Obavijesti

News

Komentari 230

Presuda ipak tek idućeg petka; R. Čačić: Ništa ne očekujem

Presuda ipak tek  idućeg petka; R. Čačić: Ništa ne očekujem
21

Imao sam slobodan dan i htio sam u Mađarskoj pogledati laserski uređaj koji radi kristalne skulpture. Htio sam s prijateljem krenuti u poslovni pothvat, rekao je Čačić

VIDEO

Suđenje Radimiru Čačiću za prometnu nesreću u Mađarskoj završilo je oko 11 sati. Nakon oprečnih svjedočenja dvojice prometnih vještaka i kratkog svjedočenja samog Čačića, sutkinja Krisztina Kostyak je za 24sata kazala kako završne riječi obrane i tužiteljstva slijede idućeg petka nakon čega će istog dana donijeti presudu. 

Čačić je nakon ročišta izjavio kako ništa ne očekuje.

- Bit će onako kako sud odluči - rekao je. 

Njegov mađarski odvjetnik istaknuo je kako je potrebno dokazati da je kobnog 8. siječnja 2010. godine bilo jake magle te da je Čačić vozio na granici dopuštene brzine. 

Katalin Liptak, koja je u nesreći izgubila majku i supruga rekla je kako će razmisliti o daljnjim koracima.

- Ja znam što se dogodilo kao i Čačić te očekujem da bude kažnjen za to što je napravio, a u slučaju da ne budem zadovoljna presudu u razgovoru s odvjetnikom vidjet ćemo što ćemo dalje poduzimati - rekla je Liptak. 

Prvi vještak tvrdi: Vozio je između 140 i 150 km na sat

Radimir Čačić je u sudnicu stigao nešto prije 9 sati u društvu odvjetnika Čede Prodanovića. Obitelj stradalih u sudnicu je stigla oko desetak minuta kasnije. Zanimljivo je kako ovog puta Čačić ima novog prevoditelja. 

Ročište je započelo ispitivanjem prometnog vještaka Zoltana Lovasza koji je na pitanje suda odgovorio pismeno. Izjasnio se kako se Škoda koju je vozila Katalin Liptak dva puta sudarila. Tvrdi kako je matematičkim modelom izračunao da je Čačić vozio između 140 i 150 km na sat, uz moguću pogrešku od 10 do 15 posto pa je rezultat vrlo točan. 

Objasnio je i važnost kuta pod kojim su se  vozila sudarila. Tužiteljica je utvrdila da je promijenio svoje tvrdnje od posljednjeg puta, no Lovasz tvrdi kako to nije točno. 

Vještak je rekao kako je uvjeren u ono što govori, ali da je moguće da je i drugi vještak Mihaly Rektor također u pravu. 

Dodao je kako brzina može biti između 125 i pa do 165 km na sat, ali da vjeruje kako je Čačić vozio onoliko koliko je rekao na početku. Ukoliko je vozio 125 km na sat , brzina bi bila dopuštena, no ako je vozio 165 km na sat riječ je o drastičnom prekoračenju. Na kraju je zaključio da je moguće da je vozio čak do 165 km na sat, ali i dalje vjeruje u svoje izračune o brzini od 140 do 150 km na sat. 

Drugi vještak: U mojoj procjeni nema mogućnosti greške

Oko 10 sati počeo je svjedočiti drugi vještak Mihaly Rektor. On tvrdi kako je Čačić vozio 135 km na sat te da je to zaključio iz stručne literature bez da je vidio automobil. Tvrdi kako nema mogućnosti pogreške u njegovom zaključku.

Rekao je kako u trenutku sudara da osim vozačice, u Škodi putnici nisu bili vezani. 

- Nismo vidjeli Chrysler, no to kako se otvorio zračni jastuk u njemu ukazuje da nije bila prevelika brzina. Nakon sudara Chrysler je usporio na 120 km na sat, a Škoda je ubrzala. Zračni jastuk se otvorio u prvom stupnju, a to ukazuje da sudar nije bio osobito jak, a za putnike u Škodi je bio koban kasniji udarac u ogradu - rekao je Rektor.

Na pitanje sutkinje je li direktan sudar Škode i Chryslera prouzročio ozljede kod putnika u Škodi, Rektor je ponovio da nije već da su iz uzrokovali kasniji udar i ispadanje putnika iz automobila. Utvrdio je i da se Čačiću otvorio prvi stupanj zračnog jastuka, što znači da je pritisak bio slab. 

Liptak: Očekujem da bude kažnjen

Slijedi pauza. Sljedeći petak će prvo biti završne riječi, a nakon toga i presuda, rekla je za 24sata sutkinja Krisztina Kostyak.

Čačić je kratko nakon izlaska iz sudnice rekao kako ne očekuje ništa te kako će biti onako kako sud odluči.

Od mađarskih kolega doznajemo kako bi od prvostupanjske presude do pravomoćnosti moglo proći od godine do dvije.

- Ja znam što se dogodilo kao i Čačić te očekujem da bude kažnjen za to što je napravio, a u slučaju da ne budem zadovoljna presudu u razgovoru s odvjetnikom vidjet ćemo što ćemo dalje poduzimati - rekla je Katalin Liptak.

Čačić je sutkinji rekao kako je toga dana imao slobodan dan i htio je pogledati uređaj koji radi kristalne skulpture po cijeni od 10 eura. Stroj je negdje vidio prije desetak godina te je razmišljao s prijateljem krenuti u poslovni pothvat. Ozio je prema mjestu Zalaegerszeg. Nije nikuda žurio, vozio je prema Balatonu i držao se autoceste. Sutkinja ga je pitala je li se možda izgubio putem no Čačić je utvrdio kako nije već se držao glavnih pravaca. 

Čačićev mađarski odvjetnik rekao je da je cilj današnjeg ročišta bio dokazati dvije stvari - da je bila jaka magla i da je brzina bila na granici dopuštene brzine, što bi značilo da nema kaznene odgovornosti i da Čačić nije kriv. 

- Ako to uspijemo, trebao bi biti oslobođen - rekao je. 

U Mađarsku išao gledati uređaj za kristale?

Imao sam slobodan dan i htio sam u Mađarskoj pogledati laserski uređaj koji radi kristalne skulpture. Stroj sam negdje vidio prije desetak godina i razmišljao sam s prijateljem krenuti u poslovni pothvat. Vozio sam prema Zalaegerszegu. Nisam nikamo žurio, rekao je Čačić. Sutkinja ga je pitala je li se možda izgubio putem, no Čačić je rekao da nije.

Prijeti mu do pet godina zatvora 

Treće ročište potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću počelo je u četvrtak u devet sati na Županijskom sudu u Kaposvaru zbog izazivanja prometne nesreće 2010. godine u kojoj je poginulo dvoje ljudi. 

Čačić je, podsjetimo, svojim Chryslerom 300C na autocesti Nagykanisza – Budimpešta naletio na Škodu koju je vozila Katalin Liptak, a od posljedica nesreće stradali su njezin muž Gyorgy (60) te njezina majka Imrene Antal (81). 

Na današnjem ročištu trebao bi svjedočiti treći vještak jer su prva dva imala različite nalaze. Prvi vještak je tvrdio kako Čačić nije vozio prebrzo te da su putnici u Škodi stradali zbog naknadnog udarca u ogradu autoceste. Drugi je vještak pak tvrdio da je Čačić vozio prebrzo te da je za nesreću kriva neprilagođena brzina.  

U travnju je suđenje Čačiću bilo odgođeno jer su Mađari provjeravali njegov diplomatski i službeni status te su na kraju zaključili kako on nije izuzet od kaznene odgovornosti. 

Odvjetnik Katalin Liptak Zoltan Gal, je izjavio kako bi sud danas mogao donijeti nepravomoćnu presudu Čačiću. Ako ga proglase krivim Čačić bi mogao dobiti i do pet godina zatvora. 

Čačić je svojevremeno rekao kako će se iz politike povući samo ako osuda bude bila bezuvjetna. Jučer je pak izjavio kako se "zbog nesreća ne odlazi ako su nesreće".

- Ako postoji odgovornost, onda se odlazi - rekao je jučer Čačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 230
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu