Obavijesti

News

Komentari 426

Branitelji i dalje ne posustaju: Drugu noć pred Ministarstvom

Ministar branitelja izrazio je žaljenje zbog smrti Nevenke Topalušić (60) i pozvao branitelje na dijalog. Njih oko tisuću je pred Ministarstvom i ne planiraju otići

VIDEO

Braniteljima je u srijedu navečer podršku dalo i 50-ak Bad Blue Boysa koji su im se stavili na raspolaganje ako će im bilo što trebati. Bad Blue Boysi su odali počast poginulim braniteljima i preminuloj Nevenki Topalušić molitvom i paljenjem svijeća. Potporu braniteljima pružio je i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Podršku braniteljima je iza 16 sati došao dati i brigadir Miodrag Demo koji je rekao da je moralna obaveza pružiti potporu braniteljima.

- Sve dok su oni ovdje pružat ću im podršku - rekao je Demo. Podršku su im popodne došli dati i Tomislav Ivić, Pero Kovačević i Josip Đakić. Branitelji su oko 17 sati počeli ispred Ministarstva branitelja paliti svijeće za preminulu Nevenku Topalušić i u čast poginulim braniteljima. 

Branitelje je iza 17 sati došla podržati i Željka Markić koja je također zapalila svijeću. Markić  je rekla da podržava branitelje u njihovoj borbi za dostojanstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zastrašujuće je da je žena koja je bila medicinska sestra u ratu umrla tu na hladnoći - rekla je Markić. 

Suborci zapalili svijeću i održali minutu šutnje za Nevenku Topalušić 

Ono o čemu govorimo i zbog čega prosvjedujemo se sinoć, na žalost i dogodilo, kazao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI. Navodno je sinoć Nevenki Topalušić (60) kazao da ide kući, no ona mu je odgovorila da s njime ostaje do kraja iako joj je bilo loše. 

Dobrovoljka Domovinskog rata i invalid prve skupine, Topalušić je preminula pred Ministarstvom. Hitna ju je prevezla u bolnicu, no liječnici joj nisu uspjeli pomoći. Suborci su joj zapalili svijeću i održali minutu šutnje. 

Boris Ščirtar/Pixsell

Ministar Predrag Matić izrazio je žaljenje zbog njene smrti i sućut obitelji te je pozvao branitelje na dijalog.

Iz dana u dan njih je sve više pred Ministarstvom branitelja u Savskoj, a od ponedjeljka ih se skupilo oko 1000. Danas im je oko 11.30 sati podršku došao iskazati i general Mladen Markač.  Obratio se okupljenima i novinarima na konferenciji koju su započeli izjavom pokojne Nevenke Topalušić.

- Ovdje sam jer me ubija ova nepravda. Otišla sam u rat da bi bilo bolje mojoj djeci, no međutim, niti je bolje mojoj djeci niti je meni. Došla sam izričito zbog toga da se borim za sebe i svoju djecu. Neću odavde, mogu me samo mrtvu odnijeti. Dan i noć, ako treba godinama, dok god ne umrem, tu ću biti, kazala je jučer Topalušić prije no što joj je pozlilo.

Zatim je riječ uzeo general Markač.

- Došao sam dati potporu braniteljskoj populaciji u borbi za njihova prava. Nijedna institucija niti pojedinac ne smije se oglušiti na zov branitelja. Kada sam bio bolestan i u zatočeništvu, svi moji suborci bili su uz mene i ja ću njima uvijek dati potporu u ovakvim trenucima. Ne smijemo dozvoliti da im sada smanjuju sredstva za život. Oni su zaslužili pažnju cijele zajednice, kazao je Markač. Glogoški je kazao kako će sutra pred Ministarstvom održati komemoraciju za suborkinju.

- Današnji dan posvećujemo u miru Nevenki. Ovdje gdje nas je Nena napustila održat ćemo sutra komemoraciju u 13 sati, kazao je.

Prosvjeduju zbog ponižavanja i zapostavljanja branitelja. Crveni križ donio im je hranu, piće i deke, a i Zagrepčani ih stalno obilaze i pitaju treba li im što, kazao nam je branitelj Dražimir Jukić.

Zatražili su ostavku ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića jer toleriraju nepoštivanje dostojanstva hrvatskog branitelja. 

Predstavnici Crkve, sisački biskup Vlado Kosić te pomoćni biskupi zagrebački Ivan Šaško i Valentin Pozaić stigli su pred Ministarstvo branitelja i izrazili svoju potporu braniteljima.

Podrška i iz Rijeke

Braniteljima invalidima u Zagrebu stigla je podrška i od kolega iz Primorsko-goranske županije koji su se okupili na Mostu branitelja u Rijeci.

Zašto prosvjeduju?

Na portalu Braniteljski.hr objasnili su da je jedan od okidača prosvjeda bila izjava Glavaševića.

- Glavašević je 26. rujna, tijekom okruglog stola u organizaciji Europskog doma Vukovar te Documente, izrekao šokantne riječi o tome kako sumnja kako branitelji imaju PTSP te ih, čitajući između redaka, optužio kako zloupotrebljavaju svoje ionako jadne beneficije poput invalidnine i mirovina. Ono što je pogotovo naljutilo branitelje jest što je Glavaševićeva izjava išla u smjeru izjednačavanja žrtve i agresora, a podržana je od strane ministra Matića i ostale vladajuće elite, piše na portalu. 

- Ovaj način postupka prema hrvatskim braniteljima je nastavak dugogodišnje strategije omalovažavanja i ponižavanja hrvatskih branitelja, pri čemu su važnu ulogu imali mediji koji godinama hrvatske branitelje prikazuju kao osobe koje su samo opterećenje za državu, koji ništa ne vrijede i koji nisu imali nikakav doprinos u stvaranju države, dodaju u izvješću s prosvjeda.

25 braniteljskih udruga zatražilo je Glavaševićevu smjenu, no kako odgovor nisu dobili, krenuli su pred Ministarstvo. Drugi razlozi su vrijeđanja i omalovažavanja na prijašnjim sastancima s Ministarstvom, piše Braniteljski.hr, te neprijateljska nastrojenost Ministarstva što se tiče suradnje na novom nacrtu Zakona o braniteljima. Navodno im Ministarstvo ne da uvid u nacrt novog Zakona o braniteljima. 

- Informacije koje su udruge dobile govore o tome da će prema novom zakonu hrvatski branitelj biti izjednačen u pravima s vojnicima SAO Krajine, tj. s onima koji su napadali domovinu, kao i s četnicima, ustašama i partizanima iz Drugog svjetskog rata. Ovakvo izjednačavanje duboko vrijeđa hrvatske branitelje te ide u smjer omalovažavanja Domovinskog rata kao i cjelokupne Republike Hrvatske, piše portal i dodaje da branitelji nisu adekvatno zdravstveno zbrinuti, a mnogi žive u bijednim uvjetima. 

Matić: Nema govora o smanjenju mirovina

Matić je rekao da je prema braniteljima ispunjeno sve iz Plana 21 što je bilo i obećano. 

- Nema govora o smanjivanju braniteljskih mirovina, prosvjednici pričaju o budućnosti koja nije provjerena. U prvom planu su mu 100 postotni invalidi i djeca poginulih branitelja. Želim pomoći i invalidima HVO-a, ali u zakonskim okvirima. Ovo sada je prijelomni trenutak. Ići ćemo ili u 21. stoljeće ili u Balkan i u mulj - rekao je Matić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 426
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a