Obavijesti

News

Komentari 20

Nastavili potragu za mladima Poljakom, pomaže i helikopter

Nastavili potragu za mladima Poljakom, pomaže i helikopter
1

Traga se za poljskim državljaninom koji se u ponedjeljak uputio na planinu iz mjesta Krvavica i od tada mu se gubi svaki trag. Prvi dan potrage nije dao nikakve rezultate

VIDEO

U utorak ujutro nastavljena je velika akcija HGSS-a na planini Biokovo iznad mjesta Bast kod Baške Vode. Traga se za poljskim državljaninom koji se u ponedjeljak uputio na planinu iz mjesta Krvavica i od tada mu se gubi svaki trag. Prvi dan potrage na Biokovu za nestalim 32-godišnjim poljskim turistom nije polučio rezultate. Članovi GSS, 13 iz Makarske i 8 iz Splita, akciju traganja su završili kad je pala noć te se u 21 sat vratili u stanicu u Makarsku. 

Dojavu za nestalim Poljakom zaprimili su nešto prije 11 sati u ponedjeljak i odmah alarmirali ekipu, a podignut je i helikopter HRZ-a, koji je dva sata pretraživao strme stijene južno od Sv. Ilije te prebacio polovicu ljudstva na vrh. 

Kako doznajemo, Poljak se nije upisao u knjigu na Sv. Iliji, ali ni u dvije prije 1642 m drugog po visini vrha Biokova. Svake godine, nažalost Biokovo odnese živote neiskusnih izletnika koji se upute neadekvatno opremljeni i neiskusni u planinarenju, ne respektirajući divlju ćud i surovost ove planine. 

- Za ovakve uspone potrebno je planinarsko iskustvo, dobra oprema, ali prvenstveno poznavanje ove prekrasne planine koja je u svoj svojoj ljepoti ponajprije surova s puno jama, strmih vrhova i litica opasnih za one koji je ne poznaju - reklo nam je nekoliko zagvoških planinara koji Biokovo poznaju "u dušu" i koji planinare tijekom cijele godine. 

Najteži uspon na Biokovo je upravo uspon na Sv. Iliju zbog strmih i opasnih litica. Za uspon je potrebno od 4 do 5 sati.

Nesretni Poljak ljetovao je u Krvavici kod Baške Vode sa sestrom i njezinom obitelji. U nedjelju u 9 sati uputio se na Sv. Iliju obučen u kratke hlače, majicu kratkih rukava, s kapom na glavi i tenisicama na nogama. Uzeo je sobom tri litre vode. 

"Radi se o nepristupačnom terenu"

Potraga za mladim Poljakom nastavljena je u utorak s tridesetak članova GSS kojima se već u ranim jutarnjim satima priključio helikopter HRZ-a te psi tragači.

- Naši su ljudi već na vrhu Biokova i "češljaju teren". Nažalost radi se o nepristupačnom terenu koji je pravi labirint i za iskusne planinare. Uz ljudstvo u akciji spašavanja sudjeluju i psi tragači - rekao nam je pročelnik HGSS Split Vinko Prizmić

Od njega saznajemo kako je u zadnjih dvadesetak godina ova planina odnijela desetke života. Prisjetimo se kako je  i prošle godine na Biokovu i to baš ponad vrha Sv. Ilija smrtno stradao Češki turist koji je pri usponu najvjerojatnije pao s litice.

Koliko su sigurni da je nesretni Poljak krenuo baš prema vrhu Sv. Iliji ni u HGSS nam nisu mogli odgovoriti. 

- Nema lokacije, pretražujemo Biokovo - kratko nam je odgovorio Prizmić. 

Naime, ova je planina izazov za svakog ljubitelja planinarenja i izletnika, ali kada se zađe u njenu unutrašnjost vrlo brzo se izgubi. Treba pratiti markirane staze, kojih na nekim dijelovima čak i nema. U jutarnjim satima utorka helikopter HRZ-a konstantno je u prelijetanjima cijelim vrhom Biokova ne bi li se uočio neki znak koji bi ukazivao na eventualnu lokaciju mladog Poljaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa