Obavijesti

News

Komentari 135

'Ovako veliki požar ne pamti ni Crikvenica ni cijela županija'

'Ovako veliki požar ne pamti ni Crikvenica ni cijela županija'
46

Stabiliziralo se stanje na požarištu kod Selca i sva su područja pod nadzorom. 'Vatrogasci, policija, DUZS i mještani pravi su heroji', kaže čelnik Crikvenice

VIDEO

'Gasit ćemo cijelu noć, obranit ćemo ljude i njihove domove'

Stabiliziralo se stanje na požarištu kod Selca i sva su područja pod nadzorom, rekao je zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance. Iz DUZS-a navode kako su požar proglasili ugašenim iza 13 sati.

Vatrogasci koji se od ponedjeljka bore s požarom na području Crikvenice, Bribira i Selca, u utorak su ujutro, uz pomoć tri kanadera, uspjeli staviti požar pod kontrolu. Kanadere su opozvali nakon sat i pol  gašenja, a ponovo su uspostavili i promet Jadranskom magistralom. Najveći posao su odradili kanaderi, još ponegdje tinja vatra,  ali opasnosti više nema.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina rekao je da ovakav požar ne pamti niti Crikvenica ni cijela županija. 

- Ovo je bio najveći i najopasniji požar jer se približio stambenim naseljima. Moram pohvaliti sve vatrogasne postrojbe, policiju, DUZS-u i mještane koji su se pridružili gašenju. Svi oni su obavili herojski posao. Još ne zbrajamo štetu, sada nam je primarno da se sve lokalizira, i da se pusti promet preko magistrale - rekao je Rukavina. 

Rekao je da je bilo velike panike među turistima i mještanima, ali se sve stavilo pod kontrolu. 

'Vatra mi je došla na sto metara od kuće'

- Noć je bila burna, a  ujutro se opet razbuktalo što nam je stvorilo probleme. Vatra mi je došla negdje na sto metara od kuće - rekao je jedan mještanin Crikvenice. Druga mještanka priznala je da ju je bilo strah.

'Bura ovako puše samo po zimi'

 - Bilo me je strah jer bura u ljetu inače ovako ne puše, tek po zimi. Bura je često mijenjala smjer. U jednom je trenutku plamen bio skroz blizu, a zatim stotinu metara dalje - rekla je. 

Više od 350 vatrogasaca iz cijele zemlje te stotinjak pripadnika Oružanih snaga sada napokon može malo predahnuti.

Kritično je još na dvije lokacije kod Bribira.  

Popodne slijedi osjetnije slabljenje bure

Prema prognostičarima, osjetnije slabljenje bure očekuje se tek u popodnevnim satima. U pomoć lokalnim vatrogascima tijekom večeri su stigli i kolege iz Zagrebačke, Karlovačke i Zadarske županije. Na terenu je oko 345 vatrogasaca s 85 vozila, a pomaže im oko 100 pripadnika Oružanih snaga, izvijestili su iz DUZS-a. 

Gorjelo na području sela Pađene i kod Tribunja

U utorak je gorjelo i na području sela Pađene kraj Knina, gdje je u vojarni Stara straža prošle godine u požaru eksplodiralo 1800 tona streljiva. Požar je izbio oko 9.45 sati, a gašenju vatre odmah su pohitali vatrogasci iz JVP Knin, DVD Knin i DVD Ervenik. Sa zemlje je gasilo 12 vatrogasaca s četiri vozila, a ubrzo su im pomoć stigle i zračne snage. Požar su lokalizirali oko 12 sati. Izgorjela je površina od 21.000 četvornih metara.

Gorjelo i na području Tribunja. Tamo je oko 12.15 sati buknuo požar niskog raslinja i trave. Na intervenciju su izašla devetorica vatrogasaca JVP Vodice, DVD Vodice i DVD Pirovac s tri navalna vozila. Požar su lokalizirali nakon pola sata gašenja.

Ministar Ostojić obišao vatrogasce

U ponedjeljak prije podne evakuirano je i nekoliko kampova. Vatra je zahvatila jednu kuću uz magistralu kod Selca, no vatrogasci su je uspjeli spasiti. Druge materijalne štete nije bilo. Oko 17 sati situacija se pogoršala jer je bura počela jačati. Vatrogasci su nadljudskim naporima pokušavali zadržati vatru podalje od kuća, a jedan od njih se ozlijedio motornom pilom. U Selce je oko 18 sati stigao i ministar Ranko Ostojić.

- Situacija je vrlo teška. Kanaderi ne mogu biti u funkciji zbog jakog vjetra. Na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage koji će braniti ljudske živote i kuće. Vjetar stalno mijenja smjer što otežava gašenje. Pomoći će i vojska. Sve je spremno za evakuaciju, ukoliko bude potrebna - rekao je ministar.

Volonteri Civilne zaštite već su pripremili 150 kreveta u sportskoj dvorani u Crikvenici za slučaj evakuacije, no kako evakuacija nije potrebna kreveti će poslužiti za odmor vatrogascima, piše HRT


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a
Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'
DOVELI EUROSONG U ZAGREB

Gdje su danas članovi Rive? 'Ja sam pobijedio na Euroviziji, ali danas vozim taksi i sretan sam'

Plus+ Na vrhuncu slave zadarsku grupu ugasio je rat. I svatko je otišao svojim putem. Emilija Kokić (55) jedina je ostala na estradi, no u međuvremenu je postala i psihoterapeutkinja te ima školu pjevanja