• Članak
  • Komentari 11
  • Share 11
  • Tweet

Pilot je prijavio gubitak snage: Helikopter je pao zbog težine?

Odmah nakon uzlijetanja helikoptera koji je u subotu prisilno sletio kraj autoceste, pilot je osjetio da nema dovoljno snage i uzgona. Pali su s visine od 20 metara

Subota, 22. 9. 2012. u 16:45    Piše: Maja Blažević

Pilot helikoptera koji je u petak prisilno sletio kod autoceste kod čvora Prgomet u subotu je došao na mjesto nesreće gdje je rekao kako je čim je uzletio osjetio da nema dovoljno snage i uzgona. Kako prenosi dnevnik.hr, odmah je počeo tražiti mjesto gdje bi se mogao spustiti bez da ugrozi nečiji život s obzirom da se sve odvijalo blizu kuća i autoceste. 

Objasnio je da je kao vojni pilot prošao cijeli rat u helikopteru, ali ništa slično nije mu se dogodilo.

Među putnicima u helikopteru bio je i Tonči Kurilj, zvani Jabuka, koji se s još dva prijatelja i pilotom zaputio kod prijatelja Željka Oreškovića Macole. Rekao je kako je na visini od oko 20 metara iznad zemlje nešto počelu brujati u motoru. 

-  Udarili smo u kamenje, a na elisi helikoptera okrenuli smo se dva puta i zaustavili se. Ispao sam iz helikoptera i da nije bilo prijateljeve harmonike, zgnječilo bi me, rekao je Jabuka za Večernji list i dodao da on sigurno više ne ide u zrak. 

Inače, kamion će tijekom dana prevesti helikopter u zračnu luku Split gdje će se rastaviti kako bi se mogli proučiti detalji. S privatnog helikoptera, na kojem je nastala velika šteta, prije transporta će se skinuti elisa i ispraznit će se gorivo kako ne bi bilo opasnosti. 

Dinko Vodanović, inspektor za zrakoplovne nesreće kaže da nije nemoguće da je helikopter pao zbog prevelike težine. Naime, riječ je o lakom helikopteru koji ima nosivost od tek 408 kilograma, a u njemu su bila četiri odrasla muškarca, od čega je jedan korpulentnije građe, i instrumenti, osobne stvari.... 

No, to se tek treba utvrditi. Inače, pilot nije dužan prijaviti težinu ali bi morao prije uzlijetanja izračunati s koliko kilograma polijeće.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Crna kronika.

Tagovi: rušenje, helikopter, autocesta

Izdvojeni komentari 11 komentara Pogledaj sve komentare
22.09.2012., 17:14

triangle: Taj debeli i njegov kontrabas drugi puta s kombijem u Macolu.

22.09.2012., 17:05

stipo1304: a meni ste jučer lupali minuse kad sam rekao da je to četverosjed a ne teretni helikopter

22.09.2012., 17:50

gargamel22: pa sam onaj tamburaš ima 130 kila a pitaj boga koliko još imaju ona preostala,vjerujem da je bio dobar pretovar helića pa zato nije ni mogao da normalno leti........i auto stenje kad je pun a da neće helić... :-)

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar