Obavijesti

News

Komentari 93

Uprava CIOS-a: Dva puta smo zvali 193, linija je bila zauzeta

Uprava CIOS-a: Dva puta smo zvali 193, linija je bila zauzeta
8

Požar koji je jučer planuo u CIOS-u je pod kontrolom. Iz Uprave CIOS-a kazali su kako su mjerenja pokazala da koncentracija plinova nije prešla granične vrijednosti

VIDEO

Vatra u CIOS-u na Jankomiru u utorak ujutro i dalje gori, no požar je pod kontrolom. Osim bijelog dima, i dalje se vidi crni dim i vatra. Prestala je kiša koja je jutros padala i barem na kratko vatrogascima olakšala posao. Vjetar je oslabio, a vatrogasci i dalje gase požarište. 

Iz Uprave CIOS-a priopćili su kako je požar u utorak stavljen pod kontrolu, a mjerenja Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' pokazala su da koncentracija plinova nije prešla dozvoljene granične vrijednosti. Istaknuli su kako su vatrogasci JVP Zagreb, uz pomoć kolega iz drugih županija, osigurali zgarište sa svih strana te se požar više ne može širiti. 

'Zvali smo 193 i 112, nismo dobili vezu'

Zbog navoda da su vatrogasci u pomoć pozvani sat vremena nakon izbijanja požara, Uprava CIOS.-a ističe kako su djelatnici plamen primijetili u ponedjeljak oko 13.30 sati u dijelu skladišta u kojem su odloženi branici izdvojeni iz otpadnih vozila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dok su djelatnici pokušavali ugasiti plamen, dva poziva, bez uspješnog uspostavljanja veze zbog zauzetosti broja, upućena su na broj 193 u 13.37 sati. Poziv na broj Državne uprave za zaštitu i spašavanje upućen je u 13.40 sati. Vatrogasci su u kratkom roku stigli na lokaciju požara, već u 13.50 sati - priopćili su. 

Ipak ističu kako su sve službe promptno izašle na intervenciju.

- Uzrok požara i materijalna šteta bit će poznati tek nakon očevida. U požaru nisu stradala postrojenja, niti objekti, pa se očekuje brza normalizacija recikliranja poslovanja, nakon što stručne, zaštitne i istražne službe obave svoj dio posla. Prema prvom uvidu na licu mjesta, izgorjeli su samo otpadni materijali na otvorenom, većinom prešani metalni dijelovi i plastični dijelovi prethodno izdvojeni iz otpadnih vozila. Budući da se opasne komponente, na primjer antifriz, motorna ulja, akumulatori, tekućine, i slično, temeljem Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima, prethodno izdvajaju iz otpadnih vozila, ove tvari nisu gorjele.

Uprava i djelatnici CIOS grupe zahvaljuju svima koji su bili uključeni u ovu akciju, i koji će u slijedećih nekoliko dana sudjelovati u potrebnim aktivnostima i potpunoj stabilizaciji požarišta. S obzirom da nema štete na postrojenjima i opremi, normalizacija poslovanja na reciklažnom centru očekuje se u slijedećih nekoliko dana, čim nadležne institucije obave sve potrebne uvide - stoji u priopćenju Uprave CIOS-a. 

Policija: Bilo je troje lakše ozlijeđenih

Policija je u utorak izvijestila kako ne može ništa novo reći vezano za požar u CIOS-u jer očevid ne može ni početi dok gori. Potvrdili su da je bilo troje lakše ozlijeđenih. Vatrogasca su prevezli na Rebro gdje su mu sanirali ozljede i pustili ga kući. Dvojici, A. M. (25) i D. R. (41) pružena je pomoć na mjestu. 

Iz Uprave su priopćili kako će predstavnici CIOS-a stupiti u kontakt s ozlijeđenim vatrogascem. 

Nešto prije 13 sati  na požarište je stigla Inspekcija zaštite okoliša koja će pregledati CIOS. 

Iz Ministarstva zdravlja priopćili su kako se, zbog trenutačnog stanja na požarištu, ukida preporuka stanovnicima da ne izlaze iz svojih kuća i stanova. 

No, upozoravaju kako je i dalje potrebno izbjegavati izlaganje dimu u neposrednoj blizini požarišta. Također, savjetuju veću pozornost na malu djecu kako ne bi skupljali predmete s tla dok se ne napravi analiza tla oko požarišta i u područjima koja je u ponedjeljak zahvatio dimni oblak. 

- I dalje treba biti na oprezu te pratiti elektroničke medije i internetske stranice Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih institucija radi preporuka u ponašanju u slučaju promjene stanja na požarištu - poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Vatrogasci raskopavaju smeće kako bi došli do žara. Stiglo je i nekoliko kamiona koji razgrću otpad kako bi olakšali vatrogascima posao. Policija još osigurava područje. Nitko nije voljan za davanje izjava. Nitko u krugu požara ne nosi zaštitnu masku pa možemo zaključiti da smatraju kako otrova u zraku nema. Danas, na sreću, puše samo slabi vjetar.

Zapalio se otpadni materijal

Podsjetimo, na smetlištu reciklažnog dvorišta tvrtke Cezar u sklopu CIOS-a u Ulici Josipa Lončara u Zagrebu buknuo je požar u ponedjeljak oko 13.30 sati. Vatrogasci su brzo reagirali poslavši dvadesetak vozila na teren. 

Tvrtka Cezar bavi se prodajom rabljenih rezervnih dijelova te otkupljuju gume i stari metal. 

Gašenje je dodatno otežavao jak vjetar. Požar se proširio na drugu hrpu otpadnog materijala, a moglo se čuti i pucanje guma koje gore. 

Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, a nekoliko ih se nagutalo dima. 

Požar je gasio i MORH-ov helikopter 

Iz Ministarstva obrane priopćili su kako je požar u CIOS-u gasio i njihov helikopter. Priopćenje donosimo u cijelosti. 

''Helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, u popodnevnim je satima, u ponedjeljak, 14. travnja 2014., upućen na područje Jankomira u Zagrebu, kako bi pomogao u gašenju velikog požara koji je izbio u pogonima tvrtke za preradu industrijskog otpada CIOS.

Zahtjev za pomoć u gašenju MORH-u je uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), nakon čega je odmah iz Lučkog poletio helikopter opremljen  sa specijalnim vjedrom, tzv. bambi bucketom, u koji stane dvije do tri tone vode. Toliko se u jednom naletu može ispustiti na područje zahvaćeno požarom.  

Obzirom da se vatra koja je izbila u pogonima CIOS-a brzo širila, a situaciju dodatno otežavao jak vjetar i nepristupačan teren, pomoć iz zraka koju je pružao helikopter HRZ i PZO-a bila je itekako važna za stavljanje požara pod kontrolu. 

Helikopter Mi-171Sh sudjelovao je u gašenju požara jučer, u vremenu od 15.55 do 20.00 sati pri čemu je ostvario 40 letova u trajanju od 3 sata i 35 minuta, te je utrošio 2700 litara goriva i izbacio 74 tone vode.''

Pomogli su vatrogasci i iz drugih županija 

Iz zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama priopćili su kako je na intervenciji u ponedjeljak na Jankomiru sudjelovalo oko 200 profesionalaca raznih službi. 

JVP Grada Zagreba intervenirala je sa 14 vozila i 50 profesionalnih vatrogasaca. Intervenciji su se priključila DVD-i Sesvete, Odra, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Lužan, Dragonožec, Moravče i Kupinečki Kraljevec, sa 40 dobrovoljnih vatrogasaca. 

Požar se gasio i iz zraka s dva helikoptera. Zagrebački holding, podružnica Čistoća poslala je 11 cisterni vode, a podružnica Vodoopskrba i odvodnja šest cisterni.

Pomoć je u večernjim satima stigla iz susjednih županija. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije poslala je dobrovoljna vatrogasna društva Stupnik, Sv. Nedjelja, Rakitje, Šenkovec i Brdovec s 15 vatrogasaca a iz Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije s pet vatrogasaca stigao je DVD Stružec.

Osim Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na intervenciji su bili Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, PU zagrebačka i DUZS.

U zraku u ponedjeljak nije pronađen benzen

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u ponedjeljak je analizirao dva uzorka zraka i jedan uzorak izgorenog materijala. Rezultati udjela plinova u zraku tijekom ponedjeljka nisu ukazivali na odstupanja od graničnih vrijednosti.

Preliminarna analiza uzorka zraka uzetog tijekom požara u ponedjeljak u 17 sati nije pokazala prisutnost benzena i njegovih supstituenata (BTX) i policikličkih aromatskih ugljikovodika B(a)Py - benzapiren, priopćeno je iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor