Obavijesti

News

Komentari 58

Povratak Hrvata: Pomagali su nam od posade jedino Filipinci

Povratak Hrvata: Pomagali su nam od posade jedino Filipinci
15

Granični prijelaz Pasjak u 4.45 sati u nedjelju prešli su hrvatski državljani koji su se spasili s kruzera Costa Concordia potopljenog kraj talijanskog otoka Giglio...

VIDEO

.Nakon prvog udarca ugasila su se svjetla. Na razglas su na svim jezicima rekli da ne paničarimo, a potom su nas pozvali do čamaca za spašavanje na petom katu. No nakon što smo došli tamo, rekli su da je sve u redu i da se vratimo u sobe. Prijateljica i ja otišle smo do bara, ispričala nam je Dalida Mladenić (44) iz Rijeke. Na Costa Concordiji bila je s kćeri (13) te prijateljicom (41) i njezinih dvoje djece. Kaže kako se brod nakrivio tek nakon drugog udarca.

- Padale su čaše, a fotelje i stolovi su klizili. Oglasio se alarm i nastala je panika, čuli su se samo vika i plač - potresena je Dalida.

Putnici su opet krenuli prema čamcima, ali mnogo ljudi iz posade više nije bilo pa sumnja da su se oni čamcima odvezli do obale nakon prvog udarca. Ipak, pohvalila je Filipince, koji su na brodu radili kao kuhari i čistači. Oni su pomagali putnicima.

- Zvali su žene i djecu da se ukrcaju, ali muškarci su skakali preko ograde kako bi ušli u te čamce. Budući da je brod već bio podosta nagnut, kod trećega kata su čamci zapeli. Dotad sam bila prilično smirena, ali tad me uhvatila panika - kaže Dalida.

Ipak, prijateljice i djeca uspješno su stigle do otočića Giglio. Ondje su ih dočekali stanovnici. Smjestili su ih u školu i crkvu. Donosili su im deke, čaj te svoju odjeću.

- To mi je puno značilo jer sam bila u papučama i majici kratkih rukava - kaže. Sljedeće jutro prevezli su ih na kopno, a potom u Savonu. Autobusima su krenuli kući. U Rijeku su stigli u noći na nedjelju. 

Na brodu su, među 127 Hrvata, na bračnom putovanju bili i Jana i Ivan Stanković iz Rijeke.

- Nakon udarca još se čula glazba. Bili smo na devetoj palubi, na koktelu, dobro raspoloženi. Svirala je pjesma Arrivederci Roma. S razglasa se najprije čulo “Tango India”, a potom i “Tango Star”. Kasnije smo saznali da je prva značila da brod tone, a druga da je požar - rekla je Jana za Večernji list. Ona i suprug uspjeli su ući u posljednji čamac za spašavanje, šest sati nakon nesreće.

Prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, 116 hrvatskih državljana vratilo se u Hrvatsku, dok su ostali otišli u mjesta svog boravka u drugim europskim državama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je