Obavijesti

News

Komentari 59

Tužba radi kredita u francima: 'Uspio sam pobijediti bankare'

Tužba radi kredita u francima: 'Uspio sam pobijediti bankare'
1

Vinkovčanin Tomislav Borković (49) tužio je banku zbog nepoštene primjene valutne klauzule za kredit u švicarskim francima. Utvrđeno je protupravno ponašanje banke

VIDEO

Tomislav Borković (49) pokrenuo je prvu takvu tužbu u Hrvatskoj. I uspio je. Pobijedio je banku u kojoj je 2006. podignuo stambeni kredit valutnom klauzulom vezan uz švicarski franak.

- Dokazao sam da su nepošteno i nepravedno primjenjivali valutnu klauzulu - kaže Borković.

Iako je još nepravomoćna, ovo je prva presuda ovog pravnog karaktera - i to u korist klijenta! Sud je utvrdio protupravno ponašanje banke tijekom otplate kredita, s tim moraju prekinuti te otkloniti štetne posljedice. Odnosno, postane li presuda pravomoćna, banka će morati vratiti novac koji je Tomislav preplatio.

Ne osporavam ugovor o kreditu. No tijekom otplate okolnosti su se promijenile

- Ne osporavam ugovor o kreditu. No tijekom otplate okolnosti su se promijenile. Smatram da korisnici kredita uz valutnu klauzulu vezanu uz franak ne bi smjeli snositi posljedice krize koja je utjecala na porast vrijednosti švicarskog franka. Valutna klauzula je zaštitna klauzula kojom se vjerovnika štiti od obezvređivanja onoga što je dao! Svrha joj je osigurati ravnopravnost u ispunjenju novčanih obveza, što znači da se rizik vrijednosti novčane obveze mora pravedno i ravnopravno rasporediti, a ne prebaciti na klijenta - govori Borković.

Divljao je tečaj, a, tvrdi Borković, banka je istodobno više puta povećavala kamate. Njegova rata porasla je za 2000 kuna: “Podnijeli smo žalbu na presudu”, rekli su iz banke.

Rata mu je narasla za 2000 kuna

Podignuo je 2006. kredit od 80.000 franaka uz valutnu klauzulu i godišnju kamatnu stopu od 4,9 posto. Tečaj franka tada je bio 4,68 kuna. Tečaj je rastao, rasle su i kamate. U kolovozu 2011. rata je došla na 5958 kuna s početnih 3900 kuna.

Dužnici još čekaju pravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi

Borkovićev put je pravi put za podizanje tužbi jer ako presuda bude pravomoćna, vratit će mu i novac. Promijenjene su okolnosti i valutna klauzula je nepošteno primijenjena, rekli su nam iz Udruge Franak. Dužnici još čekaju pravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi.

Udruga Franak komentirala je kako presuda u slučaju Tomislava Borkovića potvrđuje tvrdnje Udruge da je tumačenje Ministarstva financija od 14. siječnja kojim se bankama omogućuje da samostalno određuju fiksnu maržu odnosno veličinu kamate u postojećim kreditima, protuzakonito i nema nikakvu pravnu vrijednost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu