Obavijesti

News

Komentari 339

Anto Nobilo: Srbija i Crna Gora stoje iza ubojstva Đurekovića

Anto Nobilo: Srbija i Crna Gora stoje iza ubojstva Đurekovića
3

U Srbiji sam otkrio sve. Hrvatske službe sigurnosti u ubojstvu Đurekovića nisu sudjelovale. To je povijesna istina. Dat ćemo dovoljno dokaza, tvrdi odvjetnik Nobilo

VIDEO

Hrvatska državne sigurnosne službe nisu sudjelovale u ubojstvu Stjepana Đurekovića, već su odgovorne Srbija i Crna Gora, rekao je u emisiji '60 minuta s Tihomirom Ladišićem  ' na 24sataTV-u odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo.

Rekao je kako misli da je neprimjereno da se osnivaju nekakva saborska povjerenstva i da se u njima pokušavaju riješiti pravosudni slučajevi. 

- Ove situacije su višeslojne. Vi tu imate ubojstvo, imate obavještajni prsten, imate i politički prsten koji se vuče sve do danas. Tu svatko ima svoje interese - kaže Nobilo. 

'Ovime se želi naštetiti SDP-u koji toga nije ni svjestan'

- Ovo je pokrenuto da bi se naštetilo SDP-u. Zločin koji je evidentno napravljen od strane Beograda i Crne Gore, okrenut je i nasilno je odgovornost prebačena na Hrvatsku i SDP, a ni sam SDP nije toga svjestan - kaže Nobilo. 

'Ako prihvate njemačko zakonodavstvo, dižem ustavnu tužbu'

Objasnio je da u sadašnjim okolnostima nema izručenja, ali ističe kako se još uvijek ne zna što će biti s ustavnim promjenama. 

- S tim promjenama mi moramo računati i uzeli smo u obzir sve scenarije. Mi kroz par mjeseci možemo ponovno prolaziti sve ovo. U ovom trenutku nema procesnih osnova za izručenje, ali ako donesu odluku i ako dođe do promjene Ustava možemo se ponovno naći u ovoj situaciji i ponovno raspravljati o izručenju - rekao je i dodao da će, ako se prihvati njemačko zakonodavstvo i shvaćanje zastare, smatrati da je povrijeđeno ustavno pravo Josipa Perkovića da bude kao i svi jednak pred zakonom. 

- U tom slučaju podići ću ustavnu tužbu - kaže Nobilo. 

Nema suradnje s odvjetnikom Zdravka Mustaća

Na pitanje koordinira li obranu Perkovića s obranom Zdravka Mustaća, Nobilo kaže kako nema nikakve koordinacije. 

- Ni ne poznajem odvjetnika Zdravka Mustaća, ali znam činjenice, a one su da Hrvatska u svemu nije sudjelovala - kaže Nobilo. 

'Ako Perkovića izruče, pucat ćemo iz svih oružja'

Ipak, u slučaju da sud donese odluku o izručenju, odvjetnik Nobilo najavljuje borbu. 

- Ako se donese takva odluka, idemo u boj, idemo u sudski postupak. Nijemci relativno brzo rade postupke, unutar pet do šest mjeseci sve bi moglo biti gotovo. A u tom smislu više nema štednje, pucat ćemo iz svih oružja - poručio je.

- Političari su se previše bavili ovim slučajem. Jedan pravosudni slučaj oni su pokušavali rješavati političkim sredstvima pa su mijenjali zakone i slično. Sada kada je došao 1. siječnja i cijela stvar je postala pravosudna svi su odahnuli -  rekao je Nobilo.

'Ako prizna, Perkovića u Njemačkoj čeka tri godine zatvora'

Nobilo je rekao da se još u svibnju 2013. našao sa njemačkim saveznim državnim odvjetnikom koji je kazao da bi Perković, u slučaju da ga izruče i da pred sudom prizna krivnju, dobio tri godine zatvora. Ali da bi ga vjerojatno nakon šest mjeseci prebacili na odsluženje kazne u Hrvatsku i nakon nekog vremena bi postojala mogućnost pomilovanja. 

- Ali ni u jednom postupku priznanje krivnje ne dolazi u obzir - rekao je Nobilo.

'Zastara u domaćem pravu apsolutna je zapreka za izručenje'

Prije emisije Nobilo je u izjavi za 24sata TV rekao kako u domaćem zakonu koji regulira europski uhidbeni nalog članak 20. kaže kako je zastara u domaćem pravu apsolutna zapreka za izručenje

- To je osnova i u današnjim okolnostima kada zasigurno znamo da je nastupila zastara ona mora biti zapreka za uhićenje - rekao je Nobilo. 

Dodao je kako je pripremio elaboraciju, ali i brojne slučajeve iz Europe u kojima su sudovi donosili iste odluke. Sve će, kaže, iznijeti pred izvanraspravno vijeće.

'Ni Perković nije znao tko je ubio Đurekovića'

Kazao je i kako Perković svih ovih godina nije ni znao tko je ubojica Stjepana Đurekovića. 

- Faktičke elemente o tome sam dobio tijekom turneje u Srbiji. U dogovoru s njime kome i kada ići dobio sam sva imena. Pokušat ćemo dokazati da hrvatske službe sigurnosti u tome nisu sudjelovale. To je povijesna istina. Dat ćemo dovoljno dokaza i pokazati koje su institucije u tome sudjelovale - rekao je i dodao kako ne vjeruje da će dokazivati tko je ubojica. 

- Nije naše da dokazujemo nečiju krivnju - zaključio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 339
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.