Obavijesti

News

Komentari 1098

Sanadera osudili na 10 godina: Već je u zatvoru u Remetincu!

Sanadera osudili na 10 godina: Već je u zatvoru u Remetincu!
28

Za aferu Hypo dobio je tri godine i šest mjeseci, a za Ina-MOL sedam godina i šest mjeseci zatvora. Uz to, Sanader mora vratiti 3,6 milijuna kuna, a Ježić 5 mil. eura

VIDEO

Ivo Sanader (59), bivši predsjednik Hrvatske vlade je u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina u slučajevima INA-MOL i Hypo. Sanader također mora u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna. Dioki Holding, odnosno Robert Ježić mora u državni proračun uplatiti pet milijuna eura. Uz to, Sanader mora platiti sudske troškove u iznosu od 31.000 kuna. Presuda je nepravomoćna. U trenutku kada je sudac Ivan Turudić Sanadera proglasio krivim, bivšem premijeru su se oči napunile suzama.

Budući da je dobio više od pet godina zatvora, odmah nakon izricanja presude Ivu Sanadera su odvezli u pritvor u Remetincu gdje će čekati pravomoćnu presudu.  

"Funkciju iskoristio za bogaćenje"

Sudac Turudić je u obrazloženju presude rekao kako je Sanaderu kao otegotna okolnost uzeto to što je djela počinio kao visoki državni dužnosnik.

- Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne da radite za dobrobit naroda. Poručili ste mladima da se ne isplati raditi. Nanijeli ste štetu Hrvatskoj, stvorili ste atmosferu apatije i bezizlaznosti - rekao je Turudić.

Sanadera su u slučaju Hypo proglasili ratnim profiterom zbog uzimanja provizije od Hypo banke u vrijeme kada je Hrvatska bila okupirana. Za to je dobio kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora.

U slučaju INA-MOL suci su u potpunosti prihvatili svjedočenje Roberta Ježića koji je rekao da je MOL Sanaderu dao mito kako bi oni mogli preuzeti upravljačka prava u INA-i. Rekao je i kako je mito, odnosno pet milijuna eura, "sjelo" na račun njegove tvrtke u Švicarskoj. Sanadera su suci za te optužbe osudili na sedam godina i šest mjeseci zatvora. 

Obrana će se žaliti na presudu

Tužitelji su rekli kako su zadovoljni presudom no kako su očekivali maksimalnu kaznu odnosno 15 godina zatvora. O eventualnoj žalbi će još odlučiti. Sanaderovi odvjetnici pak kažu kako će se žaliti na presudu.

- Mi i dalje smatramo da postoje okolnosti koje idu u prilog našem branjeniku o kojima u obrazloženju presude od suca Turudića nismo baš ništa čuli, poput kako se raspolagalo novcem koji je bio kod gospodina Ježića. Smatramo da imamo jake osnove da uspijemo u žalbi - rekao je odvjetnik Čedo Prodanović. 

Tijek izricanja presude, njezino obrazloženje kao i reakcije na presudu možete pročitati OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1098
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"