Obavijesti

News

Komentari 177

Nema tih para: Bandića neće pustiti ni da nudi 10 mil. kuna

Nema tih para: Bandića neće pustiti ni da nudi 10 mil. kuna
3

Sudac je Bandićev prijedlog odbio jer ga se sumnjiči da je djela za koja se tereti činio kroz dulje razdoblje. Pri tome je pokazao "visok stupanj kriminalne volje"

VIDEO

Za sada nema uvjeta za prihvaćanje jamstva, mjera opreza ili drugih blažih mjera u odnosu na prvookrivljenika s obzirom na to da ga se tereti za počinjenje 16 kaznenih djela, stoji u rješenju suca istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenka Posavca kojim je odbio prijedlog Milana Bandića da se za jamčevinu od 5,8 milijuna kuna brani sa slobode.  

Uskok najviše zanima odakle desecima svjedoka novac i zašto su ga do 2012. uplaćivali zagrebačkom gradonačelniku

Sudac je Bandićev prijedlog za zamjenom istražnog zatvora određivanjem jamstva odbio kao neosnovan jer se Bandića sumnjiči da je kaznena djela za koja se tereti činio kroz dulje razdoblje, pri čemu je Grad Zagreb oštetio za više od 20 milijuna kuna. Pri tome je pokazao visok stupanj upornosti i kriminalne volje u počinjenju kaznenih djela koje je počinio vršeći dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, a na kojoj se i sad nalazi. 

Milan Bandić, prvookrivljeni u aferi Agram, uhićen je 19. listopada. Za sada ni ne razmišlja o ostavci pa bi, eventualno, kao gradonačelnik ponovno mogao počiniti kaznena djela za koja ga se tereti, a to su zlouporaba položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem i utaja poreza. U istražnom zatvoru ostat će do daljnjeg kako ne bi mogao utjecati na svjedoke. 

Uskok je za sada predložio ispitivanje 270 svjedoka. Među njima više desetaka svjedoka ispitat će o okolnostima financiranja Bandićeve predsjedničke izborne kampanje od 2009. do 2010. godine.

Oni će morati odgovoriti jesu li, na čije traženje i iz kojeg razloga kroz dvije godine nakon završetka izbora uplaćivali novac na Bandićev privatni račun. Do lipnja 2012. Bandić je, naime, nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba na isti žiro-račun, i to 24 milijuna kuna. Osim što će svjedoci odgovoriti  otkud im informacije o broju računa i na koji način su saznali podatke o iznosu novca koji mogu uplatiti, tužitelje posebno interesira otkud im novac. Naime, provjerama njihovih prihoda otkrili su kako u većini slučajeva proizlazi da uplatitelji nisu raspolagali s dostatnim novčanim sredstvima za takve uplate. 

Za razliku od Bandića, ostali osumnjičenici su već na slobodi ili na dobrom putu da napuste Remetinec. Ante Dodig, Dragutin Kosić, Ines Bravić i Koraljka Rožnaković Uremović oslobođeni su čim su dali iskaze u Uskoku. Poduzetniku Petru Pripuzu prihvatili su jamčevinu od 7,75 milijuna kuna, a Miri Laci i Ivanu Markusu od 100.000 kuna. I svi ostali ponudili su jamčevine koje je sudac prihvatio. 

Slobodan Ljubičić 2,4 milijuna kuna, Branko Mihaljević nekretninu vrijednu 4,5 milijuna, Ivan Tolić 500.000 kuna, Vidoje Bulum 150.000 kuna, a Željko Horvat, Filip Čulo, Miljenko Benko i Zdenko Antunović po 100.000 kuna. 

Uskok se žalio pa će konačnu odluku donijeti izvanraspravno sudsko vijeće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe