Obavijesti

News

Komentari 639

U Remetincu su: Mamićima po mjesec dana istražnog zatvora

U Remetincu su: Mamićima po mjesec dana istražnog zatvora
15

Istražni zatvor im je određen zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti bijega. Mamići su ponudili 20 milijuna kuna jamčevine u nekretninama, no nije prihvaćena

VIDEO

>>> Posljednja informacija

Zdravku i Zoranu Mamiću sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu odredila je po mjesec dana istražnog zatvora, te oni odlaze u Remetinec.

- Sutkinja istrage prihvatila je prijedlog USKOK-a i odredila istražni zatvor za Zdravka Mamića zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela , a za Zorana Mamića zbog opasnosti utjecaja na svjedoke . Istražni zatvor se ne može zamijeniti nikakvog blažom mjerom u vidu jamstva ili mjera opreza - rekao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a. Dodao je kako se treba ispitati oko 20 svjedoka .

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:28

Odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković potvrdili su  kako su Mamići ponudili jamčevinu od oko 20 milijuna kuna, no ona je odbijena. Kao zalog su ponudili kuću koja je procijenjena na taj iznos.

Odvjetnici su najavili da će se žaliti na odluku suda jer misle da je predloženo previše svjedoka i da Zdravko Mamić nema mogućnosti da ponovi kazneno djelo jer se danas i razlikuju funkcije u klubu. Na pitanje o tome razmišljaju li Mamići o ostavkama, odvjetnici su rekli da ne.

- Zašto bi dali ostavku? Pogotovo Zoran Mamić - rekla je Jadranka Sloković i dodala da njemu nije ni određen pritvor po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Čedo Prodanović je dodao da Zdravko Mamić ne razmišlja o ostavci jer nije kriv. Odvjetnici su prigovorili i tome da se već donosi rješenje o pritvoru koje anticipira postojanje posnovane sumnje koja se tek treba naknadno utvrditi, a dodali su i da rješenje o provođenju istrage još nisu ni dobili.

--------------

Oko 13.05 sati odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović objavili su kako će odluku o istražnom zatvoru za braću Mamić sutkinja objaviti u 14 sati.

--------------

Nakon što su se odlučili ranije vratiti iz Slovenije, gdje su bili na pripremama s Dinamom, Zoran i Zdravko Mamić ispitani su u subotu navečer u USKOK-u , nakon čega su obojica prespavala u prostorijama PNUSKOK-a za zagrebačkim Oranicama .

Mamići su u nedjelju dovedeni pred sutkinju istrage Županijskog suda koja će odlučivati o istražnom zatvoru koje je za njih zatražio USKOK zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela te opasnosti od bijega.

Oko podne je pred Županijski sud stigao i Stojan Mamić, koji je kratko izjavio da je došao dati podršku braći i vidjeti ih na trenutak, ako uspije. Na pitanje da li misli da će braća izbjeći istražni zatvor, samo je slegnuo ramenima.

POGLEDAJTE VIDEO: Stojan Mamić ispred Županijskog suda

Pokretanje videa...

24sata 00:17

Budući da je u subotu Damiru Vrbanoviću , izvršnom direktoru HNS-a i četvrtookrivljenom u istrazi, određeno 30 dana istražnog zatvora, kao i porezniku Milanu Pernaru , koji je formalno prvookrivljeni, vrlo lako je moguće da će se i Mamićima odrediti isto.

Podsjetimo, njih četvero se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu, davanje i primanje mita, utaju poreza i pomaganje pri utaji poreza . Riječ je o nizu pozajmica i vraćanja istih, tijekom kojih je trener Dinama Zoran Mamić, kako se navodi u rješenju USKOK-a, sebi i svojoj obitelji pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 52 milijuna kuna, a Zdravko Mamić oko 38 milijuna. Nogometni klub Dinamo oštećen je za gotovo 118 milijuna kuna , a proračun za više od 12 milijuna , za neobračunat i neplaćen porez i prirez.

Jadranka Sloković , odvjetnica Zdravka Mamića kazala je, nakon što je završilo ispitivanje u USKOK-u, kako je njezin klijent odbacio optužbe . Rekla je da su nakon kratkog uvida u spis vidjeli da "ništa ne drži vodu" .

- Tko je radio te optužbe nije shvatio kako funkcioniraju transferi igrača - rekla je Sloković.

Dodala je kako se nada da USKOK neće tražiti pritvor za braću Mamić zbog opasnosti od bijega jer su se braća odmah odazvala čim su dobili poziv. Na pitanje da li će ponuditi jamčevinu da se klijenti, ako im bude određen istražni zatvor, brane sa slobode, Sloković je rekla: ' Najprije ćemo vidjeti što će tražiti sud'.

Na pitanje zašto Mamići nisu ranije došli u Hrvatsku rekla je: 'B ili su na putu, a dobivali smo krive informacije . Već prvi dan je bila informacija da je izdana neka interna tjeralica, a onda smo doznali da je to kriva informacija i da je ona izdana u petak. U subotu, čim je rečeno da je ročište za istražni zatvor, naravno da smo došl i.'

Prije Zdravka Mamića na ispitivanju u USKOK-u je bio Zoran Mamić koji je također, kaže njegov odvjetnik Čedo Prodanović, odbacio sve optužbe .

POGLEDAJTE VIDEO: Odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović

Pokretanje videa...

24sata 00:40

- Imamo prigovor na postupanje. Njih se apsolutno htjelo uhititi izvan Hrvatske iako se znalo da su na službenom putu van zemlje. Nismo mi tri, četiri puta mijenjali odluku o povratku u Hrvatsku kako bi prevarili USKOK, nego su nas oni pogrešno informirali - rekao je Prodanović i dodao da je iznos za koji je navodno oštećen Dinamo, USKOK apsolutno krivo izračunao.

POGLEDAJTE VIDEO: Odvjetnik Čedo Prodanović o slučaju

Pokretanje videa...

24sata 00:35
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 639
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik