Obavijesti

News

Komentari 50

Ukrali kip Alojzija Stepinca pa ga smrvili da zametnu tragove

Ukrali kip Alojzija Stepinca pa ga smrvili da zametnu tragove
5

Lopovi koji su s područja obližnjeg Ivanić Grada, kip koji je izrađen od legure aluminija i bakra i težio je gotovo 80 kilograma su doslovce smrvili da zametnu trag

VIDEO

To je nečuveni vandalizam i zaista se oni koji su to počinili moraju sramiti. Urušiti kip Blaženog Alojzija Stepinca koji smo postavili 8. svibnja 2002. godine u povodu njegovog rođendana, je nečuveni zločin – govore mještani Općevca, naselja udaljenog 10-ak kilometara od Čazme u kojemu su tijekom noći na 1. veljače, kako navodi policija, trojica lopova u dobi od 32, 23 i 17 godina ukrali kip koji je bio u prirodnoj veličini. 

Lopovi koji su s područja obližnjeg Ivanić Grada, kip koji je izrađen od legure aluminija i bakra i težio je gotovo 80 kilograma su doslovce smrvili kako bi lakše zametnuli trag i prodali ga kao sekundarnu sirovinu.

Kip vrijedi oko 50.000 kuna

Kip je djelo daruvarske kiparice Miroslave Koprek, koja mještanima Općevca koji spada u Župu Dapci nije računala svoj rad vrijedan 50-ak tisuća kuna. Mještanin I. S. koji je bio među pokretačima izgradnje kapelice i postavljanja kipa, kaže da su platili materijal oko 8000 kuna i da ga je posvetio velečasni Darko Jurak.  

Mještani govore kako su u srijedu u popodnevnim satima vidjeli Ford Fiestu daruvarskih registarskih oznaka i trojicu mladića kako se vrzmaju u blizini kapelice. Navodno nešto kasnije su zaustavili isto vozilo, i jedan je otišao mokriti u blizini kapelice dok su se dvojica vrzmala okolo. U Fiesti, koja tada po riječima jednog mještanina nije imala registarske pločice bilo je izvađeno zadnje sjedalo. 

Lopovi čekali dok se ugasi javna rasvjeta

Lopovi su čekali dok se ugasi javna rasvjeta, a ona je u srijedu ugašena u 22,30 sati i „Stepinca“ smjestili u automobil iza prvih sjedala. Kako su s područja Ivanića pretpostavlja se da je tamo i „razmrvljen“ u najsitnije komadiće. Policija je priopćila da su im u otkrivanju počinitelja pomogli i mještani, koji su vjerujemo i nama ispričali detalje koje je policija iskoristila da lopove privede pravdi. Ogorčeni I. S. kaže da su došli ih tražiti po naselju novac, sakupili bi im 50 000 kuna, na koliko se procjenjuje vrijednost kipa, samo da ga ostave na miru. 

Vandalskim činom zgrožena je i kiparica Miroslava Koprek koja nam je rekla kako nema model, ali je sačuvala glavu modela i po njoj može izraditi novi.

- Za uništeni kip sam utrošila gotovo četiri mjeseca. Od izrade modela do lijevanja. No, problem je što su ljevaonice u Zagrebu jako skupe u odnosu na onu koja je nekada postojala u Daruvaru, gdje je skulptura izlivena. Vjerujem da se od dijelova može rekonstruirati uništena skulptura – kazala je M. Koprek.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke