Obavijesti

News

Komentari 180

Štitio hotel: Hrvata (33) zbog masakra smjestili iza rešetaka

Štitio hotel: Hrvata (33) zbog masakra smjestili iza rešetaka
5

Tomislav Novak iz Zagreba već dva tjedna sjedi u zatvoru u Kabulu. Uhićen je nakon terorističkog napada na hotel koji je osiguravao. Prijatelji i obitelj tvrde da je nevin

VIDEO

Svi koji znaju uvjete u afganistanskim zatvorima moraju biti zabrinuti za njega. Jer ondje mora piti onu vodu od koje se dobiva difterija, tko zna što jede i izložen je maltretiranju. Prvih desetak dana nekako je uspijevao javljati se iz zatvora, no od srijede smo izgubili svaki kontakt s njim, govore prijatelji Zagrepčanina Tomislava Novaka (33).

On se već dva tjedna nalazi u pritvoru u glavnom gradu Afganistana Kabulu. Novak je, kako kažu njegovi kolege, bivši hrvatski specijalac koji već dvije godine radi za zaštitarsku tvrtku Shield Security Company.

On je nevin, to je sigurno, i to je sve što vam za sada mogu reći; Tomislavov brat je u kontaktu s nadležnima

Upravo je ta kompanija bila zadužena za kontrolu hotela Serena u Kabulu, jednog od rijetkih mjesta u Afganistanu na koja je bilo sigurno izaći. Novakov posao je, kako doznajemo, bio nadzirati niže rangirane zaposlenike kompanije koji su osiguravali hotel.

No 21. ožujka u hotel je uspjela upasti grupa talibana, koji su u čarapama prošvercali oružje. U krvavom terorističkom napadu ubili su 13 ljudi, među kojima je bilo i dvoje djece. Nakon napada afganistanske su vlasti zbog propusta u osiguranju hotela uhitile šest djelatnika Shielda, među kojima je i Tomislav Novak.

Prema pisanju Kabul Timesa, policija je djelatnike zaštitarske tvrtke zatvorila prema nalogu ministra unutarnjih poslova, dok se ne okonča istraga o terorističkom napadu. Kabul Times navodi da je do terorističkog napada na civile u hotelu Serena došlo zbog nemara zaštitarske tvrtke.

- Znamo da se dobro držao prvih dana boravka u zatvoru. Rekao je kako spava na kamenom podu i zato ima problema s leđima - kažu prijatelji.

Kompanija za koju radi htjela je uštedjeti novac na njemu i kolegi; prijatelji kažu da je na osiguranju hotela zaposlen fiktivno

Članovi Novakove obitelji nisu bili raspoloženi za razgovor.

- On je nevin, to je sigurno, i to je sve što vam mogu reći - kaže Novakov brat.

- Kompanija za koju radi ni prstom ne mrda da ga izvuče na slobodu. Znamo da je obaviješteno i hrvatsko veleposlanstvo u Ankari, koje je zaduženo za Afganistan, no ne čujemo ni da su oni nešto poduzeli na izbavljanju svojeg državljanina iz zatvora - kažu Novakovi bliski prijatelji.

U Ministarstvu vanjskih poslova rekli su nam da su upoznati sa slučajem.

- Postupamo u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosim, Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima i međunarodnim pravom. Također smo u kontaktu s obitelji - rekli su u ministarstvu, ali ne navode što su sve poduzeli da Novaka izvuku iz zatvora.

Prijatelji su uvjereni da je on samo žrtveno janje jer, kako kažu, osiguranje hotela uopće nije njegov glavni posao.

- To mu je bilo zaduženje samo na papiru, a njegov osnovni posao je biti ‘close protection’, odnosno tjelohranitelj. Kompanija za koju radi htjela je uštedjeti novac, pa je njega i još jednoga kolegu na papiru postavila kao supervizore osiguranja za hotel - kažu Tomislavovi prijatelji.

Ministarstvo postupa u skladu s Bečkom konvencijom; u Ministarstvu vanjskih poslova kažu kako su kontaktirali obitelj

U zaštitarskoj tvrtki Shield uglavnom su zaposleni ljudi s prostora bivše Jugoslavije - iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Obavljaju možda i najrizičnije poslove zaštite u Afganistanu. Primjerice, zaduženi su za sigurnost Green Villagea, rezidencijalne četvrti u Kabulu, u kojoj žive uglavnom stranci. Talibani upravo Green Village napadaju barem jedanput svake godine.

Napad na hotel Serenu, nažalost, nije usamljen slučaj talibanskog terorizma. Prije nekoliko mjeseci u napadu na vrlo popularan libanonski restoran u Kabulu poginulo je 16 ljudi. Policija tad nije nikoga uhitila od stranaca koji su osiguravali restoran. Zbog toga Tomislavovi prijatelji pretpostavljaju da je njegovo uhićenje samo način da se korumpirana policija dočepa ozbiljnijeg novca, koji su zatražili kao njegovu otkupninu od kompanije za koju radi.

U Afganistanu djeluje najmanje 17 zaštitarskih tvrtki iz cijelog svijeta, a među njima je i Blackwater, koju su optuživali za ubojstvo civila u Iraku 2007. godine. Poplavu takvih tvrtki u Afganistanu uvjetovala je kronična nesigurnost u zemlji, za koju i predsjednik Karzai tvrdi da će trebati još najmanje 15 godina da se tamošnja nacionalna vojska postavi na svoje noge. Plaće su vrlo primamljive i kreću se od 5000 dolara pa naviše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa