Obavijesti

News

Komentari 112

Drama kod Rudina: Požar je zahvatio kuće, izgorjela stoka

Drama kod Rudina: Požar je zahvatio kuće, izgorjela stoka
105

Pred vatrogascima je neizvjesna noć, a vatra je zahvatila oko 500 hektara. Požar je pod kontrolom, a vatrogascima pomaže i vojska. Natapaju rubne dijelove požarišta

VIDEO

Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, niskog raslinja i borove šume kraj Rudina - Kaštel Novi. Na terenu je prava drama, a vatra je zahvatila krovove dviju kuća. Požar su preko dana gasile zemaljske snage, dva kanadera, dva Air Traktora i dva helikoptera,  a nekoliko kuća je evakuirano. 

Pred gasiteljima je neizvjesna noć, a požar je zahvatio oko 500 hektara. Vatrogasci, uz pomoć  60-ak pripadnika Oružanih snage RH koji su izašli na teren, požar uglavnom drže pod kontrolom, javlja HRT. Natapaju rubne dijelove požarišta, a na manjem dijelu i gorivu vatru. Nepristupačan teren će kad se razdani gasiti zračne snage.

Zbog dima dva su vatrogasca imala problema s očima pa je jedan od njih otpušten s terena. Starica je evakuirana iz kuće kojoj je prijetio požar.

U gašenju požara sudjeluje i više od 179 gasitelja s 36 vozila. Pozvane su sve raspoložive snage od Makarske do Trogira, a kako doznajemo prema Rudinama su se uputili i vatrogasci iz Opatije, Rijeke i Krka. Na požarište je stigla i vojska.

Kuće više nisu ugrožene. Kako nam je rekao zapovjednik kaštelanskih vatrogasaca Milivoj Taslak vatrogasci pomalo zaokružuju požar i ako vjetar stane mogao bi biti potpuno zaokružen. 

Kako doznajemo, do sada je izgorjelo nekoliko štala u kojima su bile krave i ovce, i jedan automobil. Vatra je poharala i brojne maslinike, voćnjake i vinograde. 

- Sjeverni dio požarišta, odnosno vatru koja gori prema brdu trenutno uopće ne gasimo. Koncentrirani smo na južni dio kako bi obranili objekte, i zračne snage djeluju najviše upravo na tom području - rekao je Taslak.

Požar je prilično velik i puše jaka bura. Oko 15.30 sati zbog požara je na dva sata prekinut promet u splitskoj Zračnoj luci. Naime, bura je nosila dim koji je ometao vidljivost, a iznad luke su prolijetali i kanaderi koji su gasili požar zbog čega promet nije bio siguran. 

Tucaković: Situacija se komplicira

Gost Dnevnika 3 na HRT-u bio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik koji je rekao da se situacija jako komplicira s obzirom na velik broj požara koji su izbili u posljednja dva dana. Angažiran je velik broj vatrogasaca, a dodatnih 96 podignuto je tijekom poslijepodnevnih sati. Pomoć dolazi i iz četiri županije kontinentalnog dijela Hrvatske. 

Nada se da će policija pronaći krivce, a smatra da se kazne moraju pooštriti.

Ove godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 2000 požara više nego prošle godine, a razlog je, kako tvrdi, sušna godina zbog čega je dovoljno jako malo da plane požar, a tu su i namjerne paljevine. 

Kod Planog ugrožene kuće

DUZS je u 12:58 sati primio zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, niskog raslinja i borove šume kod mjesta Sveta Marta kod Planog. U gašenju su sudjelovale i zračne snage. Iz DUZS-a su izvijestili kako je taj požar ugašen. 

Gorjelo kod zračne luke u Zadru

U Smokoviću kraj Zadra i u blizini zračne luke Zemunik gorjela je trava i nisko raslinje u blizini kuća, no zadarski vatrogasci su na vrijeme uspjeli lokalizirati požar i ugasiti ga. Gorjelo je i u blizini minskog polja. U gašenju je pomagao Air Tractor i sudjelovalo je ukupno 38 vatrogasaca.

Buknulo i kod Peruče

Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a u 9.42 sati zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara kraj brane Peruča. Gori trava i visoko raslinje. Požar gase i tri kanadera. Na teren izlaze i vatrogasne snage iz Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije s 36 vatrogasaca i osam vozila.

 Iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije će pomoći ukupno 54 vatrogasaca s 10 vozila koji će biti razmješteni na aktualna požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U 11.53 sati stigao je i zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, makije i raslinja na području Satrića kraj Peručkog jezera. Požar gase zračne i zemaljske snage.

Požar kod Kosinja ugašen nakon četiri dana borbe

Požar kod mjesta Kosinj koji je buknuo 22. kolovoza je lokaliziran u nedjelju. Tijekom nedjelje požar su gasili JVP Gospić i Plitvička Jezera, DVD-i Pazarište i Perušić, DIP-ovi Split, Šibenik i Zadar, odnosno ukupno 63 vatrogasca sa 17 vozila kao i ukupno 60 djelatnika Šumarije, parka prirode Velebit, Komunalnog poduzeće Karlobag, Crvenog križa Gospić i pripadnici lovačkog društva Tetrijeb te jedan Air Tractor. 

Kod Bilica i dalje gori

Požar  kod Bilice na predjelu Lugoviće nastavlja se gasiti. Tijekom nedjelje u gašenju su sudjelovali JVP Šibenik, i Vodice, DIP Šibenik, Zadar i Split, DVD-i Šibenik, Zaton, Zablaće, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Perković, Rogoznica, Tisno, Pirovac, Skradin, Dubravice i Murter-Kornati te izvanredna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske (DVD-i Trogir, Mladost i Vranjic) i Zadarske županije (JVP Zadar) s ukupno 121 vatrogasaca i 40 vozila. Požar su u nedjelju gasila i tri kanadera i jedan Air Tractor. 

Zračne snage su na požarište poslali i u ponedjeljak pa od 6:50 požar gase i dva kanadera. 

Još uvijek se gasi i požar na Svilaji kod mjesta Donji Baljci koji je buknuo u subotu.

Gori i kod Ražine

U 9:15 sati DUZS je zaprimio zahtjev za pomoć u gašenju požara borove šume kod Ražine prema Brodarici. Požar gase zemaljske vatrogasne snage i dva kanadera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...