Obavijesti

News

Komentari 485

Perković stigao u Njemačku, Nobilo tvrdi da nema predaje

Perković stigao u Njemačku, Nobilo tvrdi da nema predaje
14

Ustavni sud odbio je tužbu Josipa Perkovića da su mu povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode. Na temelju europskog uhidbenog naloga predan je Nijemcima

VIDEO

Josip Perković je iza 10.30 sati napustio svoj dom na Pantovčaku u pratnji policije, potvrdio nam je odvjetnik Anto Nobilo. Policija je Perkovića odvezla u civilnom automobilu.

Perkoviću je kupljena karta za let Lufthansom u 13.30 sati. Ukrcao se u avion za München prije svih putnika, u 13.10 sati. Zrakoplov je poletio redovno. Perković je u Njemačku stigao oko 15 sati. 

Njegov odvjetnik Anto Nobilo je u 15 sati održao konferenciju za novinare. Rekao je kako nema predaje.

- Idemo u pravnu bitku, već sljedeći tjedan letim u München. Županijski i vrhovni sud donijeli su nezakonite presude i prekršili zakon Republike Hrvatske. Zato sada smatram da bolje šanse imamo u Njemačkoj. Raskrinkali smo, naime, rabote njemačke tajne službe koja je iskonstruirala lažni iskaz Vinka Sindičića. Ovaj predmet je gotov za Perkovića no nije za Hrvatsku gotovo. Ne možemo reći da su svi pred zakonom jednaki i da se doslovno primjenjuje zakon već su ga skloni u nekim slučajevima slobodno interpretirati - kaže Nobilo. Rekao kao će Perković najvjerojatnije po dolasku u Njemačku biti odveden tužitelju u Karlsruheu. Naime kod njih je izdan uhidbeni nalog.

- Sad bi trebala krenuti istraga pa ćemo vidjeti hoće li uopće doći do pokretanja postupka i podizanja optužnice - kaže Nobilo.

- Moj njemački kolega Sepp Jörg Zogmann već danas će pokušati ostvariti kontakt s Perkovićem - kaže Nobilo. Dodao je kako ih je zamolio da ga akreditiraju za sud i da srede dozvolu da Perkovića može posjetiti u pritvoru. 

O kolegi Zogmannu, Nobilo kaže da ne zna ništa, ali ima preporuku jednog hrvatskog građanina.

- No mogu reći da je veći broj njemačkih odvjetničkih ureda zainteresiran da preuzme obranu Perkovića. Ja sam im rekao da je on državni službenik koji živi od 700 ili 750 eura mirovine i koji se nije okoristio švercom oružja. Javio mi se jedan ugledni odvjetnik čiji sat rada košta 700 eura i ponudio da bi ga branio praktički besplatno. Mislim da ja mogu biti na sudu ali ne znam da li se mogu obraćati sudu ili će to morati njemački kolega no u svakom slučaju kao odvjetnik mogu biti u timu - kaže Nobilo.  

Nobilo se osvrnuo i na slučaj Radošević te je rekao kako postoje dvostruki kriteriji. Rekao je i da Ustavni sud nije ponudio nikakvo obrazloženje svoje odluke. 

Ustavni sud odbio zahtjev obrane

Ustavni sud je odbio zahtjev obrane Josipa Perkovića da se privremenom mjerom zamrzne odluka o izručenju Njemačkoj. Odluka je donesena jednoglasno, uz izuzeće suca Davora Krapca na njegovu inicijativu.

Njemačko izaslanstvo S.I.Re.N.E stiglo je u Zagreb u četvrtak, a neslužbeno se doznaje kako je odmah postignut dogovor s hrvatskom stranom da se Perkovića danas preda

Podsjetimo, Perković je prema odluci Vrhovnog suda trebao biti izručen do ponedjeljka. Njegov odvjetnik Nobilo tražio je privremenu mjeru neizručenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 485
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava