Obavijesti

News

Komentari 466

Babić ostaje u pritvoru da ne bi bježao ili utjecao na svjedoke

Babić ostaje u pritvoru da ne bi bježao ili utjecao na svjedoke
6

Istražna sutkinja je na zahtjev DORH-a sindikalcu Babiću odredila jednomjesečni istražni zatvor. Prihvatila je obje pritvorske osnove koje je predložio DORH

VIDEO

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu prihvatila je prijedloge tužiteljstva te Ivici Babiću odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Nakon što je prenoćio u policiji, Ivicu Babića doveli su oko 11.25 sati na ispitivanje u prostorije zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva u Selskoj ulici. Ubrzo nakon njega stigao je i njegov odvjetnik Milenko Umičević.

DORH je ispitao Babića koji je, kako tvrdi njegov odvjetnik, odbacio optužbe za prijevaru i krivotvorenje povezanu s ratnim profiterstvom. 

- Ovo je nešto što se ponavlja već 10 godina, kada su u pitanju prosvjedi liječnika - rekao je odvjetnik Milenko Umičević.

Na pitanje je li ovo politička zakulisna igra nije htio kao odvjetnik komentirati.

Podsjetimo, šefa Hrvatskog liječničkog sindikata i vođu štrajka liječnika uhitili su u četvrtak ujutro u Virovitici zbog sumnje u prijevaru. Vjeruju da je status ratnog vojnog invalida stekao na temelju lažne medicinske dokumentacije

Na temelju lažne invalidnosti uzeo 700.000 kuna?

Kako piše Večernji list, tužitelji sumnjaju da je Babić postao ratni profiter tako što je lažirao medicinsku dokumentaciju po kojoj bi 1992. godine bio zdrav. Sumnja se da je Babić varao državu punih 19 godina, odnosno da je od 1995. godine uzimao nepripadajuću naknadu, koristio porezne olakšice te kupovao i dionice. DORH zbraja za koliko je Babić oštetio državu, a to bi navodno samo temeljem dionica i povlastica moglo biti oko 700.000 kuna.

Neslužbeno se doznaje kako je Babić mjesecima pod istragom zbog sumnje u korupciju, a kriminalistička policija je već dolazila u bolnicu. 

Gabrić: Babić je lažni invalid i ne može moralizirati da liječnici teško žive

- 2003. godine ministar Pančić poslao je ministru Vlahušiću dokumentaciju u kojoj stoji da je Babić lažni invalid. Tada sam bio u ministarstvu i vidio sam da su to krivotvorine. To je onda završilo u DORH-u. Poslije je priča otišla u zastaru jer je prošlo previše godina, a Babić je tada uživao zaštitu HDZ-a - rekao je Nikica Gabrić u četvrtak navečer za Dnevnik 3 HRT-a. 

- Ivica Babić je lažni invalid i ne može moralizirati da liječnici teško žive. Mi živimo u jednoj moralnoj samoposluzi, moralne nakaze su oni koji štite takve ljude - rekao je Gabrić.  Istaknuo je kako nije niti bitno koliko je novca i beneficija Babić uzeo lažnom invalidnošću, već je bitno da 'netko takav ne može predstavljati liječnike i jednu časnu struku'. 

Sindikalisti: To je pokušaj diskreditiranja čitave sindikalne scene

S druge, pak, strane sindikalisti sumnjaju da je uhićenje Babića povezano s njegovom žestokom sindikalnom bornom s aktualnom vlašću, tj. štrajkom liječnika koji traje već mjesecima. Ozren Matijašević kaže da se ne može oteti dojmu da je cilj uhićenja dodatno otežati sindikalno djelovanje u Hrvatskoj, te da je to pokušaj diskreditiranja čitave sindikalne scene. Vilim Ribić, pak, smatra da je Babić isturen sindikalac koji ulazi u žestoke konflikte s vlašću. 

- Treba biti jako, jako oprezan da se ne radi o nekom pakovanju. To ćemo mi vrlo brzo saznati, pa ćemo razgovarati - rekao je Ribić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 466
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.