Obavijesti

News

Komentari 126

Svi su bili menadžeri godine, a onda ih je malo posjetio Uskok

Svi su bili menadžeri godine, a onda ih je malo posjetio Uskok
6

U oba slučaja, Bankomat i Karlovačka banka, istražitelji su u Remetinec spremili bivše menadžere godine u izboru CROMA-e. Nagradu je dobio i Josip Protega

VIDEO

Nakon što su priveli njegovu majku Mariju, braću Petra i Tomislava te četvero suradnika, policija je u srijedu navečer na graničnom prijelazu Bajakovo uhitila i posljednjeg osumnjičenog za višemilijunske malverzacije novcem Karlovačke banke - Sandija Šolu.

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, koji je u vrijeme policijske akcije bio s rukometašima Zagreba CO u Makedoniji, htio je pod svaku cijenu izbjeći javno uhićenje. Iako je već kupio avionsku kartu za prvi jutarnji let iz Skoplja, Sandi je prema Zagrebu krenuo još navečer automobilom.

- Nisam kriv - kazao je Uskokovim istražiteljima u četvrtak.

Osim obitelji Šola, među uhićenima su bivši direktor Dalekovoda Luka Miličić, direktor kreditnih poslova banke Josip Kovač, bivša članica uprave banke Marijana Trpčić-Reškovac te Drago Brekalo, partner Petra Šole u jednoj tvrtki.

Sumnjiče ih da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te zloporabu položaja i ovlasti.

Od svibnja 2007. do kolovoza 2012. Šolini su se koristili svojim položajem dioničara i odgovornih ljudi banke kako bi obiteljskim tvrtkama, koje su osnivali, vodili i preuzimali, isplatili visokorizične kredite, čime su oštetili banku za najmanje 37,5 milijuna kuna. Sumnja se da je iznos visokorizičnih kredita mnogo veći te se spominje i iznos od 200 milijuna kuna. To su činili iako su znali da tvrtke nemaju odgovarajuću kreditnu sposobnost ili da neće moći vraćati kredite.

U jednom takvom kreditnom aranžmanu, s bivšim šefom Dalekovoda Miličićem, oštetili su tu tvrtku za 46,9 milijuna kuna. Istražitelji sumnjaju kako je najveći utjecaj imao upravo Sandi Šola, koji je bio direktor banke te najveći dioničar. Njegov utjecaj u svim odlukama vezanim uz kreditne poslove smatraju presudnim.

Cijela priča neodoljivo podsjeća na slučaj Bankomat, u kojemu je nedavno potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege i još desetorice.

Optuženi su da su tu državnu banku oštetili za najmanje 255 milijuna kuna. I njih terete da su davali visokorizične kredite, koji banci nisu vraćeni, te za isplatu 26 milijuna kuna menadžerskih bonusa, od čega su 13 milijuna kuna međusobno podijelili.

U oba slučaja, Bankomat i Karlovačka banka, istražitelji su u Remetinec spremili bivše menadžere godine u izboru CROMA-e. 

Marija Šola je NAMA-u dovela do propasti

Upravo je Marija Šola davne 1994. godine dobila prestižno priznanje kao stečajna upraviteljica NAMA-e, čije je trgovine dovela do propasti.

I uhićeni Luka Miličić bivši je laureat CROMA-e. Plaketu za menadžera godine dobio je čak dva puta, 2005. i 2008. godine, kad su poslovi te građevinske tvrtke bili na vrhuncu.

Tvrtka je danas na koljenima, nad njom je pokrenuta predstečajna nagodba, a spasiti je mogu samo dokapitalizacijom i otpisom dugova.

Nagradu za menadžera godine, kao perspektivan mladi upravnik, dobio je i Josip Protega 2007. Dvije godine poslije završio je u ćeliji u Remetincu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...