Obavijesti

News

Komentari 159

Tomo Horvatinčić se izvlači na kvar broda, bolest i veliki stres

Tomo Horvatinčić se izvlači na kvar broda, bolest i veliki stres
1

Horvatinčićevi prijatelji tvrde da on pati od 'vazivagalne sinkope', sindroma koji uključije česte glavobolje, krvarenja iz nosa i iznenadne gubitke svijesti

VIDEO

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, koji je 16. kolovoza prošle godine gliserom Santa Marina u punoj brzini od 26 čvorova pregazio jedrilicu Santa Pacienca i na taj način usmrtio dvoje talijanskih nautičara Mareldu Salpietro Patell i Franceska Salpietra, pokušat će se  'izvući' svojom bolešću i kvarom na upravljačkom sustavu glisera. 

U dosašnjem tijeku postupka Horvatinčićevi prijatelji i njegova izvanbračna supruga Anica Dilber Đerđa kao svjedoci pred sudom su tvrdili da on pati od 'vazivagalne sinkope', sindroma koji uključije česte glavobolje, krvarenja iz nosa i iznenadne gubitke svijesti, a u srijedu su odvjetnici Branko Baica i Velimir Došen formulirali i službeni prijedlog obrane da sud u nastavku dokaznog postupka pregleda povijesti bolesti i drugu medicinsku dokumentaciju i naloži vještačenje Horvatinčićeva zdravstvenog stanja od strane sudsko-medicinskog vještaka specijalista neurokirurgije.  

Također, predložili su i da se pregleda i dokumentacija RI-Adriamarine, riječke tvrtke gdje je Horvatinčićev gliser Santa Marina u lipnju 2010. i srpnju 2011. bio na popravku zbog kvarova vezanih uz upravljački sustav, autopilot i druge instrumente.

'Nakon nesreće nije spominjao da mu je pozlilo'

Općinska državna odvjetnica Irena Senečić nije se protivila pregledu dokumentacije, ali usprotivila se prihvaćanju medicinskog vještačenja na način kako predlaže obrana, smatrajući da na ovaj način želi unijeti dodatne sumnje, odugovlačiti postupak i izbjeći kaznenu odgovornost okrivljenika.

- Okrivljenik ni u jednom momentu u razgovorima koje je vodio nakon nesreće nije spominjao da mu je pozlilo, niti se žalio na zdravstvene smetnje tijekom iskaza policiji ni kasnije pred istražnim sucem. Obrana nakon godine dana, nakon što je stekla kompletan uvid u stanje predmeta, predstavlja naknadno izvedenu konstrukciju koja je usmjerena samo na izbjegavanje kaznene odgovornosti - rekla je Senečić, napominjući i da je istim razlozima bila motivirana promjena iskaza glavne svjedokinje Anice Dilber Đerđe, za čije je svjedočenje rekla da je pristrano s obzirom da je ona u intimnoj vezi s okrivljenikom.

Posljednji svjedoci saslušat će se 4. i 5. prosinca

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe prihvatilo je prijedlog obrane za pregled servisne dokumentacije broda i medicinske dokumentacije Tomislava Horvatinčića, a o njegovom sudsko-medicinskom vještačenju će odlučivati naknadno.  Također, odredilo je da se suđenje nastavlja 4. i 5. prosinca, saslušanjem posljednje trojice svjedoka i sudskih vještaka. Prvi da će se saslušati Klaus Kush, njemački nautičar koji je prvi nakon nesreće naišao na oštećene brodove, ugledao mrtve Talijane i pružio pomoć Tomislavu Horvatinčiću i Anici Đerđe, te s njima dočekao policiju i Lučku kapetaniju.Također, tada će biti saslušani i svjedoci Domagoj Tabak i Mladen Tudić, a sutradan će svoje nalaze iznositi sudsko-medicinski, prometni i telekomunikacijski vještaci.

Svi govorili o Horvatinčićevoj bolesti

Uz troje mornara tvrke Navigator koji su nakon nesreće spašavali gliser Santa Marinu u srijedu su pred sudom svjedočili i Martina Werft (24), asistentica marketinga Hoto grupe,  i Željko Bekina (44), odvjetnik i prokurist tvrtke, te Horvatinčićev prijatelj. I oni su, među ostalim, govorili o njegovoj bolesti, krvarenju iz nosa i iznenadnim nesvjesticama.

- Bio je pod velikim stresom zbog projekta Cvjetni. Često je krvario iz nosa, iznenada odlazio sa sastanaka, išao doktoru. Zadnji put je izgubio svijest u proljeće ove godine - rekao je Bekina, koji je detaljno opisivao Horvatinčićeve odlaske liječnicima i simptome njegovih brojnih bolesti, vezanih dobrih dijelom uz pretjerani rad i stres. Rekao je da mu je poznato kako je Horvatinčić gubio svijest i prije nesreće, jednom 2010. i jednom 2011. godine.

Sutkinja Maja Šupe pitala ga je zašto o tome ništa nije govorio kad je davao iskaz pred istražnim sucem, ali Horvatinčićev prijatelj na to nije jasno odgovorio. Odvjetnik Branko Baica kazao je da je vazivagalna sinkopa dijagnosticirana tek nakon nesreće, ali da je bolest zajedno sa svim simptomimam postojala i razvijala barem desetak godina. Pojasnio je da napade, uiz umor i stres u konkretnom slučaju uzrokuju degenerativne promjene vratne kralježnice koje vrše pritisak na krvne žile mozga i blokiraju opskrbu mozga kisikom.

- To je stanje koje postoji deset godina, ali ono do sada nije bilo medicinski utvrđeno - rekao je Baica. Također, rekao je, da je simptomatično da se nakon napada brzo oporavi, ne znajući da je pretrpio gubitak svijesti.

Suđenje Tomi Horvatinčiću će se protegnuti do dugo u 2013.

Iz jučerašnjeg jednoipolsatnog svjedočenja njegove djevojke i brodske suputnice Anice Dilber Đerđe sudsko vijeće je saznalo tek da je Horvatinčiću, koji je i inače patio od glavobolja i iznenadnih nesvjestica, neposredno pred sudar pozlilo, te da je njihov gliser Santa Marina i ranije s uključenim automatskim pilotom znao sam od sebe iznenada mijenjati smjer. 

Posljednji svjedok, njemački nautičar koji se prvi zaustavio pomoći Horvatinčiću i stradalim Talijanima,  bit će ispitan u prosincu. Sutkinja Maja Šupe je kao neozbiljne komentirala neke najave da će ovo suđenje biti gotovo do kraja godine. 

- Pa rasprava još nije ni počela - rekla je Šupe, najavljujući tako da će se sudski proces protegnuti dugo u 2013. godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina