Obavijesti

News

Komentari 91

Nevenu (13) je metak probio čelo: Uspio je ostati pri svijesti

Nevenu (13) je metak probio čelo: Uspio je ostati pri svijesti
5

Vojnić: U igri s prijateljem opalila je zračna puška i zrno se zabilo dječaku u glavu. Hitno je operiran i stanje mu je stabilno. Policija još istražuje okolnosti slučaja

VIDEO

Sin je stabilno, probudio se nakon operacije i rekao: Dobro sam! govori Zoran Basara iz Vojnića kod Karlovca. Njegov sin Neven (13) u srijedu se igrao s najboljim prijateljem na školskom igralištu u središtu mjesta sa zračnom puškom. Opalila je, a metak iz zračnice pogodio je dječaka u čelo.

Policija još istražuje okolnosti cijelog slučaja. Nije poznato tko je držao pušku, je li s dječacima bilo još djece, niti kako su se djeca domogla puške. Mještani govore kako su prije vidjeli samo njih dvojicu kako se igraju.

Navodno mu je metak probio čeonu kost između očiju, te probio mozak i zastao u malom mozgu. Neven je, doznajemo od roditelja, od utorka bio kod obiteljskih prijatelja.

Ne zna se tko ga je pogodio

- Još ne znamo što se točno dogodilo i kako je stradao. Odmah nakon što je ozlijeđen majka prijatelja ga je odvezla u Dom zdravlja u Vojniću. Doktor ga je pregledao, previo mu ranu i pustio ga kući - govori otac Zoran koji se baš vraćao kući s posla. Prijateljeva majka, koja je dječaka odvezla liječniku i pružila mu pomoć, nije htjela ništa komentirati jer je još pod velikim šokom, a liječnik Doma zdravlja Vojnić, dr. Marijan Glučina, koji ga je primio govori kako se činilo da je rana manja.

- Dječak je doveden u ambulantu oko 14.30 sati. Ozljeda je bila manja, nije se moglo uočiti da je metak probio čelo. Ranu sam previo i njegovoj pratnji poručio da prate dječakovo stanje, te ako se pogorša da se odmah jave. Ubrzo mu se stanje doista pogoršalo. Roditelji su hitno krenuli prema bolnici.

- Pokupio sam ga, ali sin je stalno ponavljao kako mu je loše i muka, da ga boli glava, da je umoran, a počeo je i povraćati krv - govori šokirano otac. Zabrinuti roditelji su ga hitno odvezli u Opću bolnicu u Karlovcu.

- Nije želio reći kako je stradao, nije uopće mogao o tome razgovarati. Stalno je samo ponavljao da mu nije dobro - kazuju roditelji.

- Primili smo dječaka s ranom u predjelu čela, te ga odmah nakon sat vremena uputili na Odjel neurokirurgije u KBC Rebro – kazao je Suad Crnica, sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac. Liječnici KBC-a Rebro operirali su ga u srijedu oko ponoći, a od majke ranjenog dječaka Dragane doznajemo da mu je iz mozga izvađen metak. Čim se probudio nakon operacije u KBC Rebro vidio je lica roditelja.

- Metkić je izvađen, sve je prošlo u redu, probudio se i komunicirao s nama. Za sada je sve u redu, a nadamo se da će tako i ostati, te da će se naš sin potpuno opraviti, bez posljedica. Ne znamo kako se to dogodilo, a on nam nije želio o tome govoriti jer ga je jako boljela glava – kazala je Dragana. Za svog unuka Nevena neprestano se mole djed i baka.

- Samo se molimo da unuk bude dobro, da se oporavi bez ikakvih posljedica. Nikoga ne krivimo za nesreću, prijatelji kod kojih je bio u potpunom su šoku, kao i mi. Dogodila se nesreća, djeca su se igrala – govore dječakovi baka i djed Mirjana i Rade Basara iz Malešević Sela kod Vojnića.

'Nakon ovakvih ozljeda najčešće se dobro oprave'

Neurokirurg Miroslav Gjurašin iz Klaićeve bolnice objašnjava kako se djeca nakon ovakvih ozljeda i operacija najčešće vrlo dobro oporave.

- Postoje projektili velike i male brzine. Kod projektila velike brzine rijetko tko može preživjeti jer su izlazne rane ogromne, a samim time i gubitak tkiva mozga. Kod projektila manje brzine, kao što je ovaj slučaj, velike su šanse da pacijent preživi.

Pogodio je čeoni dio mozga pa tim više. Naime, metak ima slabiju snagu i nema izlazne rane, pa je i šteta manja. Mozak se pogotovo kod djece može vrlo dobro sanirati ako nije oštetio dio za pokretanje ruku i nogu ili vid - objašnjava neurokirurg Gjurašin.

S metkom u glavi i potpuno pri svijesti ušetao u bolnicu

Liječnike u zadarskoj bolnici šokirao je dječak (12) koji je s ranom u prednjem dijelu glave i s ozljedom mozga ušetao u bolnicu. Zračnom puškom slučajno se upucao. Dječaka iz Pridrage operirali su četiri sata i spasili.

Očuhovom puškom u glavu pogodio djevojčicu (15) 

Dok su se igrali u dvorištu u Rudanovcu kraj Plitvičkih jezera, dječak (14) u kolovozu 2008. pogodio je iz zračne puške djevojčicu u usnicu. Metak je “otišao” u sinus i zaustavio se u glavi. Liječnici su ga izvadili.

Kobna igra: Upucao brata i teško ga ozlijedio

Još jedna teška ozljeda tijekom dječje igre. Dječak (10) iz Imotskog je u lipnju ove godine hicem iz zračne puške pogodio četiri godine mlađeg brata i teško ga ranio. Pomogli su mu u splitskoj bolnici.

Zrno se odbilo od vrata i pogodilo djevojčicu (6)

U Donjim Lepurima kod Benkovca 12-godišnjak je lani streljivom iz zračne puške u vlasništvu strica pogodio metalna vrata, a zrno se odbilo i odletjelo sestri (6) u glavu. Pušku su djeca uzela svom stricu.

Zabavljao se s puškom i pogodio u lijevu ruku

Mladić (17) u ožujku 2011. se zabavljao proučavajući zračnu pušku u mjestu kraj Trogira. Neoprezno je njome rukovao, ona je opalila, a mladić je zadobio teške ozljede na lijevoj ruci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.