Obavijesti

News

Komentari 189

Uskok je naložio istragu oko prijetnji i trgovine mandatima

Uskok je naložio istragu oko prijetnji i trgovine mandatima
1

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je naložio policiji provođenje izvida o navodnim prijetnjama i trgovini mandatima za 8. saziv Sabora

VIDEO

Uskok je policiji naložio da istraži navode oko trgovine saborskim mandatima, izvijestili su na internetskim stranicama DORH-a.

- Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je na temelju članka 206. Zakona o kaznenom postupku naložio policiji provođenje izvida, a slijedom saznanja iz medija u kojima su se iznosili podaci o prijetnjama te navodnom kupovanju–trgovini mandatima, tj. mogućim koruptivnim aktivnostima prema osobama koje su na osnovu službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora.

S obzirom da istupi pojedinih novoizabranih saborskih zastupnika u medijima upućuju na zaključak o postojanju osnove sumnje u počinjenje kaznenih djela prijetnje i koruptivnih kaznenih djela, u svrhu temeljne ustavne obveze čuvanja parlamentarnog poretka Republike Hrvatske, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je dužno provjeriti izrečene navode. Ovo postupanje ne prejudicira moguću kaznenu odgovornost ni jedne osobe. 

O rezultatima izvida i eventualnim naknadnim aktivnostima javnost će biti pravovremeno obaviještena - stoji u priopćenju. 

Uskok istražuje Raškovićeve tvrdnje?

Odluku kojom je u utorak od policije zatražio izvide zbog navodne trgovine saborskim mandatima i prijetnje izabranim zastupnicima Uskok je obrazložio "saznanjima iz medija", ne navodeći o čemu se točno radi, no za očekivati je kako će istražiti navode "odmetnutog" SDSS-ovca Mirka Raškovića, koji se predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović požalio na pritiske i prijetnje iz vlastite stranke.

Na konzultacije s predsjednicom je u ime te stranke otišao potpredsjednik Milorad Pupovac, koji je izvijestio kako stranka, odnosno njezina tri zastupnika, u pokušaju sastavljanja vlade podržavaju koaliciju Hrvatska raste, odnosno Zorana Milanovića.

Rašković je, međutim, od predsjednice zatražio da ga primi nasamo, a nakon sastanka novinarima je rekao kako je na Pantovčaku zatražio zaštitu jer je izložen pritiscima. 

Sljedećih je dana dodao kako su mu upravo iz SDSS-a poručili da će mu "skinuti glavu", tražeći da podrži lijevu koaliciju.

Na Raškovićeve tvrdnje Pupovac je uzvratio optužbama na račun HDZ-a da je pritiskom na Raškovića osigurao da taj zastupnik povuče potpis za Milanovića kao mandatara. Pupovac je u ponedjeljak ustvrdio kako "postoje ozbiljne indicije da je riječ o organiziranoj pljački SDSS-ovog mandata i da bi to institucije trebale istražiti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.