Obavijesti

News

Komentari 547

Josip Boljkovac je oslobođen svih optužbi za ratni zločin

Josip Boljkovac je oslobođen svih optužbi za ratni zločin
10

Josipa Boljkovca su teretili da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zagrebu u srijedu je objavljena presuda prvom hrvatskom ministru unutarnjih poslova , Josipu Boljkovcu (94). Boljkovac je nepravomoćno oslobođen svih optužbi, a nije došao na izricanje presude.

Podsjetimo, Boljkovca se teretilo da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

DORH nije uspio dokazati ni to da je Boljkovac fizički bio tamo u vrijeme zločina jer je sud utvrdio da je on u to vrijeme bio na liječenju u Karlovačkoj bolnici zbog teškog trovanja.  Sudac Tomislav Juriša je rekao da nitko, ni DORH ni obrana, nisu sporili da je zločina bilo . Rekao je kako je do tog trenutka na tom području partizanska borba nedvojbeno bila antifašistička , protiv nacizma, fašizma i NDH. Istaknuo je da je u konkretnom zločinu bila riječ o drugoj fazi borbe koja se vodila boljševičkim metodama protiv klasnih neprijatelja koji nisu surađivali s okupatorima.

Juriša je rekao da je Boljkovac prvi, a vjerojatno i posljednji pripadnik partizanskog pokreta kojemu se sudi za ratne zločine. Međutim, istaknuo je da se ne smije podleći raspoloženju u društvu i na Boljkovčeva leđa neopravdano svaliti teret tih nesumnjivih zločina.

Boljkovčev branitelj Ante Nobilo izjavio je nakon presude da se sada vidi koliko je bilo sramotno spektakularno privođenje Boljkovca. DORH je najavio žalbu.

Pokretanje videa...

Marcela Bratović/24sata VIDEO

Josip Đakić (HDZ) komentirao je nepravomoćnu presudu Josipu Boljkovcu.

- Teško je komentirati bilo koju nepravomoćnu presudu, pa tako i ovu . Vjerujemo da pravosuđe zna što radi i da će sigurno u konačnici donijeti pravovaljanu presudu koja će biti adekvatna djelu ukoliko je ono počinjeno - zaključio je Đakić.

Pokretanje videa...

Marcela Bratović/24sata VIDEO

Gordan Jandroković (HDZ) također je komentirao presudu kao i prozivke Boljkovčevog odvjetnika Ante Nobila.

- Ne mogu komentirati prvostupanjsku presudu, to nikad ne radimo. Što se tiče ostalih komentara, optužnicu nije digao ministar MUP-a nego Državno odvjetništvo. Postojali su elementi da se to dogodi - rekao je Jandroković.

Ponovio je da neće komentirati presudu, ali je komentirao dio obrazloženja suca.

- Sam sudac kaže da se dogodio zločin i organizirano ubojstvo nad civilima . On govori o sustavu koji dokazuje i spominje mračnu komunističku pozadinu tih brutalnih ubojstava - rekao je Jandroković te je dodao da neće ulaziti u pojedinačnu odgovornost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 547
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao