Obavijesti

News

Komentari 143

Misterioznu poduzetnicu terete da je pronevjerila milijune eura

Misterioznu poduzetnicu terete da je pronevjerila milijune eura
4

Ljubica Marfan iz Umaga poznata je po realizaciji velikih investicija u Savudriji, izgradnji luksuznog hotela Kempinski Adriatic i prvog istarskog golf igrališta

VIDEO

Pulsko tužiteljstvo je pred Županijskim sudom u Puli zbog više kaznenih djela vezanih uz zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju podiglo optužnicu protiv Umažanke Ljubice Marfan (51), austrijskog državljanina slovenskog porijekla Mire Oblaka (68) iz Klagenfurta, trgovačkog društva sa sjedištem u Savudriji te Slobodana Brajkovića (67) iz Umaga. 

Neslužbeno doznajemo da se optužene tereti za kriminal u poslovanju tvrtke Rezidencija Skiper sa sjedištem u Alberima pokraj Savudrije gdje je prije šest godina niknuo luksuzni hotel Kempinski te luksuzno naselje od nekoliko desetaka luksuznih raznobojnih vila s bazenima Skiper i golf terenima. Miro Oblak je u to vrijeme u tvrtki Rezidencija Skiper, čiji je osnivač Hypo Alpe Adria Bank, bio direktor dok je Ljubica Marfan bila član uprave, dok je treće optuženi Slobodan Brajković bio vještak koji je za potrebe dokapitalizacije društva utvrđivao vrijednost građevinskog zemljišta.

Hajrudin Merdanović

Prema priopćenju pulskog ŽDO-­a okrivljene se tereti da su od prosinca 2004. do kraja lipnja 2006., u Savudriji kupovali nekretnine vrijedne ukupno 12,5 milijuna kuna u ime okrivljenog trgovačkog društva, a zatim iste nekretnine prodali oštećenom trgovačkom društvu za iznos od 34,2 milijuna kuna. Time su i okrivljenom trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist od 21,8 milijuna kuna. Isto tako, tereti ih se da su oštećenom trgovačkom društvu prodali poslovne udjele u drugom trgovačkom društvu vrijedne ukupno 31,7 milijuna kuna za cijenu od 80,8 milijuna kuna i time si pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 49,1 milijun kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zagrebački odvjetnik Janjko Grlić, koji zastupa Ljubicu Marfan, kaže da je točno da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli 28. rujna 2015. pred Županijskim sudom u Puli podiglo optužnicu zbog, u priopćenju navedenih inkriminacija.

- Nažalost, u situaciji kada ta optužnica nije pravomoćna, odnosno, u situaciji kada o toj optužnici svoj stav nije zauzelo jedina mjerodavna sudska instanca ­optužno vijeće Županijskog suda u Puli, nismo u mogućnosti ulaziti u njene navode pa niti u onom dijelu kojeg u svom priopćenju navodi državno odvjetništvo u pogledu postojanja navodne štete, i to kako zbog poštivanja zakonskog imperativa koji zabranjuje iznošenje mišljenja o određenom sudskom predmetu koji je u tijeku, tako i zbog poštivanja temeljnog ustavnog načela presumpcije nevinosti. Svako ozbiljnije demantiranje navoda optužnog akta, a priori bi predstavljalo prejudiciranje sudske odluke o sudbini podignute optužnice, no za potrebe objektivnog informiranja javnosti, možemo samo reći da su cijene nekretnina po kojima je „oštećeno“ trgovačko društvo iste kupilo, verificirane pravomoćnom sudskom odlukom Trgovačkog suda, koji je za identičnu vrijednost nekretnina, nakon provedenog postupka njihove procjene i provedene revizije, upisao povećanje temeljnog kapitala tog istog trgovačkog društva, a koji iznos temeljnog kapitala je i danas upisan kod tog trgovačkog društva i s kojim upisom temeljnog kapitala to trgovačko društvo već 10 godina posluje. Na koji način državno odvjetništvo misli oponirati pravomoćnoj sudskoj odluci, u ovoj fazi je prerano govoriti, no ukoliko bi protiv moje klijentice bio pokrenut kazneni postupak, što je za sada teško povjerovati, obrana će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme kako bi pred sudom ukazala na neodrživost teza optužbe, u čiju neodrživost se uvjerilo i austrijsko pravosuđe, koje je nakon deset puta obuhvatnije istrage zaključilo da u tom segmentu ne samo da nije povrijeđen kazneni zakon već nije povrijeđeno niti jedno pravilo tržišnog poslovanja. Zbog čega državno odvjetništvo u RH ima potrebu i razloge ponovno raspravljati o činjenicama koje je već jednom ocijenilo državno odvjetništvo druge članice EU, ostaje nam za vidjeti, no uvjereni smo da će hrvatsko pravosuđe i u ovom predmetu insistirati na dosljednoj primjeni zakona i pravnih stečevina EU - pojašnjava odvjetnik Grlić.

Rezidenciju Skiper su u nizu istraga sumnjivih poslova Hypo banke u jugoistočnoj Europi nekoliko godina istraživali i austrijski i hrvatski istražitelji.

Kaznenih prijava nije bilo sve dok prije tri godine sama Hypo banka nije tužila Miru Oblaka, Ljubicu Marfan, Rezidenciju Skiper i vještaka Slobodana Brajkovića nakon koje je uslijedila optužnica ŽDO­a u Puli.

Donirali novac za HDZ-ovu kampanju

Dobro upućeni u slučaj kažu da je problem između Oblaka i njegovih suradnika s Hypo bankom nastao još prije 10­-ak godina kada se Hypo banka po svaku cijenu htjela dočepati luksuznog projekta Rezidencije Skiper pa su iz banke bez objašnjenja Oblaku naložili da mora vratiti oko 90 milijuna eura kreditne glavnice

Zanimljivo je da je savudrijski Skiper, tada na čelu sa sada optuženim Oblakom, HDZ­-u u predizbornim kampanjama 2003. i 2007. godine donirao ukupno tri milijuna kuna, a sve na nagovor porečkog HDZ­-ovca koji je bio blizak s Ivom Sanaderom i Hypo bankom. 

Ne osjeća se dužnom

Umaška poduzetnica Ljubica Marfan poznata je po realizaciji velikih investicija u Savudriji, izgradnji luksuznog hotela Kempinski Adriatic i prvog istarskog golf igrališta. Nalazi se na listi dužnika Porezne uprave Ministarstva financija.

- Ja osobno nisam nikome ništa dužna. Tih 65,1 milijun kuna s Finine liste, u biti se radi o ovrsi koju trpim od kraja 2012. i zbog toga imam blokiran račun. Dvije godine prije početka ovrhe na temelju postojeće dokumentacije pokrenula sam parnicu, tužbom osporila i do sada dobila satisfakciju u prvostupanjskom postupku. Kako presude još nisu pravomoćne ne bih više o tome govorila. Ne smatram se dužnikom, nisam uzela nikakav kredit i nisam nikome ništa dužna a ovo što je ovrha to je zato jer me se temeljem dokumenata iz 2010. smatra jamcem u jednom projektnom kreditiranju - pojasnila nam je Ljubica Marfan.

Ljubica Marfan pokušala je 2012. prebaciti 1,2 milijuna eura na inozemni račun, ali je transakciju zaustavio Ured za sprečavanje pranja novca. Tvrdila je kako nema govora o kaznenom djelu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji