Obavijesti

News

Komentari 256

Nije htio riskirati: Čačića je na sud u Mađarsku dovezao šofer

Nije htio riskirati: Čačića je na sud u Mađarsku dovezao šofer
15

Završilo je prvo ročište na suđenju Radimiru Čačiću u Mađarskoj. On tvrdi kako nije vozio prebrzo. Pobijali su ga vozačica Škode s kojom se sudario te sudski vještak

VIDEO

Uzrok nesreće je zakašnjela reakcija vozača koji nije prilagodio brzinu vidljivosti na cesti, rekao je prometni vještak koji je u utorak popodne svjedočio na suđenju Radimiru Čačiću u Mađarskoj. Vještak tvrdi i da je Čačić vozio 145-150 km/h, a Škoda do 105 km/h. Rekao je i kako je to utvrdio metodom koja je točna 90 posto. Rekao je i kako je on vještačio Škodu, a ne Chrysler. Čačićeva obrana se s njim ne slaže i tražit će dopunu njegovog vještačenja za devet novih parametara. 

Svjedočio i sudsko-medicinski vještak koji je rekao kako na osnovi ozljeda stradalih u sudaru vjerojatno nitko od stradalih u Škodi nije bio vezan.  

Ročište je završilo iza 15 sati, a datum sljedećeg se ne zna te će stranke o njemu biti obaviještene pismenim putem. Tada će svjedočiti policajac koji je vodio istražni postupak nakon sudara.

Čačić je na kraju novinarima rekao kako ga je danas na suđenje dovezao vozač.  Kasnije je poslao priopćenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Prije svega zahvaljujem mađarskom pravosuđu na korektnom vođenju postupka. Drago mi je da su ovom ročištu imali prilike prisustvovati i mediji i uvjeren sam da su mnoge stvari koje su se iznosile u javnosti sada razjašnjene i kako je vidljivo da sam tijekom cijelog postupka govorio istinu. Ovom prilikom bih još jednom izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo. Iznos obeštećenja obitelji stradalih bit će određen kroz redovni postupak, a ukoliko se to pokaže neadekvatnim sigurno ću se i osobno uključiti u taj proces.“, izjavio je nakon sudskog ročišta Radimir Čačić.

Svjedokinja tvrdila da je bila magla, sada promijenila iskaz

Na suđenju Radimiru Čačiću u utorak je svjedočilo i troje svjedoka. Katalin Lipták, vozačica Škode, žena koja je bila putnica u Škodi i koja je lakše ozlijeđena te vatrogasac.

Katalin Lipták je ispričala kako su tog dana išli u toplice. Vozila se dijelom autoceste koji nije najbolje poznavala te je pogriješila izlaz. Vratila se na autocestu i u trenutku kada je na nju naletio Chrysler, tvrdi, je vozila 110-120 km/h. Optuženi Čačić tvrdi kako kako je on vozio 120 km/h jer je ograničenje bilo 130 km/h, a vozačica Škode nekih 50 km/h sporije od njega. Optužnica ga pak tereti da je vozio 140-150 km/h. 

Žena koja je lakše ozlijeđena u nesreći davala je kontradiktorne iskaze. Najprije je policiji tvrdila kako je bila magla, a danas je na suđenju tvrdila da nije bila.

Popodne su iskaze dali vještaci.

Čačić: Osjećam odgovornost i žaljenje, pravni aspekt će dati sud

U utorak u devet sati na Županijskom sudu u mađarskom Kaposváru počelo je suđenje Radimiru Čačiću (62). Na sudu se pojavio i odvjetnik Čedo Prodanović koji Čačića u Mađarskoj ne može zastupati pa Čačić ima dva mađarska odvjetnika. Čačić je rekao kako u potpunosti prihvaća novinare, ali bez kamera, fotoreportera i zvučnog snimanja. Sud je prihvatio njegov zahtjev.

Čačić je sudu, preko prevoditelja, rekao kako je razumio optužnicu te kako 'ljudski apsolutno osjeća odgovornost i žaljenje, a pravni aspekt će dati sud'. 

Sudu je izjavio i kako se bavi politikom te kako su mu primanja nešto manja od 1000 eura i da ima pola stana u Zagrebu, pola kuće u Dubrovniku, stan u Kranjskoj Gori i automobil Smart.  

Čačić je rekao kako nije vozio prebrzo te kako je vidljivost bila loša. Naglasio je i kako se sudar nije mogao izbjeći.

Čačić je rekao kako nije točno ono što piše u optužnici. U optužnici piše kako je on vozio 140-150 km/h te kako je Škoda vozila 105 km/h. Čačić je rekao kako je razlika u brzini automobila točna no kako je on vozio 120 km/h, a Škoda nekih 50-70 km/h. Tvrdi da je to jasno jer je vozačica Škode Katalin Lipták rekla kako je pogriješila izlaze na autocesti pa se vraćala te se polako uključivala u promet odnosno polako ušla u maglu. Čačić kaže kako zbog toga nije mogla ići brže. 

Dodao je kako je vozački položio 1967. godine te kako je prije godišnje vozio 100.000 do 120.000 kilometara. Zadnjih godina sam vozi između 7.000 do 8.000 kilometara. 

Čačić je na suđenju u Mađarskoj potvrdio svoj iskaz koji je dao u Zagrebu. U tom je iskazu rekao kako je imao slobodan dan te kako je išao na put sam. U automobilu je slušao glazbu. Padala je kišica, povremeno su bili zapusi magle i ograničenje je bilo 130 km/h. Rekao je kako je on vozio 120 km/h te kako je vidljivost bila 100-injak metara. Na mjestu gdje je bila prometna nesreća bila je pomalo depresija, odnosno cesta nije bila skroz ravna. Kazao je kako je uletio u ozbiljnu maglu i neposredno nakon te magle, kad je već bio skinuo nogu s papučice gasa, u toj sekundi ispred sebe je ugledao automobil. Pokušao je kočiti i skrenuti lijevo no nažalost nije uspio. 

Što se tiče osiguranja rekao je kako je tražio da se što prije pokrene obeštećenje obitelji Lipták. Rekao je kako osiguravajuća kuća koja obeštećenje treba isplatiti ima veliku premiju te ne bi trebalo biti problema oko toga. Rekao je i kako se obeštećenje ne može isplatiti dok ne završi istraga i podigne se optužnica. Koliko zna jedan manji dio je već isplaćen, a naglasio je i kako je spreman, ako isplaćen iznos obeštećenja bude bio nekorektan, sam nadoknaditi dio do iznosa koji je primjeren.

'Nadamo se poštenom suđenju u primjerenoj kazni za Čačića'

Čačića, podsjetimo, terete za izazivanje teške prometne nesreće 8. siječnja prošle godine na autocesti prema Budimpešti. Dva dana nakon nesreće preminuo je György Lipták (60) dok je Imréné Antal (81) umrla desetak dana nakon nesreće u bolnici. Čačićev Chrysler je, podsjetimo, naletio na Škodu koju je vozila Katalin Lipták. Odvjetnik obitelji Lipták je u ponedjeljak rekao kako se nadaju poštenom suđenju i primjerenoj kazni za Čačića, piše Večernji list. Čačić je pak rekao kako će politiku napustiti samo ako ga Mađari osude na bezuvjetnu kaznu zatvora. Prema mađarskom zakonu mogao bi dobiti kaznu od jedne do pet godina zatvora.

Bošnjaković: Svaki političar bi trebao razmisliti o karijeri

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u utorak kako bi svaki političar suočen s tako teškom optužbom trebao razmisliti o svojoj političkoj karijeri. Dodao je kako je Hrvatska pružila svu pravnu pomoć obzirom na to da se suđenje odvija u Mađarskoj, piše tportal.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 256
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag