Obavijesti

News

Komentari 221

Uhićeni carinici, uzimali mito da puštaju robu preko granice

Uhićeni carinici, uzimali  mito da puštaju robu preko granice
3

Prema posljednjim informacijama, osim 16 carinika, uhićeno je i šest graničnih policajaca s Maclja te prijelaza u Varaždinskoj i Primorsko-goranskoj županiji

VIDEO

Godinu dana policija i Uskok tajno su pratili, prisluškivali i držali na oku zagorske carinike s Graničnog prijelaza Macelj. U noći na srijedu gotovo stotinjak policajaca i djelatnika Carinske uprave krenuli su u lov na korumpirane kolege. Ujutro su uhitili 16 carinika, šest policajaca i državnog inspektora.

Neke od njih u zoru su probudili i uhitili doma, a nekoliko njih na radnome mjestu, na graničnom prijelazu. Uskok ih sve sumnjiči da su se organizirali i godinama preko granice bez papira propuštali tone robe, hranu, tehniku, tekstil. Sva je ta roba u Hrvatsku ulazila neocarinjena, a za protuuslugu su carinici dobivali tisuće eura mita.

Akcija je trajala godinu dana, a njihovo bezobzirno bogaćenje i desetak. U to su vrijeme sagradili vile, apartmane na moru, vozili se u skupocjenim automobilima.

Mnogi od njih, čije bogatstvo i danas strši u Zagorju, nisu bili obuhvaćeni akcijom jer su ih, baš zbog uzimanja mita bez granica, premjestili na radna mjesta unutar Carinske uprave, gdje nisu imali priliku varati državu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraga još nije okončana, pa se ne zna koliko su mita uzeli u godinu dana i za koliko su novca oštetili državni proračun. No iznosi sigurno nisu mali. Kako doznajemo, kod nekih su carinika u pretresima domova i klijeti našli desetke tisuća eura i kuna u gotovini. Uskok češlja i njihove bankovne račune, a na meti je sva njihova imovina, bez obzira na kojeg člana obitelji glasila. Sumnja se da je Milan G., carinik iz Zaboka vođa “bande”. Ima i najviše imovine. Osim vile u Zaboku, njegova tvrtka na moru gradila je brojne apartmane, čiji je vlasnik. Sumnja se i da je za dozvole za apartmane davao mito inspektorima.

Kod policajaca u pretresima nisu našli novac. Navodno je njih šest tek “zažmirilo” na propuste carinika i to za 50-ak ili 100-injak kuna. U obradi je 60-ak ljudi, prijevoznika i špeditera, no njih zasad nisu uhitili.

"Sve vodi do Mladena Barišića"

Dugogodišnji šef Carine bio je Mladen Barišić, koji je u Uskokovoj akciji pao zbog višemilijunskih malverzacija s Fimi medijom. Robert Matijević, bivši pomoćnik ravnatelja Carine, smijenjen jer je upozoravao na malverzacije, zadovoljan je akcijom, ali kaže da je došla prekasno. Uvjeren je kako sve vodi do Mladena Barišića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto