četrdeset minuta. Krenuli su dizati avion kako bi ga pripremili da slete na nos.

- Nešto je ispod mene zaružilo. Nije to bio uobičajeni zvuk izvlačenja kotača. Ali kapetan se nije javljao. Gotovo neprimjetno smo se počeli ponovno dizati. Čudno - pomislila je u tom trenutku stjuardesa Emina Savić

Nakon nekog vremena iz kokpita su njoj i kolegici Dorici Šprem javili što se događa. Ali kapetan nije htio da o tome još govore putnicima.

Ipak, kapetan Zvonko se javio putnicima: 

- Imamo problema s prednjim stajnim trapom. Ali obećanjem da ću vas sigurno spustiti - kazao je pilot Šitum.

Čitatelj 24sata

Uspio je sletjeti 'na nos'. Svi putnici su prošli neozlijeđeni, a kada su izašli iz zrakoplova bili su zadovoljni i čestitali posadi. Nakon dvije godine, u ponedjeljak je objavljeno izvješće švicarskih istražitelja o kvaru na zrakoplovu

U izvješću stoji kako je uzrok napuknuće metalne ploče koja pokriva senzore u stajnom trapu, a zbog čega se prednji kotači zrakoplova nisu mogli spustiti. Također, švicarski istražitelji naglasili su kako je posada zrakoplova napravila apsolutno sve kako bi pokušala spustiti prednji stajni trap, no zbog napuknuća ploče u tome nisu uspjeli. Laboratorijski nalaz pokazao je da je površina ploče bila u izuzetnom lošem stanju, a bila je i prepuna sitnih pukotina. Zaključili su da je uzrok slijetanja ‘na nos’ tehnički kvar.

U vezi završene istrage oglasili su se i iz Croatia Airlinesa:


- Izvješće istražitelja ukazuje na to da je uzrok nesreće bila pokrivna pločica koja štiti senzore na nosnoj nozi. U istrazi je utvrđeno da je pločica puknula uslijed greške u proizvodnji. Puknuće se dogodilo na zavaru, koji nije bio dobro izveden, odnosno bio je porozan. Uslijed opterećenja u normalnim operacijama došlo je do puknuća duž zavara te savijanja dijela pločice, što je blokiralo nosnu nogu u uvučenom položaju, odnosno onemogućilo njezino izvlačenje prilikom slijetanja. Iz izvješća istražitelja vidljivo je da su korektivne mjere usmjerene prema proizvođaču zrakoplova i zrakoplovnih dijelova, a ne prema Croatia Airlinesu - priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Čitatelj 24sata

17:45

Zrakoplov Croatia Airlines de Havilland Dash 8-400 poletio je s šezdeset putnika i četvero članova posade s zračne luke u Zagrebu prema Zürichu.

19:40

Prije slijetanja u zračnu luku u Zürichu pilot je javio kontroli leta da ne može otvoriti prednji stajni trap. Kružili su iznad aerodroma.

20:20

Iz drugog pokušaja pilot Croatia Airlinesa prisilno sletio bez prednjeg stajnog trapa. Putnici i posada prošli su neozlijeđeni.

20:25 

Kad su uspješno sletjeli pilot je ugasio motore, a iz kontrolnog tornja stigle su čestitke posadi na odličnom poslu.

20:26 

Vatrogasci su poručili preko kontrolnog tornja da je sve u redu s zrakoplovom te da se šezdeset putnika može polako iskrcati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"