Obavijesti

News

Komentari 23

Sukobili se poljoprivrednici u Širokom Polju, došla i policija

Sukobili se poljoprivrednici u Širokom Polju, došla i policija
8

Sukob je izbio u Širokom Polju kod Đakova kada su djelatnici Osatina grupe blokirali traktore seljaka iz Viskovaca Branka Zorića. Intervenirala je i policija

VIDEO

Zakon o interventnoj podjeli državne zemlje bez prethodne najave i natječaja kojega već neko vrijeme provodi Ministarstvo poljoprivrede putem Agencija za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, još se jednom pokazao lošim za malog seljaka. Ovoga puta to je rezultiralo i otvorenim sukobom između malog seljaka i djelatnika Osatina grupe koja je u velikom broju slučajeva, tom interventnom podjelom, dobila zemlju od države. 

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Sukob je izbio u Širokom Polju kod Đakova kada su djelatnici Osatina grupe blokirali traktore seljaka iz Viskovaca Branka Zorića. Intervenirala je i policija, a sukob je i dalje neriješen pa na njivi stoje traktori obaju strana. 

- Ovu njivu od 23 hektra obrađujem već godinama. Posadio sam kukuruz, djelomično ga skinuo i sad sam krenuo orati za jesensku sjetvu no, došli su traktori iz Osatine i blokirali me. Potom sam ja pozvao druge seljake iz sela koji su onda blokirali njih, a ušao sam u njivu i svojim autom pa je nastalo naganjanje po njivi, dok nije došla policija - kaze Zorić čija obitelj, supruga i troje djece, žive od te zemlje jer imaju farmu muznih krava. 

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zorić kaže kako ga nitko nije obavijestio da mora izaći iz posjeda iako zna da mu je ugovor sa državom istekao. 

- Država s nama sklapa kratkoročne ugovore, a sa njima na 30 godina. Po Zakonu o državnom zemljištu ja imam pravo na novi ugovor jer sam već u posjedu, a oni su mogli dobiti jedino zemlju koja nije obrađivana. Osatina nema pravovaljanu dokumentaciju jer da ima, pokazali bi je. Tužio sam ministra Jakovinu, ravnatelje Agencije Blazenku Mičević i Antu Pezu, dva djelatnika Agencije i osobno Mirka Ervačića, vlasnika Osatina grupe. 

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Podnio sam i ustavnu tužbu na Zakon o poljoprivrednom zemljištu jer ovakav zakon nema nitko. Ministar je kralj, a ravnateljica Agencije kraljica i oni misle da su državnu zemlju njima ostavili mama i tata pa to mogu dijeliti kako im padne na pamet. E pa ja to ne dopuštam -kaže Zorić koji se nema namjeru maknuti sa zemlje dok ne dobije sudsku presudu. Podršku su mu došli dati i drugi seljaci koji također imaju problem sa dodjelom državne zemlje. Sukob i dalje nadzire policija koja je legitimirala sve okupljene. Pravnica Osatina grupe izjavila je kako će se očitovati pisanim putem i javno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.