Obavijesti

News

Komentari 27

Postoji mogućnost da sud u Strasbourgu spriječi izručenje

Postoji mogućnost da sud u Strasbourgu spriječi izručenje
1

MUP i Njemačka moraju dogovoriti način, vrijeme i mjesto predaje Zdravka Mustača, a rok za to je deset dana od pravomoćnosti rješenja, odnosno od 15. travnja

VIDEO

Županijski sud u Varaždinu zaprimo je u srijedu odluku Vrhovnog suda da se bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač mora izručiti Njemačkoj zbog optužbi za pomaganje i poticanje na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Odlukom Vrhovnog suda je odluka o izručenju postala pravomoćna pa je varaždinski sud u srijedu MUP-u naložio predaju Mustača Njemačkoj. 

MUP i Njemačka moraju dogovoriti način, vrijeme i mjesto predaje, a rok za to je deset dana od pravomoćnosti rješenja, odnosno od 15. travnja.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat je pak u srijedu rekla da je faksom uputila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijedlog za određivanje privremene mjere radi obustave.

'Postoji mogućnost da sud u Strasbourgu spriječi izručenje'

- Teorijska mogućnost da Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu spriječi izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj doista postoji, ali sličan manevar obrane bio je i uoči izručenja Josipa Perkovića, izjavio je Siniša Pavlović, odvjetnik koji zastupa udovicu Stjepana Đurekovića. 

On je na pressici u svom uredu podsjetio da je netom prije izručenja Perkovića odvjetnički ured Ante Nobila također tražio postupanje privremenom mjerom Ustavnog suda. Kao i sud u Strasbourgu, kaže Pavlović, i Ustavni sud postupa po Konvenciji o temeljnim ljudskim pravima. 

Ipak, Pavlović ne vidi nikakve realne šanse, kao ni u Perkovićevom slučaju, da se na takav način spriječi izručenje Zdravka Mustača. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.