Obavijesti

News

Komentari 144

Slavica: Nikada se nije vršilo takvo pretraživanje terena

Slavica: Nikada se nije vršilo takvo pretraživanje terena
3

Vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica na sudu u Zadru iznosi svoju obranu. Izrazio je sućut obiteljima poginulih i rekao da su neki od njih bili njegovi bliski prijatelji

VIDEO

Suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju, nakon više od godinu i pol, privodi se kraju. 

U petak je svoju obranu iznio Dražen Slavica. Sudac zadarskog Županijskog suda prvo je pročitao Slavičin iskaz koji je dao netom nakon tragedije.

- Pokojni Dino Klarić, voditelj smjene se u nekoliko navrata javljao s Kornata s mobitelom i on me izvijestio o tijeku akcije nakon slijetanja. Oko 15.30 sati je javljeno da su neki vatrogasci u okruženju, ali smo znali da je radio kanader, a istodobno je i planulo kod Vodica i tamo su tražili kanader. Iza 16 sati su počele stizati dojave o stradalima - rekao je tada Slavica. 

''Ničime nisam doprinjeo stradavanju svojih kolega''

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slavica je izrazio sućut obiteljima poginulih i dodao kako u niti jednom trenutku nije doprinjeo stradavanju svojih kolega. 

- Moja duboka sućut za pogibiju vatrogasaca. To su bili moji kolege, poznanici, a neki i bliski prijatelji. Svojim postupcima nisam doprinio njihovom stradavanju iako sam ovdje istaknut kao krivac - kazao je Dražen Slavica iznoseći u petak obranu na zadarskom Županijskom sudu.

Dodao je da često nije znao ime i dob vatrogasaca koji su mu se javljali u gradu, a da su oni njega lakše poznavali kao pojedinca. Dojavu o kornatskom požaru dobio je u Skradinu, gdje je sa zamjenikom na sastanku dogovarao pripremu auto-utrke koja se trebala održati 31. kolovoza i 1. rujna 2007. godine. 

''Nisam naredio prebacivanje kanadera s Kornata u Vodice''

Slavica je rekao da tvrdnja Frane Lučića da je s njima bio maloljetni Marko Stančić koji nije prošao obuku za rad s helikopterom nije istinita. Objasnio je da je ekipa bila postavljena temeljem Zakona o vatrogastvu i organizaciji.

Rekao i je da u niti jednom trenutku nije naredio prebacivanje kanadera s Kornata u Vodice. OKO 15.24 sati u VOC-u (Vatrogasni operativni centar) je telefonski, od zapovjednika DVD Vodice Mirka Juričeva, kojemu je informaciju dojavio sin, doznao da su vatrogasci ostali u vatrenom okruženju. Kao vatrogasac se, tvrdi iznenadio, i dodao kako je tada možda nespretno rekao 'Ajme kako da mu ja sad pomognem'. 

Slavica je objasnio da je on bio koordinator, a da su zapovjednici intervencija samostalno ih vodili i donosili procjene. 

- Pilot kanadera koji je stigao u Mrdakovicu pokraj Vodica rekao je da bi trebalo poslati dodatne snage. Ja sam rekao da se što prije vrati na Kornat. U 15:54 Vuko je izdao zapovijed za polijetanje helikoptera VOS Divulje. Zašto je poletio u 16:40, ne znam - rekao je Slavica.

Nije mu odobreno da ode na Kornat

Kazao je i kako je prvu informaciju o tragediji dobio u 16:25 sati, nakon čega je zvao Dinu Klarića no javljala mu se telefonska sekretarica.  Tomislava Vuku izvijestio je o ozlijeđenima i mrtvima, a u 16:30 sati izdana je zapovijed za spašavanje gasitelja koju je potpisao pukovnik Miroslav Kovač.

- U razgovoru s Vukom prosvjedujem jer me VOC Šibenik izvještavao da ne mogu doći do informacija o akcijama s državne razine - rekao je Slavica i nastavio kako je u 17 sati tražio da svi helikopteri odu prema Kornatu. 19 minuta kasnije Vuko mu je rekao kako je veliki pritisak medija i obitelji. Nakon dolaska gradonačelnice i župana u vatrogasni dom, policija je savjetovala da ne govore o imenima stradalih dok se ne utvrdi stanje vatrogasaca pojedinačno. Slavica je rekao kako je helikopterom htio otići na Kornat no nije mu dopušteno.

''Zvali su me na sastanak za pretragu terena, što me iznenadilo''

- U bolnici sam razgovarao s Franom Lučićem i Antom Juričevim. Nakon toga, pozvan sam na sastanak u zračnu luku Zadar vezano za sutrašnju pretragu terena. Bio sam iznenađen jer nikad u mojoj praksi nije se vršilo takvo pretraživanje. Niti jednog momenta tijekom intervencije nisam razgovarao ni sa kim od vatrogasaca osim s Dinom Klarićem. Antu Juričeva nisam uspio dobiti. Moji postupci proizlaze iz zakonskih akata i dokumenata koji pokrivaju ovo područje. Od 16 vatrogasaca, 14 ih je bilo osposobljeno za desantiranje. Za obuku i evidenciju bili su zaduženi zapovjednici vatrogasnih postrojbi i DUZS. Oni su izdavali rješenja, nažalost i neuredno - rekao je Slavica. 

- Kada vatrogasna ekipa ide na intervenciju mora ponijeti konop. Nije se ponio konop jer se unaprijed znalo da desantiranja neće biti. Županijski vatrogasni zapovjednik ne može vršiti nadzor nad vatrogascima, tko je maloljetan i opremljen. Svaki vatrogasac je zadužen za odgovornost. Onaj tko ga vodi, zna koga dovodi i  s kim radi. Županijski vatrogasni zapovjednik komunicira sa zapovjednicima, a ne sa svim vatrogascima ponaosob - objasnio je. 

Odbio je odgovoriti na pitanje optužbe i opunomoćenika oštećenih o testiranju odijela vatrogasaca jer mu nije jasno kako bi on testiranje trebao izvršiti. 

Optužba je prigovorila kako je Slavičina obrana bitno različita od one koju je dao istražnom sucu. 

Presuda se očekuje najkasnije u rujnu

Nakon iznošenja obrane Draže Slavice slijede završni govori njegova odvjetnika, tužiteljstva i zastupnika obitelji dvanaestorice stradalih vatrogasaca, pa se s pravom može očekivati da će sudac Boris Babić izreći presudu najkasnije u rujnu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a