Obavijesti

News

Komentari 46

Velika tragedija u Daruvaru: Avionom su se zabili u brdo

Velika tragedija u Daruvaru: Avionom su se zabili u brdo
7

Vladimir (58) i Tomislav (27) krenuli su u subotu navečer na rutinski let. Ubrzo su počeli gubiti na visini, avion je padao velikom brzinom. Udarili su u brdo i poginuli

VIDEO

Letjeli su na visini od 100 do 150 metara. U jednom trenutku napravili su zaokret, zašli iza brda, ali su ubrzo počeli gubiti visinu i nekontrolirano krenuli padati velikom brzinom. Udarili su u brdo udaljeno 300 metara od piste. Nakon pada avion se zapalio i mogao se vidjeti gusti crni dim, opisala nam je obitelj poginulog Tomislava Bublića (27) iz Daruvara. 

24sata

Mladić je stradao u subotu predvečer za vrijeme rutinskog leta s kolegom Vladimirom Vojtom (58). U njegovoj obitelji ne mogu vjerovati da Tomislav više nije s njima. 

Nakon pada njihov avion Apollo Fox se zapalio, a oni su poginuli na mjestu. Kolege iz aero kluba Ždral do mjesta pada stigli su za nekoliko minuta, ali za njih je bilo prekasno. Pozvali su Hitnu, vatrogasce i policiju koja je odmah ogradila mjesto pada. 

''Cijela obitelj je zaluđena letenjem''

- Vojta je upravljao jer moj sin nije imao položen letački ispit. Cijela obitelj je zaluđena letenjem, a i ja sam u mladosti volio visine. Tomislav je obožavao paraglajding i avione, a član kluba bio je desetak godina. Iza njega su ostali supruga, kćer Mia (5) i sin Noa (1,5) - rekao nam je Tomislavov otac Ivan. 

Dodao je kako sumnja da im je u letu otkazao motor te kako Vojta i Tomislav nisu često letjeli zajedno. U subotu su, rekao nam je, s članovima kluba cijeli dan imali radnu akciju te su uređivali 600 metara dugačku pistu i prostor oko nje. 

- Vojta je bio blagajnik i upravitelj aerodroma dok je Tomo bio predsjednik - potvrdili su kratko članovi kluba. 

Vladimir Vojta bio je iskusan i strastven letač

U obitelji poginulog Vladimira Vojte također vlada šok i nevjerica. 

- Otac je bio strastveni letač. Svakog dana je odlazio na aerodrom i letio. Tog su dana već imali nekoliko letova i išli su napraviti još jedan krug - kaže nam Vojtin sin Damir (39). 

24sata

Da mu je otac poginuo saznao je dok je s obitelji bio na moru te se već u subotu navečer vratio u Daruvar, a iz Novog Sada stigla je i njegova Vojtina kćer. Policija im zasad ne želi, tvrdi, otkriti nikakve detalje oko nesreće, a majka mu je cijelo vrijeme na tabletama za smirenje. Iako ga više nema, nada se kako će se Vladimir vratiti kući. 

- Tata je imao više od 1500 sati leta motornim zmajem i 500 sati leta avionom. Moj sin (16) je zbog njega zavolio letenje i počeo se pripremati za polaganje ispita. Bio je nepobjediv i prvak Hrvatske u akrobatskim letovima i preciznom slijetanju -nastavlja sin Damir. 

Aero klub: ''Mirno nebo na putu za vječnost''

Više od 40 članova daruvarskog aero kluba od poginulih kolega oprostili su se komemorativnom fotografijom i porukom „Mirno nebo na putu za vječnost“ na stranicama kluba. Inače, Vladimir Vojta ranije je već preživio pad Apolla Fox. S njime je 2008. godine doživio nesreću u kojoj je s prijateljem pao na obiteljsku kuću u Nedelišću kod Čakovca. Tad je zaradio prijelome, ali se oporavio i nastavio s letenjem. 

- Kad smo mu tad došli u bolnicu on je u gipsu vikao kako jedva čeka poletjeti. Bio je nestrpljiv i veselio se novim osvajanjima nebeskih visina - izjavio nam je Damir Vojta. 

Vojta je 2008. preživio pad aviona na kombi i kuću u Nedelišću

Kobnog 24. veljače 2008. preletjeli su hangar i preko kontrolnog radija dobili dozvolu za slijetanje. Napravili su desni zaokret, a potom se srušili na kuću i kombi u Nedelišću. Pilotirao je Vladimir Vojta (50), a s njim je u malom sportskom avionu bio prijatelj Milorad Zailac (50). Obojica su se teško ozlijedili.

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u