Obavijesti

News

Komentari 240

Preživjeli suvozač spavao: Ne znam što je dovelo do nesreće

Preživjeli suvozač spavao: Ne znam što je dovelo do nesreće
41

Autobus je probio ogradu i prevrnuo se na A1 kod tunela Krpan. Među poginulima je i jedno dijete. Ozlijeđeno je 43 ljudi. Oba smjera na A1 su prohodna od 16.30 sati

VIDEO

>>> Djevojčica (14) iz autobusa na operaciji, bore se za njen život

Na autocesti A1 Zagreb-Split oko 4 sata se prevrnuo autobus pri čemu je poginulo osam čeških turista iz grada Brna, a 43 su ozlijeđena. Ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu u Gospiću. U trenutku nesreće u busu je bio 51 putnik, od kojih je deset teško ozlijeđeno, a među poginulima je navodno i dijete staro šest godina. Prema prvim informacijama u nesreći je poginulo sedam ljudi, a naknadno je pronađeno još jedno tijelo.

Troje teško ozlijeđenih, ženu i dvoje djece, prebacili su oko 8.10 sati u zagrebačku bolnicu Dubrava helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Djeca su iz KB Dubrava hitno prevezena u bolnicu Rebro. Na terenu su ekipe medicinske pomoći iz Gospića, Zadra i Ogulina. U bolnicu u Gospiću stiglo je nekoliko kirurga iz Karlovca, te ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. Žena primljena u Dubravu (60) ima čitav niz prijeloma, ali stanje joj je stabilno. Svim pacijentima zbrinutim u gospićkoj bolnici stanje je stabilno. Troje ih je operirano zbog povreda mekog tkiva i prijeloma, a ostali su lakše ozlijeđeni.

- Dvoje djece i žena od 60 godina dovezeni su jutros helikopterom. Žena je zadobila frakturu rebara, zdjelice i potkoljenice. Prve ozljede su joj sanirane u Gospiću i sada je stabilno. Djeca su prebačena u KBC Rebro, rekao nam je doktor Željko Lacković, šef odjela kirurgije u KB Dubrava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dežurni kirurg u KBC-u Rebro, Tomislav Luetić rekao je da dvije ozlijeđene djevojčice imaju 12, odnosno 13 godina.

- Djevojčica od 12 godina je teže ozlijeđena, ima ozljede glave, natkoljenice i potkoljenice i trenutačno je bez svijesti. Zahtijeva intenzivno liječenje, a njezino stanje još nije definirano. Druga djevojčica (13) je pri svijesti te ima komplicirani prijelom potkoljenice. Obje trebaju na hitne operacije, rekao je Luetić i dodao da se još ne zna tko je bio s djevojčicama u busu. 

Edo Emer prvi došao na mjesto nesreće

Liječnik Hitne pomoći na punktu Sveti Rok, Edo Emer je prvi stigao na mjesto nesreće nekoliko minuta nakon dojave.

- Naravno da je prizor bio stravičan, ali u svojoj liječničkoj praksi nagledao sam se svega. Primjerice i prije par godina bio sam na intervenciji kad je stradao slovački autobus. Tako je bilo i jutros, posvuda lim, staklo, razasute stvari. Bilo je stravično vidjeti pet-šest mrtvih tijela koja su bila već prekrivena plahtama. 

Ružno je kad morate 'gaziti' preko mrtvih da biste spasili žive

Drugi su sjedili vani u šoku dok su ostali u autobusu bili prignječeni sjedalima i čekali našu pomoć. Ružno je to kad morate 'gaziti' preko mrtvih da biste spašavali žive. Uglavnom nitko nije zapomagao, kao da je nestalo emocija i kao da je ostao samo čisti nagon za preživljavanjem. I ovi najteže ozlijeđeni su bili pri svijesti, ali nisu ništa govorili. Među prvima smo spasili dvije curice koje su kasnije prebačene u Zagreb. Jedna je imala prijelom potkoljenice  i kuka te ozljede pluća. Daj Bože da sve dobro prođe - rekao je Emer. 

- Spavali smo. Odjednom smo udarili o nešto i u tom trenu smo shvatili da je autobus na boku. Naša prva reakcija je bila da tražimo naše curice. Netko je razbio staklo i tako smo izišli iz autobusa. Imali smo sreću jer smo moje dvije prijateljice i njihove dvije curice sjedile na pet zadnjih mjesta u busu - rekla je Milada Braunova koja je u nesreći prošla bez ozljeda. 

Tih nekoliko minuta koliko su čekali hitnu zaustavljali su se brojni česki turisti koji su bili u osobnim automobilima, pomagali su im, davali pića i tješili ih. 

Milada i njezine prijateljice vraćaju se u Češku avionom, najvjerojatnije sutra iz Splita. 

Preživjeli vozač: Spavao sam, ne znam što se dogodilo

Češki portal Blesk objavio je izjavu preživjelog vozača iz češkog autobusa. Vozač je navodno policajcima rekao kako ne zna kako je došlo do nesreće jer je spavao, kako je bilo i predviđeno prema planu putovanja. 

Blesk piše i kako su obojica vozača iza sebe imali više od 25 godina profesionalnog vozačkog iskustva. 

Da je uzrok nesreće vjerojatno umor vozača pretpostavlja i vlasnik agencije kojom su putnici putovali na Jadran Martin Vašulin. 

- Pet minuta prije nesreće vozač je nazvao kolegu u drugom autobusu i sve je bilo u redu. Nije bilo nikakvih problema. Moguće je da je zaspao - rekao je za Blesk

Sve zdravstvene službe moraju biti pripravne

Ministri unutarnjih poslova, zdravlja i turizma, Ranko Ostojić, Rajko Ostojić i Veljko Ostojić su oko 13 sati obišli ozlijeđene u gospićkoj bolnici, potvrđeno je iz Vlade RH. Žele, svaki na svom području djelovanja, napraviti što je više moguće da se ublaže posljedice strašne nesreće. Nakon obilaska pacijenata dat će izjavu za novinare. Blesk.cz javlja da su službenici češkog veleposlanstva u Hrvatskoj već stigli u bolnice u kojima su ozlijeđeni ljudi. Obitelji stradalih iz autobusa za sve se informacije mogu javiti češkom veleposlanstvu u Hrvatskoj. Ministarstvo zdravlja ocijenilo je tešku prometnu nesreću na autocesti hitnim slučajem prve razine koji zahtijeva pripravnost svih zdravstvenih službi. Krizni stožer Ministarstva će podatke o zdravstvenom stanju ozlijeđenih dostaviti Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu koje će ih proslijediti obiteljima. 

Ravnateljica gospićke bolnice, Marija Ilijevski i drugi liječnici su izvijestili ministra Rajka Ostojića da je medicinsko osoblje u pomoć ozlijeđenima priskočilo u roku od 21 minute, a u roku od sat vremena svi su bili u bolnici. 

- Četrdeset pacijenata smješteno je u Opću bolnicu Gospić, troje ih je ondje operirano, a troje je otišlo u Zagreb. Dvoje djece su na Rebru, a odrasla ženska osoba u KB Dubrava. Svi su izvan životne opasnosti - rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, te se zahvalio djelatnicima Hitne pomoći i gospićke bolnice, koji su, kako je rekao, dali sve od sebe i hitro reagirali. Primjerice, prva ekipa Hitne pomoći došla je u roku od sedam minuta s time da je ukupno bilo angažirano devet timova Hitne i helikopter.

Šef MUP-a, Ranko Ostojić također je pohvalio brzu reakciju svih službi čiji su djelatnici učinili sve što se može da smanje posljedice tragedije. I policija i vatrogasci i djelatnici Državne službe za zaštitu i spašavanje radili su, kazao je, najbolje što su mogli.

- Moja poruka svima je da ćemo učiniti više za sigurnost, odnosno da ćemo raditi na preventivi. Što se tiče snimke nesreće, dok Državno odvjetništvo ne donese odluku ista neće biti dostupna javnosti - napomenuo je šef policije. 

Završen očevid, uzroci će se utvrditi daljnjom istragom

Nešto prije 13 sati završen je očevid nesreće. Zdravko Car, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Karlovcu, rekao je da će se uzroci tragedije utvrditi daljnjom istragom. Dodao je da je do nesreće došlo zbog gubitka kontrole nad vozilom, a nije htio potvrditi ima li među poginulima djece. Nešto iza 13 sati vučna služba je digla potpuno uništeni autobus. 

Vozač autobusa zaspao?

Autobus čeških registracijskih oznaka se prevrnuo na autocesti kod tunela Krpan, vjerojatno nakon što je vozač zaspao. Radi se o autobusu agencije Adria Atlas iz Brna, a turisti su putovali u kamp Baško Polje pored Baške Vode. Vlasnik agencije kazao je za češku televiziju kako imaju popis svih ljudi i da on pokazuje da su svi s popisa zbrinuti u bolnici. No, čeka se službena potvrda imena.

Kako doznajemo autobus je probio središnju zaštitnu ogradu i prevrnuo se na bok. Prema najnovijim informacijama, čini se kako je ipak poginuo vozač. Nesreći su svjedočili švicarski državljani koji su u posljednji trenutak izbjegli sudar s autobusom. 

Nesreću su snimile nadzorne kamere, a šest sati nakon nesreće još je trajalo izvlačenje tijela iz autobusa.  Iz Brna su u petak krenula dva autobusa, ali malo prije nesreće vozač jednog od autobusa zaustavio se na benzinskoj postaji kako bi se odmorili. Nakon desetak minuta kraj njih je prošao drugi bus koji se nije zaustavljao.

Predsjednik Sabora uputio izraze sućuti

Predsjednik Sabora Boris Šprem uputio je izraze sućuti predsjednicima oba doma češkog parlamenta. 

- Iskreno me potresla vijest o prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Split, u kojoj su poginuli i ozlijeđeni vaši sugrađani, navodi se u sućuti predsjednika Sabora. Izraze sućuti uputio je u svoje osobno, kao i u ime Hrvatskog Sabora, te je svim stradalima poželio brz i uspješan oporavak, te povratak svakodnevnim aktivnostima. 

I ministar turizma Veljko Ostojić je u ime Vlade, Ministarstva turizma i svoje osobno izrazio sućut obiteljima stradalih čeških turista. Rekao je da će ministarstvo učiniti sve da pomogne obiteljima unesrećenih. Ministar je obavijestio i da će, nakon oporavka, ministarstvo sudionicima nesreće i njihovim obiteljima ponuditi boravak na hrvatskoj obali. Naglasio je da je sada najbitnije voditi brigu o ozlijeđenima. 

Izraze sućuti uputili su i predsjednik Ivo Josipović češkom kolegi Vaclavu Klausu te premijer Zoran Milanović kolegi Petru Nečasu.

- Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Nečas, s tugom sam primio vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj su stradali češki državljani. Hrvatski liječnici i ostalo medicinsko osoblje te sve druge nadležne službe Republike Hrvatske čine sve što je u njihovoj moći da umanje posljedice ove tragedije.

Obiteljima poginulih, građanima i Vladi Češke Republike u ime hrvatskih građana i hrvatske Vlade upućujem izraze duboke i iskrene sućuti, a ozlijeđenima želim brz i potpun oporavak - poručio je premijer Milanović. 

A1 prema Splitu puštena u promet 12 sati nakon nesreće

Promet autocestom bio je obustavljen u oba smjera, između čvora Gornja Ploča i čvora Maslenica, ali u 14.20 sati autocesta A1 otvorena je za sva vozila u smjeru Zagreba. HAK javlja kako je u 16.30 sati autocesta A1 otvorena za sav promet u oba smjera između čvorova Gornja Ploča i Maslenica. No u koloni se otežano i dalje vozi od čvora Gornja Ploča u smjeru mora. 

Promet se zbog nesreće odvijao obilaznim putem, čvorom Gornja Ploča-Udbina-Gračac-Zaton obrovački-čvor Maslenica i obrnuto. Kolona na izlazu Gornja Ploča bila je duga oko 16 kilometara, a putnike u koloni vodom su opskrbljivali aktivisti Crvenog križa.

U nesreći prije četiri godine poginulo 15 ljudi

Podsjetimo, prije četiri godine slovački je autobus sletio s autoceste kod odmorišta Zir. Tada je od 47 putnika život izgubilo 15, a četiri su teško ozlijeđena. Nesreću je skrivio vozač kojeg je savladao umor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor