Obavijesti

News

Komentari 68

Detonacije u vojarni kod Knina prestale, požar još nisu ugasili

Detonacije u vojarni kod Knina prestale, požar još nisu ugasili
65

Josipović je rekao da će se utvrditi nečija odgovornosti ako je nje bilo, no misli ipak kako se radi o 'višoj sili'. Milinović kaže da će izmjeriti radioaktivnost oko vojarne

VIDEO

U 18.50 sati zbog dolaska noći povukli su sve kanadere koji su gasili požarište kod mjesta Pađene. Nadležne službe kažu kako požar još nije ugašen niti lokaliziran. Detonacije se više ne čuju, vatra se ne vidi, ali se osjeti miris dima. Vatrogasci i dalje dežuraju, a policija blokira sve prilazne ceste. 

Vojarna u blizini Knina je, podsjetimo, planula u utorak popodne. Morali su evakuirati stanovnike koji žive u okolnim selima. Kućama su se vratili u srijedu. 

Nad vojarnom se izdigla 'gljiva' od 150 m

Vatra se oko 13 sati na nekim dijelovima u krugu vojarne ponovno rasplamsala. To pospješuje i lagani vjetar koji puše na brdu Međijak. Ponovno su se čule detonacije od eksplozivnih naprava koje se u utorak nisu aktivirale, a suklja i gusti dima. Nešto nakon 15 sati kanaderi i Air Tractori nastavili su gasiti požar. Eksplozije su sve učestalije, a nakon jedne iznad vojarne se izdigla 'gljiva' od 150 metara, nalik onoj nakon eksplozije atomske bombe. Policija i vojska nikoga ne puštaju u blizinu vojarne, jer nije sigurno za nikoga pa ni za gasitelje. Iako su najavljivali da će se oko 12 sati otvoriti sve prilazne ceste, koje su od utorka navečer zatvorene, to nisu napravili. 

Zbog ponovne aktivacije požarišta cesta D1 Gračac-Knin i sve prilazne prometnice ostaju zatvorene do daljnjega. Predsjednik Ivo Josipović je u Knin stigao oko 15 sati u srijedu, gdje je sudjelovao na sastanku kriznog stožera skupa s ministrom obrane, vojnim zapovjednicima i predstavnicima lokalnih civilnih vlasti. Nakon sastanka predsjednik RH je posjetio ugroženo područje na predjelu gdje je kretanje sigurno.

- Činjenica da nije bilo žrtava i većih materijalnih stradanja pokazuje da je sustav bio spreman. Ovaj požar je situacija koja se nije mogla predvidjeti, a svi dijelovi sustava su je dočekali - rekao je Josipović. Istaknuo je hrabrost vojnika koji su čuvali skladište i pokušali ugasiti požar i tako riskirali vlastiti život. Josipović je rekao i kako će tražiti odgovornost nekih ako se utvrdi da ona postoji. 

- Ako je bilo nečije odgovornosti ona će se utvrditi, ali mislim da se ovdje radi o onom što bih nazvao 'višom silom' - rekao je Josipović. Ovakvih vojarni, kaže Josipović, u Hrvatskoj ima puno no one su čuvane, a oružje i municija se po planu uništavaju. Predsjednik je posjetio i mjesto Oćestovo te je porazgovarao s mještanima.

Izmjerit će radioaktivnost

Na sastanku u Kninu bio je i ministar zdravstva Darko Milinović, a Ministarstvo je nakon sastanka izvijestilo kako je odlučeno da će se uzorkovati voda, zrak te izmjeriti radioaktivnost radi detonacija eksplozivnih sredstava u opožarenom vojnom skladištu. O rezultatima javnost će biti pravovremeno obaviještena.

U požaru nije bilo ozlijeđenih, a jedna osoba je zatražila liječničku pomoć te je nakon pregleda puštena kući, kažu u Ministarstvu.

Evakuirani mještani vratili se kućama

Mještane Pađena, Bendera i Oćestova u srijedu su oko 12 sati ukrcali u autobuse koji su krenuli put njihovih mjesta. Nešto prije 13 sati stigli su u svoja sela. Njih 231 evakuirali su u Knin u ponedjeljak navečer nakon što je izbio požar u bivšoj vojarni. Vatra je zahvatila i streljivo koje vojska ne koristi, a MORH je potvrdio da su u vojarni bile avionske bombe i nepoznata količina goriva. Vatra i stupovi dima vidjeli su se s udaljenosti od nekoliko desetaka kilometara. Stanovništvu su kazali da ne koriste vodu iz bunara nekoliko dana, a vojska im je dostavila kruh čim su stigli kućama.

Oko 11 sati u Knin je stigao i ministar Darko Milinović. Kazao je kako ga je poslala premijerka Jadranka Kosor da izvidi cijelu situaciju kako bi Vlada mogla pomoći stanovništvu, koji su morali napustiti domove. Ministar je u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Drage Lovrića i kninske gradonačelnice Josipe Rimac posjetio mještane evakuiranih sela. 

- Junaci ste, čestitam što ste ovo preživjeli. Bogu hvala, vraćate se kući. Mi smo obišli sela i najvažnije je da nema žrtava, a nije ni velika materijalna šteta. Premijerka vas je pozdravila i poslala mene da vam kažem kako će Vlada sanirati svu štetu na vašim kućama - rekao je Milinović.

- Bilo što da vidite, neki sumnjivi predmet, ne dirajte ga. Zovite policiju i vojsku da to pogleda kako ne bi bilo žrtava - rekao je načelnik Glavnog stožera OS.

- Cijela Hrvatska strepila je što se ovdje događa, ali još smo jednom pokazali da su sve službe odlično uvježbane i koordinirane - rekao je ministar.

Vojska osigurava područje u radijusu jednog kilometra od vojarne u Pađenama, a policija pet kilometara. Četiri kanadera i dva AirTractora su zbog sigurnosnih razloga povučeni nakon bačene jedne vodene bombe, a na nebu su ostali samo policijski i vojni helikopteri. 

Pročelnik šibenskog ureda za zaštitu i spašavanje Milovan Kević rekao nam je oko 8.20 sati kako je požar u bivšoj vojarni u kompleksu Pađeni i dalje aktivan. Dodaje kako u široj zoni oko vojarne ne gori. Izjavio je kako se požar trenutno ne gasi aktivno jer se čeka prosudba vojske o trenutku kad će biti dovoljno sigurno za gasitelje. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Drago Lovrić izjavio je kako je uništeno svih 11 skladišnih objekata vojarne gdje je bilo 1800 tona raznih eksplozivnih sredstava, od aviobombi do pješačkog streljiva.

Izvan kruga od 5 km tijekom noći dežurao je 31 vatrogasac iz JVP-a Knin te DIP-a Zadar, Šibenik i Split. JVP Drniš, DVD Ervenik, DVD Sv. Juraj - Kistanje, DVD Promina, DVD Knin, DVD Biskupija, DVD Ružić, DVD Zaton, DVD Vodice, DVD Pirovac također čekaju izvan petkilometarske sigurnosne zone. 

Zbog sigurnosti evakuirali stanovništvo

Požar u bivšoj vojarni planuo je oko 17.15 sati u utorak. Vatra je buktjela na sve strane, a vjetar je nosio dim.

- Oko 17.55 sati požarom je zahvaćeno područje vojarne protuzračne obrane u Pađenima, u čijem okružju je došlo do detonacija minsko eksplozivnih sredstava. Oko vojarne uspostavljena je sigurnosna zona od oko pet kilometara. Nema ozlijeđenih ljudi. U 17.30 sati počela je evakuacija stanovništva iz Pađena, Bendera i Oćestova - izvijestila je PU šibensko-kninska.

Detonacije su se kasno sinoć smirile, a i požar je bio manjeg intenziteta. Gradonačelnica Knina, Josipa Rimac, rekla je u Dnevniku HTV-a kako je zbrinuto oko 130 uglavnom starijih ljudi. Iz sportske dvorane, koja je bila privremeno rješenje, prebacili su ih u vojarnu General Andrija Matijaš Pauk. Uz ljude iz okolnih sela, evakuirali su i ljude u Kistanjama i Gračacu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca