Obavijesti

News

Komentari 19

Sve je spremno: Dunavski val dolazi još ranije od očekivanog

Sve je spremno: Dunavski val dolazi još ranije od očekivanog
6

Za tok Dunava koji prolazi kroz Hrvatsku proglašeno je izvanredno stanje. Zoran Đuroković rekao je kako očekuje i da će val biti manjeg intenziteta od najavljenog

VIDEO

Vrhunac vodenog vala na Dunavu do Hrvatske će doći prije nego se očekivalo pa se tako očekuje već u četvrtak između podneva i popodnevnih sati. Vodeni val, koji je trenutačno od Hrvatske udaljen manje od 100 kilometara, mogao bi biti i manjeg intenziteta nego što je očekivano, rekao je Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava. 

- Za cijeli tok Dunava koji prolazi kroz Hrvatsku proglašeno je izvanredno stanje. Spremno ga dočekujemo i učinjeno je sve što se moglo. Sada se čeka da val dođe i prođe, nadajmo se, s minimalnim posljedicama , ne očekuju se veća izlijevanja niti katastrofa - dodao je Đuroković. 

Dunav je kod Batine, na ulasku u Hrvatsku, u 21 sat imao vodostaj od 759 centimetara te je to drugi najveći vodostaj u povijesti. Kod Iloka vodostaj iznosi 671 cm, u Vukovaru 666, a u Dalju 906 centimetara. 

Nakon proglašenja izvanrednog stanja, sve su nasipe u Baranji u srijedu obišli osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i drugi šefovi službi za krizna stanja. Na terenu je i više stotina vojnika koji pomažu u maksimalnom učvršćivanju nasipa. 

- Stanje je ozbiljno, ali nema mjesta panici. Nasipi su u odličnom stanju, djelatnici sve obilaze i smatram da ako ova noć prođe u redu, da je prošlo ono najgore - kazao je za Dnevnik 3 HTV-a Stipan Šašlin, načelnik općine Draž. 

Najviše se strahuje od rijeka koje se ulijevaju u Dunav

Dunav je u Vukovaru u 10 sati dosegao vodostaj od 660 cm. Iako je za vodostaj od 680 cm previđeno proglašavanje izvanrednog stanja, ono je proglašeno prije jer je riječ o vrlo visokom vodostaju. Razrađen je i plan u slučaju da bude potrebna evakuacija stanovništva. 

Najviše se strahuje od rijeka koje se ulijevaju u Dunav jer će se po dolasku vala proces obrnuti te će se Dunav ulijevati u Dravu i Vuku. Drava se u Osijeku već izlila na neobranjenu obalu. 

U Vojvodini je već počela evakuacija stanovništva iz Beočina gdje je na sigurno sklonjeno 100 kućanstava. Još toliko ih je ugroženo. 

Dunav u Mađarskoj za sada stagnira, a dobra je vijest kako se ne očekuju nove padaline, piše HRT.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"