Obavijesti

News

Komentari 7

Otrovali se jeftinom rakijom u Srbiji, umrli u teškim mukama

Otrovali se jeftinom rakijom u Srbiji, umrli u teškim mukama
3

Kraj tijela Tibora Iršaia (33) našli su praznu bocu rakije. Žena Zorana Milkića (47) ispričala je da nije popio puno. Tvrtku koja proizvodi rakiju zatvorili su zbog poreza

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede u Srbiji zabranilo je proizvodnju, a MUP upozorava ljude da ne kupuju i ne piju rakiju Scaid istoimenog proizvođača iz Subotice. Od te su rakije umrli Zoran Milkić (47) iz Niša i Tibor Iršai (33) iz Kule. Milkić se otrovao 12. ožujka, a Iršai sedam dana kasnije.

- Prema dosadašnjim provjerama i analizama, rakije Scaid sadrže i do deset puta više metanola od dozvoljene količine, pa su po kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti opasni za zdravlje - upozorili su u srbijanskom MUP-u. Šljivovica se prodaje u plastičnim bocama od pola litre i litru, a lozovača u bocama od pola litre i ima 40 posto alkohola. Šljivovica ima čak 50 posto.

- Govorila sam mu da ne pije tu rakiju. Pa gdje ima dobra rakija za 15 kuna?! Možda je popio čašicu. Naglo mu je pozlilo, uhvatio se za grudi i povikao: “Jao, gotov sam, gotov sam!”. Povraćao je nešto mutno. Umro je u bolnici - ispričala je za srpski Alo Milkićeva supruga.

Uvozi li i tko Scaid iz Srbije u Hrvatsku, nisu nam mogli reći ni u jednom nadležnom ministarstvu. Sva uvozna alkoholna pića imaju tarifni broj za carinjenje, a je li među njima i Scaid, mogli bismo otkriti jedino ukoliko znamo tko je eventualni uvoznik. No čak da nitko ni ne uvozi ovu smrtonosnu rakiju, koju su još ranije zabranili i u Bosni i Hercegovini, moguće je da je Hrvati, koji žive u pograničnom području, kupuju.

- Za sada nismo dobili nikakvo upozorenje kolega iz Srbije - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Tvornica Scaid, za destilaciju, pročišćavanje i miješanje pića, rakiju je legalno proizvodila do početka godine. Tad su je zatvorili zbog poreznog duga. Rakiju su, izgleda, proizvodili na crno. Čini se i da su je “pojačali”.

- Dok su Scaid legalno proizvodili, kvaliteta je bila zadovoljavajuća - kaže inspekcija.

Bivši radnik prisjetio se i njihovog viskija.

- Bio je to viski od kojeg se nakon tri čašice komiraš - prisjetio se inspektor.

U Srbiji su česta trovanja rakijom. Bivši policijski inspektor proizvodio je Zozovaču od koje je umro 43 ljudi. Osudili su ga na 12 godina zatvora. Sad su mu kaznu smanjili na tri.

Dr. Breitenfeld: Kod nas je opasan i domaći vinski ocat

Jedino etilni alkohol ne škodi, odnosno samo opija. U Hrvatskoj je zabranjen metilni alkohol, otrovan je, upozorava dr. Darko Breitenfeld.

Za smrtni slučaj u Srbiji kaže da ne vjeruje da je netko umro samo do jedne čašice rakije. Tvrdi da su preminuli neumjereno pili.

- Metilni alkohol inače izaziva zamućenje svijesti, teško trovanje, sljepilo, a nerijetko i smrt. Kod nas metanola ima u octu koji ljudi doma proizvode u nekontroliranim uvjetima, te u crnom grožđu izabela i bijelom direktoru - kaže dr. Breitenfeld.

Litra lozovače ili šljivovice stoji 15 kuna. Ima 50 posto alkohola i do 10 posto više metanola od dopuštenog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je