• Članak
  • Komentari 62
  • Share
  • Tweet

Otisak prsta policiji ne pomaže u hvatanju Seleninog ubojice

Nakon ubojstva mlade Meksikanke policija je pronašla brojne tragove, ali zasad nije otkriven ubojica. Otiska prsta koji je pronađen na Marjanu u bazi zločinaca nema

Ponedjeljak, 10. 9. 2012. u 07:55    Piše: Maja Blažević

Nakon ubojstva mlade Meksikanke Selene Macedo na Marjanu policija je pronašla brojne tragove i ispitala puno ljudi, međutim unatoč brojnim dokazima još nemaju odgovor na ključno pitanje - tko je ubojica.

Među pronađenim tragovima je i otisak prsta koji je policija ubacila u bazu, ali nema ga u registru. 

Iako se prilikom izdavanja osobne iskaznice ostavlja otisak prsta, policija pronađeni otisak ne može usporediti s tom bazom jer se ona na temelju Zakona o zaštiti privatnosti ne  smije koristiti. Isto tako, postoji mogućnost da ubojica s Marjana uopće nije ostavio otisak kažiprsta. 

Kako je za Dnevnik.hr rekao Tomislav Smolić, otisci u bazi izdanih osobnih iskaznica služe za identifikaciju leševa, imovinsko pravnih odnosa i slično. 

Zbog toga policija od 2000. godine ima posebnu bazu, AFIS, u kojoj su otisci dlanova i svih prstiju počinitelja kaznenih djela. Ipak, iako je u bazi više od 100 tisuća otisaka među njima nije onaj traženog ubojice. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se radi o strancu ili nekome kome je ovo prvi zločin pa ga nema u bazi. 


Vezani članci:

Pročitajte više vijesti u specijalu Ubojstvo Selene Macedo.

Tagovi: ubojstvo, selene margarit graciano macedo, meksikanka

Izdvojeni komentari 62 komentara Pogledaj sve komentare
10.09.2012., 09:33

raymonde: SRAMOTA. Oni ne smiju uzeti otiske iz baze. Pa to je njihova baza, unutar njihove matičene kuće, nije to nekakva privatna baza. Previše se pažnje poklanja MOGUĆOJ POVREDI PRIVATNOSTI građana. Više ne te policajac ne smije mrko pogledati, odmah si zlostavljan i povrijeđena su tvoja "PRAVA". A što je sa privatnošću i pravima ove jadne djevojke koja je tako brutalno ubijena? Što je sa tim silnim ilegalnim oružjem koje građani skrivaju po stanovima, kućama, autima, šupama i sjenicima? Njihova "privatnost" ugrožava mene i moju djecu, susjede, slučajne prolaznike.... A što se jadne djevojke tiče, mislim da je ključ rješenja BRAT, on je totalno mutan.... prikaži sve

10.09.2012., 09:10

only: čemu onda otisak prsta pri izdavanju osobne iskaznice? aha..ako jednom odlučim biti kriminalac...

10.09.2012., 09:19

lopticaa: Ubiješ nekog i još si i zaštićen?! Sramota i za policiju i za državu koja usvaja ovakve zakone!

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar