Obavijesti

News

Komentari 276

Mobitelom razgovarao s kćeri dok je pucao u njezinu majku...

Mobitelom razgovarao s kćeri dok je pucao u njezinu majku...
24

Osijek: Ivan Petričević (59) ušao je u kafić, nazvao kćer i ispalio 20 metaka u ženu. Ubio je i čovjeka koji ju je htio spasiti. Policija ga je satima nagovarala da se preda. Na kraju si je sam presudio

VIDEO

Prije nego što je ispalio rafal u suprugu Slađanu (39) i gosta kafića, Ivan Petričević Musa (59) pričao je s jednom od kćeri. Mislio je da je završio poziv, ali nije. Djevojčica je sve čula.

Musa je sa Slađanom imao dvije kćeri u dobi od 14 i 16 godina. One su u subotu ujutro trebale putovati na more. Oca su vidjele ujutro kad im je došao donijeti novac. Nešto je nerazumljivo promrmljao i otišao. Poslije su u pratnji ujaka, navodno po nalogu policije, došle u blizinu kafića u kojem se Musa zabarikadirao. Specijalci su u kafić ušli oko 16.30 sati. Pregovarali su s njim i pokušavali ga uvjeriti da se mirno preda. U međuvremenu su stotine ljudi ostale zarobljene u 200 metara udaljenom osječkom Avenue Mallu.

Ispred kafića u kojem je Musa napravio krvoproliće ležala su dva tijela prekrivena plahtom. U ubilački pohod ovaj hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata krenuo je u subotu nešto iza podne. Prema riječima prijatelja, prvo je popio kavu u kafiću u neposrednoj blizini. Navodno je djelovao sasvim smireno te se ponašao kao i svakog drugog dana. Noć prije masakra proveo je u narodnjačkom klubu. Potom je otišao u kafić Tiho u kojem je njegova supruga radila kao konobarica.

Odjurio u auto i uzeo automatsku pušku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čim je ušao u kafić počeo je vikati na nju. U njihovu svađu upleo se i naš stalni gost koji je konobaričina muža odvraćao od namjere da ubije suprugu, no nije uspio. Musa je odjurio u svoj automobil, uzeo automatsku pušku, vratio se u lokal i počeo pucati. Ranio je konobaricu i Dragu, a jedan gost je uspio preskočiti preko šanka i spasiti se - rekao je za Večernji list sin vlasnika kafića Tihomir Međugorac.

Supruga Slađana i gost koji ju je pokušao spasiti preminuli su od ozljeda na mjestu događaja. Nakon mahnite pucnjave Musa se naoružan do zuba zabarikadirao u lokal. Mjesto događaja odmah su preplavili stotine policajaca i specijalaca pod punom spremom. Odmah su zatvorili sve izlaze iz obližnjeg Avenue Malla. 

Specijalci čuvali kupce

Satima nitko od posjetitelja nije mogao ni ući ni izaći iz šoping centra. Nisu smjeli riskirati da naoružani ubojica otvori vatru na nedužne posjetitelje. Pod svaku cijenu htjeli su izbjeći još žrtava. Šokirani kupci satima su bili zatvoreni u trgovačkom centru.

- Sjedio sam u kafiću u Avenue Mallu. Čuli smo nekakve eksplozije. Mislili smo da djeca bacaju petarde, a kad smo vidjeli kako specijalci okružuju Avenue Mall, shvatili smo da nešto nije u redu. Ubrzo je u kafić došao i policajac koji nam je rekao da se ne približavamo staklima jer muškarac preko puta prijeti bombom. Svima koji su bili u šoping centru rekli su da se povuku prema sredini.

Ispočetka nas nije bilo strah, ali kad su specijalci okružili Mall, shvatili smo ozbiljnost situacije, rekao nam je Mario B., čitatelj koji je bio u Avenue Mallu tijekom opsadnog stanja.

Odjednom se stvorila panika među ljudima. Djeca su počela glasno plakati, a roditelji vrištati. Proradile su emocija dok su se policajci trudili situaciju dovesti pod kontrolu.

Kćer: Ako ne mogu već spasiti mamu, da bar spasim oca

Oko 14 sati Petričević se nakratko pojavio na vratima kafića, ali se ubrzo vratio unutra. Starija kćer je rekla novinarima da je tata bio uzrujan, ali sabran. Tražila je da je se odveze na mjesto događaja. Rekla je da, ako već ne može spasiti mamu, ide spasiti oca. Petričevića je, osim policije, na predaju nagovarao i brat, ali ga nije htio slušati.

Specijalci su nešto iza 14 sati zauzeli položaje na krovu gostionice. Preko puta ulaza u trgovački centar stajala su dvoja kola Hitne pomoći ako bi bilo ranjenih. Poseban policijski pregovarački tim odmah je počeo razgovor s ubojicom, koji je navodno tražio i svećenika. On je često izlazio iz kafića i gestikulirao nešto policajcima prijeteći da će pucati i baciti bombu. Do zaključenja ovog izdanja nije potvrđeno što je još od oružja osim automatske puške Petričević imao.

Njihova taktika bila je dobiti na vremenu kako bi ga umorili i kako bi mu popustila pažnja te prestao biti bijesan. Negdje oko 16.30 sati iz kafića se čuo pucanj. Jedinica dobro organiziranih specijalaca spremala se upasti u lokal i riješiti sve bez dodatnih žrtava. Pričekala je nekoliko trenutaka, a potom ušla u gostionicu. Nakon što su ušli pronašli su ga mrtvog. Iz policije su potvrdili kako je riječ o samoubojstvu. S ubojicom su komunicirali gotovo do posljednje minute. Do završetka ovog izdanja još nije bilo poznato na koji si je način presudio.

Došlo je do razmjene vatre?

Naime, osim automatske puške Musa je posjedovao i pištolj, no u subotu se nije znalo je li ga ponio sa sobom. Očevici su rekli da je u jednom trenutku došlo do razmjene vatre između Petričevića i policije. No to nije potvrđeno i policija to još ispituje. 

 Više detalja bit će poznato u sljedećim danima.

O motivima stravičnog zločina može se samo nagađati. Njegovi poznanici kažu kako je Musa uvijek bio ugodan i pristupačan te spreman svima pomoći.

- Znam ga već dulje. Znam da je bio ranjen u ratu, a boluje od PTSP-a. Svako jutro pio bi kavu, a predvečer ili navečer popio bi čašu ili dvije viskija, vina ili pive. Nikad na nikoga nije povisio glas, a konobaricama je uvijek ostavljao bakšiš - rekao nam je jedan od ubojičinih poznanika koji je želio ostati anoniman.

Susjedi šokirani tragedijom

Sa supružnicima je stanovala i njegova nemoćna, nepokretna majka. Susjedi obitelji Petričević bili su šokirani tragedijom. Ipak, mnogi govore da je motiv zapravo ljubomora i da je ubojstvima prethodila žestoka svađa između supružnika. Musa je, u posljednje vrijeme, bio stalno sumnjičav te je suprugu optuživao da ima ljubavnika.

Iako je čak i pred kćerima više puta prijetio kako će ubiti Slađanu, nitko ga nije ozbiljno shvaćao. Mislili su da nije sposoban učiniti takav zločin.

Prijetio, ali ga nisu shvaćali ozbiljno

- Ne mogu vjerovati da je on to učinio. Sa svima je bio jako dobar. Poznajem ga otkad se rodio. Uvijek se lijepo javio, pozdravio, pitao me kako mi je zdravlje, a s mojim sinom, koji je sad na godišnjem odmoru, bio je nerazdvojan. Ne smijem mu reći što se dogodilo. Bojim se da si Ivan nešto ne napravi, a o Slađani najradije ne bih ni govorila - rekla je Marica Lozić, susjeda Petričevićevih koja živi preko puta njih.

U Kolodvorskoj ulici samo su rijetki susjedi izašli pred svoja vrata. Nitko nije bio spreman komentirati stravičnu tragediju, ali je vidno da su svi u šoku.

U kući Petričevićevih leži nepokretna starica, majka Ivana Petričevića koja ne može govoriti. Nisu joj još rekli što se dogodilo, a s njom su samo dvije prijateljice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 276
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...