Obavijesti

News

Komentari 829

Ratko Mladić: Nisam ubijao, a oni koji jesu trebaju odgovarati

Ratko Mladić: Nisam ubijao, a oni koji jesu trebaju odgovarati
31

Odmah poslije saslušanja Mladić je zatražio da mu se u ćeliju donese televizor i knjige. Tražio je ruske pisce, Gogolja i Tolstoja. Zločinac je pitao i za svoju mirovinu

VIDEO

Zadnja informacija...

22.20 - Vladimir Vukčević je za B92 rekao kako je Mladić prilikom uhićenje rekao da nije ubijao te da svi oni koji su to radili trebaju odgovarati. 

- Mladić je svjestan toga, ali on za sebe navodi da nije ubijao. On se slaže sa mnom da svi oni koji su prekršili zakon trebaju odgovarati - rekao Vukčević.

21.48 - Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je kako u akciji uhićenje nisu sudjelovale nikakve strane službe. Dodao je kako nitko nije ni pomagao da se locira Mladić.

20.54 - U istočnom dijelu Sarajeva oko 500 ljudi prošetalo je ulicama u znak podrške Ratku Mladiću, javlja Sarajevo-x. Okupljeni su nosili srpske zastave, a šetnji su se spontano pridružili studenti Sveučilišta Istočno Sarajevo koji koji su nosili transparente s porukama ''Generale, uz tebe smo, studenti Pala''. Prozivali su i predsjednika Srbije Borisa Tadića, kojeg smatraju odgovornim za uhićenje zločinca Ratka Mladića. 

- Za nas je on heroj i ostat će - rekao je Mladen Mandić, predsjednik Studentskog parlamenta Studentskog centra Pale. 

Na velikom skupu podrške Ratku Mladiću na Palama se okupilo nekoliko tisuća ljudi, među kojima mnogo djece. Prosvjed su organizirali putem društvene stranice Facebook. 

20.40 - predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tibunalom, Rasim Ljajić, rekao je kako datum i vrijeme izručenja Ratka Mladića u Haag neće bit objavljeni. Dodao je kako ne misli da Srbiji prijeti destabilizacija zbog uhićenja te da ne očekuje veće nerede na prosvjedu koji je za nedjelju najavila Srpska radikalna stranka.

- Sve ovo ipak nisu redovne okolnosti, jer se ovaj trenutak čekao 11 godina - rekao je Ljajić za Blic.

Istaknuo je kako su akciju pronalaska i uhićenja Ratka Mladića provele BIA i Služba za suzbijanje ratnih zločina Srbije te da do uhićenja nije došlo nekoliko dana ranije. 

20.36 - Srpski ministar zdravstva Zoran Stanković u petak je u zatvoru posjetio Ratka Mladića na zahtjev istražnog suca Specijalnog suda i s njime razgovarao oko sat vremena. Kako je izvijestio kabinet ministra, Stanković Mladića nije pregledao, javlja Blic.

20.31 - U sudskom procesu protiv Ratka Mladića glavni sudac bit će Nijemac Christoph Flugge, koji je bio u sudskom vijeću tijekom procesa protiv Radovana Karadžića. U sudskom vijeću bit će još Alphons Orie i Bakone Justice Moloto. Odluku o glavnom sucu i članovima sudskog vijeća donio je v. d. predsjednika haškog suda, Mehmet Guney, javlja Blic

19.10 - Glavni haaški tužitelj još nije odbacio mogućnost da se Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću sudi zajedno.

18.33 - Ratko Mladić je tražio dozvolu da posjeti grob svoje kćeri Ane Mladić koja je počinila samoubojstvo 1994. godine, javlja AFP, a prenosi Inquirer. Ana Mladić imala je 23 godine,  a Ratko Mladić prisustvovao sahrani u Beogradu.

17.35 - Srege Brammertz, glavni haaški tužitelj, kazao je kako je nemoguće reći koliko će trajati suđenje Ratku Mladiću. Istaknuo je kako Mladić mora prvo pripremiti obranu te da ne zna koliko će mu za to trebati. Brammertz je zaključio kako se Mladić nije mogao skrivati toliko godina bez 'mreže podrške'. Tri policijska dužnosnika su za AP rekli da su Mladića uhvatili dok se šetao vrtom.

17.16 - Nekoliko tisuća građana okupilo se u Višegradu prosvjedujući zbog uhićenja ratnog zločinca. Nosili su Mladićeve slike i majice s natpisima "Generale, Višegrad je uz tebe" i "Mladić je srpski heroj", javlja Blic.

16.48 - Zločinac je u pritvoru pitao za svoju mirovinu i zatražio da mu se ona vrati. Uz to tražio je i da mu se donese televizija i knjige. Zahtjevao je ruske pisce, Nikolaja Gogolja i Lava Nikolajeviča Tolstoja.

16.20 - U pritvoru je Mladića danas posjetio i srbijanski ministar zdravstva Zoran Stanković. Uhićeni bjegunac zatražio je da ga ministar pregleda. Ministar trenutno razgovara s Mladićem te nije poznato hoće li udovoljiti njegovoj želji i pregledati ga, javlja Blic.

15:55 - Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je kako zdravstveno stanje Ratka Mladića ne bi trebala biti prepreka njegovom izručenju u Haag. Smatra kako je bitno da suđenje počne što prije kako bi se srpsko društvo suočilo s prošlošću. 

15:20 - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je da su u četvrtak na web stranicama državnog odvjetništva objavljene činjenice da su još 2003. godine haaškom tužiteljstvu  dostavljene preslike svih predmeta iz Hrvatske protiv Ratka Mladića počevši od pravomoćne presude gdje je on osuđen na 20 godina zatvora.

- Mi ćemo ponovno kontaktirati haaško tužiteljstvo oko toga kako bi optužnici pripojili ovaj dio koji se odnosi na Hrvatsku. Uhićenje Ratka Mladića je tek prvi korak  zadovoljenju pravde i žrtava kako u Srebrenici tako posebno i naših žrtava koje su se događale od 91. godine pa sve do čak 95.godine, upravo od strane Mladića, rekao je Mladen Bajić. Na pitanje zašto Hrvatska već ne stoji u optužnici s obzirom da je prethodila kronološki zločinima u Bosni, Bajić je odgovorio da se to mora pitati haaško tužiteljstvo. Istaknuo je i da će inzistirati i na uhićenju Hadžića jer je on zadnji preostali bjegunac.

15:15 - Vi ste birali Miloševića, nisam ja, ko vam je kriv - rekao je Mladić prilikom saslušanja. Maksimalan rok za prebacivanje u Haag je sedam dana, piše Blic

14:40: OTKRILI DETALJE UHIĆENJA
Srbijanski ministar Ivica Dačić rekao je da je Mladića uhitio MUP Srbije i da u akciji nisu sudjelovale strane snage. Kaže da su tu kuću jučer prvi put pretresli, uz kuću još četvorice rođaka. Potvrdio je da Mladić nije pružao otpor, ali i da nije koristio lažni identitet, već je imao osobnu iskaznicu, koja više ne vrijedi. 'Svaka čast, našli ste onoga kojeg ste tražili', kazao je Mladić policajcima kad su mu upali u kuću u Lazarevu i upitali ga je li on Ratko Mladić. Dačić kaže da se Mladić nije kretao po selu i da ga nitko nije viđao te da je živio u teškim uvjetima, prenosi B92

14:25 - Mladić je odbio primiti optužnicu haaškog suda. Njegov odvjetnik Miloš Šaljić najavio je žalbu na odluku o izručenju.

- Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedeljak, kada će i sudsko vijeće odlučivati o zahtjevu, rekao je Šaljić.

Blic prenosi da je Mladić danas bio smireniji i da mu se ruka nije tresla. Liječnici, a i on sam, su potvrdili da je sposoban za saslušanje. 

14:14 - Srbija će izručiti Ratka Mladića Haagu, javlja AFP

- Doneseno je rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje Ratka Mladića, rekla je Maja Kovačević-Tomić, predstavnica Višeg suda u Beogradu. Rok za žalbu je tri dana, prenosi RTS

14:00 - Saslušanje Ratka Mladića završilo je oko 13.50 sati nakon čega je prebačen u ćeliju gdje je tražio da mu donesu televizor i jagode. Dobit će ih, javlja Blic

13:50 - Borislav Milošević, brat Slobodana Miloševića osudio je uhićenje Ratka Mladića uz tvrdnju da su u građanskom ratu sve strane istovremeno krive i nevine, javlja Blic

13:35 - Darko Mladić tražit će da njegovog oca prebace u bolnicu 'kako bi mu se pružila puna medicinska njega', javlja Blic. Tražit će i da njegovog pregledaju ruski liječnici. Kaže da je ovo prvi put od 2001. godine da vidi svog oca i da je njegovo zdravstveno stanje zabrinjavajuće

13:29 - Premijerka Jadranka Kosor pozdravila je najavu haaškog tužitelja Sergea Brammertza da bi se optužnica protiv Mladića mogla proširiti i na zločine počinjene na području Hrvatske. Rekla je kako je to dobro i da će Hrvatska to i tražiti, prenosi Tportal

13:15 - Ministar policije u Srbiji, Ivica Dačić rekao je da u uhićenju Ratka Mladića nisu sudjelovale strane obavještajne službe, samo srpska Služba za otkrivanje zločina u suradnji sa Sigurnosno informativnom agencijom.

- On je zaista oronulog zdravstvenog stanja, ali je na sudu da odluči što dalje s njim, rekao je Dačić, a prenosi Blic

13:10 - U 13 sati je počelo saslušanje Ratka Mladića, javlja Blic

Srpski tužitelj za ratne zločine rekao je Blicu da će Mladića u Haag prebaciti najkasnije za sedam dana no napomenuo je da je važno da sve bude u skladu sa zakonom.

- Sve zavisi o njegovoj obrani, da li će podnositi žalbe, no maksimalni rok je tjedan dana, rekao je Vekarić. Dodao je da Mladić nije imao posebne uvjete od kada je uhićen, a sudac se, kaže, trudio da njemu i obitelji izađe u susret.

- Postoji jasna želja suca da poštuje njegova ljudska prava, a sinoćnje saslušanje je prekinuo jer je Mladić morao popiti lijek, rekao je Vekarić i dodao da je Mladić 'čovjek koji zastupa svoje stavove i generalna opredjeljenja prema haaškom sudu'. Smatra da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi doznali za uhićenje.

Izvor je za Blic rekao da je Mladić sinoć bio dobro raspoložen i da su mu lijekove i naočale uzeli kao mjere opreza da se ne ubije. Primjetivši to, Mladić je komentirao:

- Što je, bojite se da ću se ubiti, neće Mladić na Mladića. 

Izvor je dodao da je Mladić povremeno bio drzak, da je sam birao na kojoj će stolici sjediti na saslušanju i cijelo vrijeme je na glavi držao šiltericu.

Aleksandar Vučić iz Srpske napredne stranke rekao je da neće organizirati prosvjede zbog Mladićevog uhićenja, javlja Blic

12:57 - Press piše da je na jučerašnjim prosvjedima privedeno ukupno 86 ljudi. 38 je kazneno prijavljeno, 54 prekršajno, a 25 ih je  tijekom dana zadržano u postaji zbog narušavanja javnog reda i mira . Mladićeva supruga i sin upravo su napustili Specijalni sud u Beogradu

12:13 - Blic piše da su im izvori potvrdili da je Mladić teško bolestan ali da je priseban i da je sinoć sa sucem i tužiteljem pričao o raznim temama. Donio je u pritvor punu vrećicu lijekova koje su mu navodno oduzeli, a Blic piše da o njima nije mogao znati niti ih nabaviti bez konzultacije s liječnikom. Stražari su mu navodno uzeli i naočale. Sada je pod kontrolom liječnika koji mu propisuju terapiju

12:02 - Srpski Press piše da je Mladićev odvjetnik rekao da će tražiti da se optuženika smjesti u posebnu zdravstvenu ustanovu te da ga se pregleda kako bi ustanovili može li se braniti od optužbi

11:34 - Odvjetnik Ratka Mladića rekao je za Tportal da je ratni zločinac 'promijenjena ličnost', da ne zna što priča i da se gubi. Miloš Šaljić sumnja da će sudac moći ispitati Mladića. 

Mladić je imao tri moždana i dva srčana udara što je imalo utjecaja i na njegovu psihu, kaže Šaljić. Vjeruje da se Mladić skrivao kod rođaka baš zato što nije mogao realno razmišljati. Da je to stari Mladić, kaže, sigurno ne bi bio tamo. 

Mladić se još nije izjasnio o krivnji, no niječe haaški sud te želi 'odgovarati samo svome narodu'

11:07 - Blic javlja da je počelo saslušanje Mladićevih pomagača

11:05 - Mladića će nastaviti saslušavati u podne, rekao je njegov odvjetnik. Dodao je da uskoro očekuju liječničke nalaze

11:00 - Mladićeva supruga i sin vratili su se u Specijalni sud s velikom crnom putnom torbom. Ušli su na sporedni ulaz, javlja Blic, a RTS prenosi da su se ovog puta sastali s Ratkom Mladićem

10:09 - Supruga i sin Ratka Mladića napustili su Specijalni sud, a odvjetnik obitelji Mladić tvrdi da nisu razgovarali sa optuženikom, javlja RTS

10:07 - Rusija je zatražila da se Mladiću pošteno sudi, a američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da Mladićevo uhićenje znači zatvaranje poglavlja sukoba

09.30 -  Blic javlja kako je Ratka Mladića u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu, u petak ujutro posjetila supruga Bosiljka. RTS piše da su s njom bili i sin Darko te odvjetnik Miloš Šaljić

>>> SVE O UHIĆENJU RATKA MLADIĆA

Srpski Press razgovarao je s operativcima koji su Ratka Mladića uhitili u Lazarevu u kući rođaka Branislava Mladića. Kažu da je bio pospan kada su upali u kuću, da je prvo tvrdio da je Milorad Komadić, a tek kasnije priznao svoj pravi identitet. Kažu da je oronuo, da mu je kosa otpala i da se teško kreće.

- Ne sliči na Mladića sa fotografija i snimki. Pokazivao je znakove demencije. Kosa mu je očito otpala od bolesti, oronuo je i pogrbljen. Vidno je smršavio. Desnu ruku je teško pomicao i na to je pokušao ukazati operativcima koji su ga uhitili. Ima mrlje po koži. Šutio je dok su ga izvodili iz kuće. Usta su mu malo iskrivljena, očito kao posljedica moždanih udara. Brada mu se tresla. Bio je u nekoj staroj odjeći u kojoj je očito spavao - rekao je izvor Pressa. Dodao je da je kuća bila tipična seoska s malo hrane i lijekova, no bez modernih sredstava za komunikaciju. Policajci koji su ga uhitili obraćali su mu se s 'generale' dok su ga privodili. 

Kako neslužbeno doznaje Press, Mladić je u Lazarevu bio zadnja dva tjedna, a do tada je stalno mijenjao lokacije, pa ga zato navodno nisu ranije pronašli u pretresima triju kuća njegovih rođaka u Lazarevu. 

Srpska Sigurnosno informativna agencija navodno je nekoliko mjeseci pratila Milorada Komadića. Vjeruju da je Mladić izabrao to ime kako bi ga lakše zapamtio jer zadnja tri slova imena spojena s prezimenom daju ime Radko Madić, piše srpska Politika.

Student R.R. ispričao je za Blic da je Mladića upoznao prošle godine i to na građevini što je neobičan posao za bolesnog starca.

Prosvjednici strgnuli hrvatsku zastavu s kazališta

U Beogradu je sinoć uhićeno 35 ljudi u nasilnim prosvjedima na Trgu Republike zbog uhićenja Ratka Mladića. Okupilo se oko 200 ljudi. U Novom Sadu je prosvjedovalo oko 500 ljudi. Strgnuli su hrvatsku zastavu sa Srpskog narodnog kazališta koja je tamo stajala povodom 56. Sterijinog pozorja. Policija je uspjela spriječiti da skinu i zastavu BiH. Gađali su kamenjem zgradu vlade Vojvodine i druge političke institucije. Oko 11 prosvjednika je privedeno, a dvoje ih je ozlijeđeno u tučnjavi s policijom. U oba grada su se mogle čuti parole protiv predsjednika Tadića, Hrvatske i Srebrenice te veličanje zločinca.

Prosvjedovalo se u još nekoliko srpskih mjesta, a stanovnici Lazareva, gdje je Mladić uhićen, navodno su spremni promijeniti ime sela u Mladićevo.

Srpski predsjednik Boris Tadić rekao je da je glupost izjava da je srpska vlada znala gdje se krije Mladić. U četvrtak je rekao da će nastaviti istraživati tko mu je sve pomagao.

Istražni sudac nastavit će u petak ispitivati Mladića jer on sinoć, nakon što su ga doveli na sud, zbog zdravstvenog stanja nije bio sposoban govoriti, no bio je u stanju nekoliko puta zanijekati nadležnost haaškog suda. Mladićev odvjetnik je rekao da je njegov klijent zapravo ignorirao pitanja suca, ali i da nije mogao sastaviti cijelu rečenicu te da je na sud došao s vrećicom punom lijekova. Lijekove su pomno pregledali jer je postojala opasnost da se ubije. Ispitivanje bi najvjerojatnije trebali nastaviti u podne, rekao je zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić, javlja Blic..

Odao ga pečatnjak?

Jutarnji list piše da je Mladića razotrkio policijski doušnik koji je uočio sličnosti između Milorada Komadića i Ratka Mladića, a uvjerio se da je to isti čovjek ugledaši prsten pečatnjak s tamnim poludragim kamenom, od kojeg se Mladić nije odvajao ni u ratu, pa ni tijekom ratnih zločina u Srebrenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 829
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"