Obavijesti

News

Komentari 174

'Nažalost, morali smo ga ubiti': Medvjed zalutao na autocestu

'Nažalost, morali smo ga ubiti': Medvjed zalutao na autocestu
2

U noći na četvrtak medvjed je ušao na autocestu Rijeka - Zagreb između tunela Javorova kosa i Čardak. Morali su ga ustrijeliti kako ne bi ugrozio sigurnost

VIDEO

Ovo je prvi put da smo odstrijelili medvjeda. Stvarno nam je žao, ovo je krajnji slučaj, rekao je Bojan Vivoda, član interventnog tima za postupanje u slučaju pojave medvjeda na području autoceste Rijeka - Zagreb.

U noći na četvrtak medvjed je ušao na autocestu Rijeka - Zagreb između tunela Javorova kosa i Čardak. Odmah su poslali ophodnju, ali ona medvjeda nije pronašla. U 4 sata ponovno su dobili dojavu da se na autocesti nalazi medvjed. Ovaj put ophodnja ga je pronašla.

- Razrezali smo ogradu na dva mjesta i dali mu prostora da izađe. Čekali smo od 5.30 do 6.30 da izađe. Već se razdanilo, a promet se pojačavao. Dogovorili smo se zatvoriti nakratko promet jer nismo znali je li izašao ili je još unutra. Krenuo je kolega s puškom i psom i, nažalost, odstrijelio medvjeda - opisuje Vivoda. Dodaje da je sve napravljeno u skladu s protokolom koji je donesen u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu.

- Prije bismo medvjeda istjerivali, ali to se pokazalo izuzetno opasnim. Razmišljali bismo i da ga uspavamo, ali mu se moramo približiti na desetak metara. Ako je uznemiren, trebalo bi dugo da zaspi, a morali bismo ispaliti i drugu strelicu, a za to vrijeme može odletjeti na cestu - kaže Vivoda. Interventni tim osnovan je u listopadu ove godine, a djeluje na području autoceste Rijeka – Zagreb.

Ovo je već treći slučaj medvjeda na prometnicama u zadnjih tjedan dana. Prije nekoliko dana medvjedica i dva mladunčeta u razmaku 20 minuta stradali su u naletima dva vlaka koja su vozila na relaciji Zagreb - Rijeka, a u srijedu oko 20 sati na području Gornjeg Jelenja automobil je udario u medvjeda.

- Razlog češćeg pojavljivanja medvjeda na prometnicama i u naseljima je što ove godine nije rodila bukvica i medvjedi u šumi ne mogu pronaći hranu, što ih navodi na veća kretanja i tjera preko cesta, blizu ljudi, voćnjaka i, nažalost, smeća. Slična situacija bila je 2008. U prosjeku od stradanja u prometu godišnje izgubimo 15-20 medvjeda - kaže stručnjak za medvjede Đuro Huber.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.