Obavijesti

News

Komentari 364

Sudac je prihvatio jamčevine: Bandić ipak izlazi na slobodu

Sudac je prihvatio jamčevine: Bandić ipak izlazi na slobodu
3

Bandić je ponudio jamčevinu od 22 milijuna kuna. Sudac je prihvatio 15 milijuna. No USKOK se može žaliti pa Bandić i ostali neće iz pritvora prije idućeg tjedna

VIDEO

Sudac istrage Zdenko Posavec je svima osumnjičenima u aferi Agram prihvatio jamčevine. To znači da će, ako ta odluka postane pravomoćna, Bandić i ostali izaći iz pritvora i braniti se sa slobode. Ipak, večeras, a najvjerojatnije i do idućeg tjedna, Bandić i ostali ostaju u pritvoru u Remetincu

Naime USKOK se može žaliti na odluku suca Posavca, a onda kada stranke u postupku ulože žalbe, o svemu opet treba odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu

Jamčevine su svima povišene te je sudac tražio da se uplati gotovina, a ne da se nude nekretnine. 

Tužiteljica USKOK-a Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage Zdenko Posavec prihvatio USKOK-ov prijedlog da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor, ali je ostavio mogućnost da se svi brane sa slobode uz položene jamčevine koje su veće nego ranije.

Ne može raditi kao gradonačelnik

Sudac Posavec je Bandiću također kao mjeru opreza izrekao zabranu obavljanja zakonite profesionalne djelatnosti gradonačelnika Grada Zagreba. Također Bandić ne smije uspostaviti bilo kakve veze sa svjedocima kojih ima oko 100. Bandić je ponudio jamčevinu od 22 milijuna kuna, a sudac je odredio 15 milijuna kuna jamčevine u gotovini.

Slobodanu Ljubičiću jamčevina je povišena s 2,4 milijuna kuna na pet milijuna kuna. Također, sudac mu je izrekao zabranu da kontaktira sa svjedocima te mu je zabranio da obavlja poslove predsjednika ili člana Uprave Holdinga. 

Željku Horvatu je jamčevina "podignuta" na 200.000 kuna. Sudac je odlučio da ne smije komunicirati sa svjedocima te mu je zabranio obavljanje poslova posebnog savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad u Gradu Zagrebu.

Ivan Tolić morat će platiti 700.000 kuna jamčevine, ne smije komunicirati sa svjedocima i zabranjeno mu je obavljanje poslova člana Uprave Holdinga.

Filip Čulo morat će platiti 150.000 kuna jamčevine, ne smije kontaktirati sa svjedocima niti obavljati poslove referenta nabave u Službi za javnu nabavu u Holdingu.

Miljenko Benko mora platiti 200.000 kuna jamčevine, ne smije kontaktirati sa svjedocima te mu je zabranjeno obavljanje poslova voditelja podružnice Holdinga Čistoće. 

Vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević ponudio je prije 4,5 milijuna kuna jamčevine, a sad je ona "podignuta" na 7 milijuna kuna. Također ne smije kontaktirati sa svjedocima. 

Vidoje Bulum, mora platiti 300.000 kuna jamčevine, zabranjeno mu je kontaktirati sa svjedocima i ne smije obavljati poslove pročelnika Stručne službe gradonačelnika Grada Zagreba.  

Glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović mora platiti 250.000 kuna jamčevine i ne smije kontaktirati sa svjedocima, odlučio je sudac.

"Porekli osnovanost određivanja istražnog zatvora"

Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića, kazao je da su na ročištu kod suca Zdenka Posavca svi osumnjičeni porekli osnovanost određivanja istražnog zatvora.

- Rekli su da nema osnove za određivanje istražnog zatvora kako zbog nepostojanja osnove sumnje tako i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga i da nema mjesta određivanju istražnog zatvora - kazao je Miljević, ističući da na zahtjev svog branjenika ne može govoriti o samom slučaju.

Za Bandića ponudili čak 22 milijuna kuna

Odluka o tome da li Bandić i ostali ostaju u pritvoru ili izlaze na slobodu sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec će donijeti u 16.30 sati. Neslužbeno doznajemo da je Milan Bandić za jamčevinu uz nekretninu odvjetnika Krsnika, ponudio još nekoliko nekretnina svojih prijatelja, te sada ukupna jamčevina koju je ponudio iznosi 22 milijuna kuna koliko je otprilike i šteta u aferi Agram.

Nitko dosad u Hrvatskoj nije dao takav iznos za slobodu, a najviše je nudio bivši premijer Ivo Sanader - 12,4 milijuna kuna.

Sudac donosi novo rješenje o Bandićevoj žalbi na pritvor

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec danas bi trebalo donijeti novo rješenje o žalbi Milana Bandića na odluku o pritvoru te o Uskokovim žalbama na puštanje na slobodu ostalih pritvorenika. Osumnjičeni bi se trebali oko 13 sati naći pred Županijskim sudom.

Izvanraspravno vijeće je u srijedu, podsjetimo, ukinulo prošlotjednu odluku suca Posavca i zadalo mu smjernice prilikom novog odlučivanja. Ističu da svi osumnjičenici, koji na slobodi zadržavaju status odgovornih i službenih osoba, mogu doći u priliku da ugroze vođenje postupka, ali i da počine nova kaznena djela. U prijevodu, od suca se traži da prije oslobađanja osumnjičenika razmotri mogućnosti da neki od njih koji su na funkcijama daju ostavku na svoju poziciju ili da im se odrede posebne mjere opreza.

Također, u slučaju Milana Bandića, sudsko vijeće poručuje sucu Posavcu da se prisjeti odluke Ustavnog suda u postupku Marine Lovrić Merzel (dala ostavku na mjesto županice kako bi izašla iz Remetinca). 

- Sugestija vijeća je ta da sudac istrage razmotri eventualnu primjenu mjere opreza u odnosu na Milana Bandića - rekao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. 

Drugi put ukinuli odluku

Podsjetimo, u srijedu je Vijeće drugi put ukinulo odluku suca istrage da se Milanu Bandiću odredi jednomjesečni pritvor. Vijeće smatra da sudac istrage nije dovoljno obrazložio mjeru opreza opasnosti od utjecaja na svjedoke, odnosno na koje je svjedoke točno mislio, te mjeru opreza ponavljanja djela. Također, Vijeće smatra da bi se trebala razmotriti mjera opreza zabrane obavljana poslovne aktivnosti. 

Milan Bandić i ostalih osam osumnjičenika, među kojima je Slobodan Ljubičić, a koji su trebali izaći uz jamčevinu, prenoćili su u pritvoru jer je ukinuta cjelokupna odluka o uvjetnoj slobodi uz jamčevinu.

Na rješenje koje sudac danas donese također postoji mogućnost žalbe.

Laco neće ponovno u pritvor

Sudac Zdenko Posavec odbio je zahtjev Uskoka da se pročelniku Ureda gradonačelnika Zagreba Miri Laci ponovno odredi pritvor jer je, smatraju, prekršio odredbe pod kojima je pušten da se brani sa slobode.

Ipak odredio je dvije zamjenske mjere opreza, zabranu približavanja svjedocima i zabranu obnašanja poslovne aktivnosti tj. dužnosti pročelnika Ureda gradonačelnika dok traje istraga. 

Afera Agram: Devet osumnjičenih u pritvoru

Od osumnjičenih u aferi Agram iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića iza rešetaka su ostali šef Holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, vlasnik tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 364
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"