Obavijesti

News

Komentari 984

Strane agencije: ISIL objavio da je ubio Tomislava Salopeka

Strane agencije: ISIL objavio da je ubio Tomislava Salopeka
3

Unatoč naporima hrvatske diplomacije predvođene Vesnom Pusić i spremnosti egipatske vlade da plati otkupninu, otmica hrvatskog državljana završila je tragično

VIDEO

Pripadnici ISIL-a, provincije na Sinaju tvrde da su smaknuli Tomislava Salopeka, javljaju agencije AP i AFP. Službene informacije Ministarstva vanjskih poslova još nema. 

Na Twitter stranicama na kojima komentare ostavljaju militanti piše kako je "Salopek smaknut zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protiv ISIL-a" i nakon "što je istekao rok od 48 sati koji je dobila egipatska vlada da oslobodi zatvorenice". 

Premijer Zoran Milanović održat će izvanrednu konferenciju za javnost. Pratite prijenos uživo od 17 sati.

Internetom kruži fotografija pogubljenja. 24sata nikada neće objaviti fotografiju ili snimku ubojstva Tomislava Salopeka. Molimo čitatelje da u komentarima ne ostavljaju linkove na takav sadržaj.


Podsjećamo, Tomislav Salopek otet je još 22. srpnja ujutro dok je službenim autom putovao na posao u francusku kompaniju za koju je radio. Njegov je automobil zaustavila naoružana skupina, izbacila njegovog vozača i s njim otišla u nepoznatom smjeru. 

Prije tjedan dana je pak objavljena njegova snimka u kojoj u kameru govori svoje podatke te objašnjava da ga je Islamska država spremna razmijeniti za 'muslimanke zatočene u egipatskim zatvorima'. 

- Dogovor mora biti postignut u sljedećih 48 sati. U suprotnom će me vojnici Islamske države ubiti, zaključio je Tomislav u potresnoj snimci. 

'Sinajska provincija': Tko su militanti koji su oteli Hrvata?

Sinajska provincija, militantna skupina koja otela Tomislava Salopeka u Egiptu, saveznik je ISIL-a za područje Sinajskog poluotoka. U posljednjih nekoliko mjeseci izveli su serije napada na vojne mete ubivši pritom na desetke vojnika. 

Nekad su nosili ime "Heroji Jeruzalema", ali su ga promijenili u studenom 2014., u trenutku kada su ušli u pakt sa zloglasnim ISIL-om. Prve akcije započeli su u siječnju 2011., nakon nemira koji su doveli do pada dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. 

24sata

Značajniju pažnju svijeta privukli su u srpnju 2012. kada su preuzeli odgovornost za razaranje plinovoda kojim se taj energent doprema u Izrael i Jordan. Mjesec dana kasnije, sa svojih položaja na Sinaju, ispalili su nekoliko raketa na izraelski resort Eliat.

U rujnu 2012. godine Sinajska provincija napala je izraelsku graničnu patrolu u znak odmazde za američki film u kojem se vrijeđa prorok Muhamed.

Akcije protiv egipatske vojske i policije započeli su u rujnu 2013. kada su pokušali ubiti ministra unutrašnjih poslova Muhameda Ibrahima. Napali su konvoj automobila u kojem se nalazio, ali Ibrahim je uspio preživjeti.

U veljači 2014. napali su i strane turiste. Bacili su bombu na autobus koji je čekao na egipatsko-izraelskoj granici. Ubili su troje državljana Južne Koreje i Egipćanina koji je vozio autobus. 

U kolovozu iste godine objavili su video u kojem odsijecaju glave četvorici egipatskih vojnika optuženima za špijunažu u korist Izraela.

Napadali su i strane diplomatske misije pa su tako, prije samo mjesec dana, aktivirali auto-bombu ispred talijanskog konzulata u Kairu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 984
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa