Obavijesti

News

Komentari 119

U prihvatilištu su pronašli 43 mrtva psa: Netko ih otrovao?

U prihvatilištu su pronašli 43 mrtva psa: Netko ih otrovao?
7

Vlasnica prihvatilišta je Brankica Crosetti (60) koja je navodno u srijedu ujutro pobjegla iz Hrvatske u Švicarsku. Udruga Astor je fiktivna. Za nju ne zna skoro nitko

VIDEO

Kad sam ih ugledao mrtve u boksevima skoro sam se rasplakao. Užas! To su živa bića, kazao je zgrožen Stjepan Novak (33). U prihvatilištu za pse udruge Astor Stjepan je u utorak oko 16 sati pronašao 43 mrtva psa. Odmah je zvao prijateljicu koja je bila na 500-njak metara udaljenom konjičkom ranču.

- Bilo je gadno. Svi su bili mrtvi. Po dvoje su ležali u boksevima. Sigurno ih vlasnica nije mogla hraniti pa ih je otrovala jer ne znam kome bi mogli smetati jer je azil u polju - kazala je Ivana.

Ne vjeruje da su umrli od gladi ili bolesti jer ne bi svi umrli odjednom.

- Još su u nedjelju lajali, a umrli su u roku jedan dan. Sigurno su otrovani - kazala je Ivana.

Prihvatilište iz kojeg se više neće čuti lavež pasa u vlasništvu je udruge Astor.

- Neka Švicarka od oko 50-ak godina se tu pojavila prije 5 godina. Napravila je azil i ovdje skupljala sve lutalice, kazao je Stjepan.

Vlasnica pobjegla u Švicarsku?

Vlasnica prihvatilišta je Brankica Crosetti (60) koja je navodno u srijedu ujutro pobjegla iz Hrvatske u Švicarsku. Udruga Astor je fiktivna. Za nju ne zna gotovo nitko. Predsjednica udruge je, inače, žena od 28 godina koja ju je osnovala samo na papiru. Sa udrugom kao takvom, navodno, nema ništa.

- Osnovala ju je moja kći, koja je jučer bila na policiji i sve raščistila. Zapravo se o životinjama brinula samo Brankica. Toliko ih je obožavala da je cijelu penziju svog muža iz Švicarske trošila na njih - kazao je otac. Pse su navodno redovito posjećivali veterinari, a prošli mjesec su ih i ponovno cijepili, kazao je.

Više od stotinu mačaka i 71 psa veterinarska inspekcija je 2007. godine pronašla u Brankinoj kući u Velikoj Gorici. Kuća je bila puna izmeta, a neke od životinja tada nisu mogli ni hodati. Zbog nehumanih uvjeta u kojima je držala životinje prijavili su je susjedi. S obzirom na to da je broj ubijenih pasa velik, te da su svi uginuli bez tragova povraćanja ili krvarenja, toksikolog Franjo Plavšić pretpostavlja da psi otrov nisu pojeli nego da su ga udahnuli. Smatra da će za identificiranje otrova trebati nešto više vremena.

Prijatelji životinja zahtijevaju temeljitu istragu

Prijatelji životinja osuđuju zločin prema životinjama te zahtijevaju nakon izvršenog očevida temeljitu i ustrajnu istragu koja bi trebala dovesti do počinitelja ovog stravičnog kaznenog djela kao i otkriti motive koji su doveli do tog čina.

Prema neslužbenim informacijama ubijeno je preko 40 pasa najvjerojatnije trovanjem ili nekim drugim nasilnim sredstvom. Istraga bi trebala pokazati i tko je bio odgovoran za pse te ulogu udruge Astor koja se spominje u slučaju, a o kojoj se malo zna u javnosti te ista nije dio Mreže protiv napuštanja životinja. Kako postoji sumnja da se radi o napuštenim životinjama, ovakav zločin ujedno i pogoršava već ionako groznu sliku brige o napuštenim životinjama u Hrvatskoj. Lokalne zajednice, izuzev nekolicine, ne izvršavaju odredbe Zakona o zaštiti životinja odnosno ne provode programe kastracije i udomljavanja te edukacije građana dok mnogi pojedinci i udruge posvećuju svoje živote kako bi spasili životinje i čim prije ih udomili.  

Napuštene životinje su već nepravedno kažnjene samim napuštanjem i nedopustivo je i sramotno njihovo kako ilegalno tako i legalno usmrćivanje. Za ovakav zločin propisane novčane i zatvorske kazne su jednostavno premale.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.