Obavijesti

News

Komentari 240

Prvi je na popisu: Misteriozni Hrvat Mile dužan 334 mil. kuna

Prvi je na popisu: Misteriozni Hrvat Mile dužan 334 mil. kuna
2

Pedeset biznismena bankama duguje 3,8 milijardi kuna i još stotine milijuna kuna poreza. Donosimo popis onih koji duguju najviše, a prvi je Mile Čačić iz Bruške

VIDEO

24sata ekskluzivno otkriva najveće dužnike, od kojih za prvim na listi traga i cijelo jedno selo.

Većina su ih javnosti poznati poduzetnici, hotelijeri, brokeri, bankari, mešetari zemljištem. Najzaduženiji među njima je nogometni menadžer i direktor Mile Čačić (65) iz Bruške kraj Benkovca. Tri tvrtke kojima je upravljao, a posluju ili su poslovale u Umagu, zajedno imaju više od sedam milijuna poreznog duga. On sam bankama ili drugim financijskim institucijama (dakle, ne državi) duguje više od 334,9 milijuna kuna. U potrazi za milijunskim dužnikom Čačićem došli smo do njegova dva imenjaka i prezimenjaka. Svi su podrijetlom iz istog sela te im isti čovjek stvara iste probleme.

- Meni su na adresu stizali njegovi astronomski dugovi. No po mojem OIB-u i imenu oca vidi se da smo dva različita čovjeka, ali jedva sam dokazao da nemam ništa s tim. Uostalom, ja radim u Elektri i nemam tvrtke. Poznajem ga površno, no dugo ga nisam vidio. Živi u Sloveniji - kaže nezaduženi Mile.

24sata

Potom smo uspjeli locirati drugog Milu Čačića koji živi i radi u Izoli.

- A, znam, to mi je neki rođak. Slali su i meni njegove dugove iz Umaga. No taj Mile je nogometni menadžer i zadnji put sam ga vidio prije osam godina. Stariji je od mene i drugog rođaka s kojim ste, kažete, već razgovarali. Ne znam gdje je ni što više radi, ali se sjećam kako se zbog njega moj otac umalo razočarao u mene. Mile je ostao dužan u nekom hotelu u Dubaiju. Ja Dubai nisam ni vidio. Pa je u selo stigla pismo s dugom i otac mi je rekao: ‘Jao, sine, što nam radiš’. No sve sam pojasnio - kaže drugi Mile.

Građanima su doslovce zbog jedne kune duga ovršavali nekretnine. Blokirane račune ima 317.000 Hrvata, a njihovi dugovi premašuju 34,6 milijardi kuna.

No dok većina završava u višemjesečnoj blokadi ili na ulicama zbog nekoliko tisuća kuna, oni najzaduženiji su tzv. elita - poduzetnici, menadžeri, trgovci, građevinari - koji unatoč pojedinačnim dugovima od stotina milijuna kuna, i dalje posluju, posjeduju nekretnine i pokretnine te uživaju ugled u društvu.

Novi dužnici na listi

Njihova opravdanja za dugovanja očito uvažavaju svi, dok “obični” građani često nemaju priliku ni objasniti kako su upali u dugove, a već su na ulici.

Za razliku od prethodne liste, prema kojoj je velikogorički tajkun Željko Žužić dugovao tek 16,4 milijuna kuna bankama, njegov dug je “eksplodirao”. Ne čudi to jer samo ga posljednja optužnica Uskoka od ljetos tereti da je državi utajio 47,6 milijuna kuna, a da je sam izvukao nekretnine u vrijednosti 437 milijuna kuna. Njegovo carstvo se definitivno urušilo. Bivši vlasnik tvrtke Solidum širio je svoje poslove na sve strane. Kupovao je tvrtke, bio je nedodirljiv, prijateljevao je s predsjednikom Mesićem i financirao mu kampanju. Kad je buknula afera Merzel, on je naknadno priznao da je dao 100.000 eura mita bivšoj županici Marini Lovrić Merzel (SDP) kako bi kupio udjel u županijskim Cestama Sisak. Kad je tvrtku kupio, na nju je prebacio otplatu svih kredita koje je podignuo za kupnju. Tad je bio založio i svoje kuće, ali je hipoteke maknuo. Očito je i na drugim nekretninama imao kredite, a s obzirom na to da Uskok kaže da ih je ilegalno stekao, pitanje je kako će cijela priča završiti. Na treće mjesto se probio još jedan poduzetnik koji je sa svojim povezanim tvrtkama, PAN-papirom, ostavio dugove, ali vodi i mnoge sporove kojima osporava kredite zbog kojih su mu banke sjele na imovinu. Ime mu je Marinko Mikulić i pokretač je recikliranja papira u Hrvatskoj. Međutim, sad je i na njegovoj luksuznoj kući u Zagrebu i drugim nekretninama hipoteka banke.

24sata

- Očekujem uskoro da mi se sav dug na moje ime izbriše. Hypo banka se poziva na neka jamstva od prije deset godina, a uopće nemaju dokaz da su isplatile novac. Nema nikakve podloge da meni naplaćuju dug, nemaju niti valjanu ovršnu ispravu. Napravili su cirkus i sve ću osporiti na sudu - kaže nam Mikulić.

Novi na listi dugovanja prema bankama je i Ivan Rajković. On je sa svojom poliklinikom Medikol bio jedan od pionira privatnog zdravstva u Hrvatskoj. Paralelno s krizom buknula je afera kad se otkrilo da država iz proračuna plaća stotine milijuna Medikolu za preglede pacijenata te da su umjesto toga mogli kupiti uređaje za pregled bolesnika. 

Jamčili imovinom

Rajković je s tvrtkom krenuo i u gradnju poliklinike. Medikol je zapao u probleme, pa su se očito i njihovi dugovi prevalili na vlasnika.

Iz Medikola su naknadno pojasnili:"Gospodin Ivan Rajković, kao fizička osoba, nema dugovanja prema Ministarstvu financija - Poreznoj upravi, a niti prema bilo kojoj banci u Hrvatskoj. Obveze koje su u tekstu spomenute jesu obveze Medikol grupe i njenih članica, koje su prošle ili su u tijeku predstečajne nagodbe, u čijem procesu nije odobreno niti predviđeno i jedne kune oprosta duga od strane Ministarstva financija - Porezne uprave. Gospodin Rajković je jedan od dužnika u svojstvu jamaca."

Među prvih deset su, nadalje, i stari dužnici, koji od početka godine, kad smo prvi put pisali o njima, nisu uspjeli podmiriti svoja dugovanja. A u prvih 50 našao se i zagorski milijarder Božidar Gorup, koji je nestao početkom godine i od tada mu se gubi trag. No pitanje je i kako ovi dužnici uopće posluju i preživljavaju s tolikim dugovima, koja bi i jaka poduzeća otjerala u stečaj. Primjerice, Darko Krmpotić, suvlasnik KIO Keramike, već nam se požalio da je ispao budalaš kad je u dobra vremena kao suvlasnik jamčio svojom imovinom. Tvrtka je otišla u stečaj, Uskok ga je istraživao da je izvukao 21,5 milijuna kuna, ali ništa nije dokazano. On nam je objasnio da je kredit HBOR-a sjeo na njegovu imovinu iako je znatno vrednija tvrtka na kraju prodana u stečaju. Početkom godine nam je rekao da živi od suprugine plaće. 

Dugove je povećala i splitska poduzetnica Marina Wallner, koja je prije nekoliko godina otvarala restorane, kupovala nekretnine od Željka Keruma i smatrala se uspješnom poslovnom ženom. Više ne odgovara na pozive. A njen sugrađanin Kerum nam je još prošli put poručio “da jede govna onaj tko kaže da je on dužan”. Prema Fininim podacima, on je osobno bankama dužan šest milijuna kuna više nego što je bio kad smo prvi put objavili listu. Ali Kerum i dalje mirno uživa i gleda kako će ponovno zasjesti nakon izbora u saborsku fotelju, koja će mu jamčiti plaću iako u Sabor dolazi jednom godišnje. Pri vrhu ljestvice novih, najvećih dužnika, našao se i poduzetnik Ernest Tolj. Još prije tri godine njegova Eurocabel grupa za proizvodnju kabela imala je više od 100 milijuna eura prihoda. Rasli su rapidno, no uslijedio je pad. Tolj je ostao dužan jer je, kaže, jamčio svojom imovinom za poslovanje tvrtke.

PIXSELL

Umaška poduzetnica Ljubica Marafan duguje više od 65 milijuna kuna, ali rekla je da se ne osjeća dužnom te da se zbog toga sudi

Vjeruju u oporavak

- Za koga ću jamčiti ako neću za svoje dijete?! A tvrtku sam uvijek tako doživljavao i vjerovao sam u nju. Predstečajnu nagodbu smo prošli, ali još rješavamo ove posljednje kredite. Uskoro ćemo sve raščistiti - rekao nam je dobro raspoloženi Tolj, koji vjeruje u nastavak proizvodnje.

Novi dužnik je i Emilijo Žubrinić, kojeg je ova lista izvukla iz zaborava. On je s partnerima napravio golf igralište s apartmanima u Zagrebu. Imali su brojne poteškoće i aferu da su bespravno gradili. Sve je završio i legalizirao prije tri godine, ali krediti su tu.

- Vjerovao sam i još vjerujem u taj projekt. Vjerujem da ćemo naći strateškog partnera jer je projekt višestruko vredniji od duga. Banke nisu imale sluha ni u krizi. Uzele su 25 milijuna kuna kamata, a kada smo molili da daju poček od dvije godine na glavnicu, odbile su - kaže nam Žubrinić.

Novi na listi je i zagrebačkoj javnosti dobro poznati kontroverzni poduzetnik Mladen Mitak. Zbog njega su zatvoreni kultni zagrebački klubovi Lapidarij i Kulušić jer je on u posjedu i vodi niz sporova s Gradom. Rekao nam je da ovaj dug nema veze s tim. Kaže da je s partnerima pokušao pokrenuti gradnju elektrane na drvnu sječku, ali je sve propalo, a strani fondovi su mu sjeli na imovinu.

- To će uskoro biti obrisano, ostat će mi 100-tinjak tisuća duga za komunalije - kaže Mitak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.